Home » Авторски страници, политика

Сирия: Асад, Ал Кайда и “кутията на Пандора”

2013.08.29 Няма коментари
Spread the love

Асад или Ал Кайда – изберете сами…

Снимка: Silnabulgaria.com

Снимка: Silnabulgaria.com

За Израел очевидно този избор не е труден. (Както пише Inosmi.ru, позовавайки се на Slate.fr, Израел не вярва в американската стратегия за Ирак.)

Да видим какво ще избере Обама. Най-важното е да се появи – или да се създаде трета възможност.

Днес в Египет съзрява един необходим съюз между демократичната общност и армията, прогонил ислямиста Морси. Ако този съюз се беше случил в първата фаза на революцията на площад “Тахрир”, Египет щеше да си спести Морси и днешните кръвопролития…

Какви са възможностите в Сирия? Ще бъде подло за международната общност да остави ненаказана атаката с химическо оръжие – който и да я е извършил. Но кой го е направил? Режимът – както подозират западните лидери, или ислямистката опозиция- както смята бившият главен прокурор на Международния съд Карла дел Понте?

Снимка: Bulgarian.ruvr.ru

Снимка: Bulgarian.ruvr.ru

Непримиримостта на страните в Сирия се подклажда – не на последно място – от реалистичното очакване, че победителите ислямисти ще изколят победените малцинства. Християни, алевити, арменци са по необходимост заложници на режима в Дамаск – подкрепят го като по-малкото зло. Има ли шанс за Сирия в едно истински светско и демократично движение на сунитското мнозинство, което да даде гаранции за неприкосновеност на малцинствата в сирийското общество? Без такова движение, което да привлече за съюзници значими общности сред малцинствата, Сирия трябва да избира между продължаваща гражданска – братоубийствена война и/или разпадане на страната на враждуващи помежду си анклави в резултат на взаимното обезкръвяване.

Снимка: в. "24 часа"

Снимка: в. “24 часа”

Сирия може да се превърне в нещо, пред което ужасите на Ирак ще ни се видят бледи. Западът трябва да избягва лицемерна реторика и “умиване на ръцете” с ограничена интервенция, която само ще доотвори “кутията на Пандора” и ще даде шансове на Москва, Пекин и Техеран да разиграят “спасяване” на Сирия в свой собствен интерес. Или ще даде възможност на Ал Кайда и на другите радикални ислямисти да разширят завоеванията си по техния собствен “път към Европа”.

Ислямизмът е по-лош избор от светския авторитаризъм. Има ли Сирия шанс за нещо трето? Ако Египет успее да създаде светска демократична алтернатива, а Сирия излезе от гражданската война начело с едно светско демократично движение за национално помирение – “Арабската пролет” най-после би придобила някакъв разумен смисъл.

.

Огнян Минчев

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.