Home » Избрано, политика

Кабинетът Орешарски ще може да поема външен дълг до 1 млрд. лв.

2013.08.01 Няма коментари
Spread the love

Парламентът реши Министерският съвет да може да поема външен държавен дълг, включително чрез емисии на държавни ценни книжа на международните пазари, в размер общо до един милиард лева или тяхната равностойност в друга валута.

За предложението на вносителя гласуваха 107 народни представители, 87 бяха против, а 7 се въздържаха. Поставено е условие за последваща ратификация при взимане на такова решение от правителството.

Депутатите приеха днес на второ четене актуализацията на Закона за държавния бюджет за 2013 г. Те решиха максималният размер на новия държавен дълг, който може да бъде поет през 2013 г., да е 3 млрд. лв., а не както беше в закона за държавния бюджет за 2013 г. – 2 млрд. лв.

Утвърдена беше обща годишна квота за предоставяне на ваучери за храна по Закона за корпоративното подоходно облагане в размер 200 млн. лв. – досега тази сума беше 160 млн. лв.

Завишен беше размерът на месечната добавка за деца с трайни увреждания до 18-годишна възраст и до завършване на средното образование, но не по-късно от 20-годишна възраст, за тази година от 189 лв. на 217 лв.

Корнелия Нинова, председател на парламентарната комисия по социална политика, каза, че увеличението на социалната помощ ще засегне 22 хил. деца и ще струва около 3 млн. лв. за месеците до края на годината.

Гласувах против, защото няколко дни сме свидетели на това как вие по всякакъв начин се опитвате да замажете истината за този заем от 1 млрд. лева, мотивира своя отрицателен вот Станислав Иванов от ГЕРБ.

Отхвърлени бяха три предложения на депутати от ГЕРБ. Десислава Атанасова и Даниела Дариткова бяха предложили да се заделят 30 млн. лв. за изграждане на национална педиатрична болница. Лиляна Павлова, Александър Ненков и Любен Татарски поискаха 2 млн. лв. за обезпечаване на разработването на общи устройствени планове, както и още 10 млн. лв за обезпечаване създаването на кадастрална карта и кадастрални регистри за територията на всички населени места в черноморските общини.

Светлана Найденова и група депутати от ГЕРБ са поискали 40 млн. лв. за социални плащания, както и 85,6 млн. лева за разширяване на обхвата на хората, получаващи енергийни помощи. Те са предложили да се увеличат с 24,4 млн. лв. и средствата по Националния план за заетост на безработни млади хора до 29-годишна възраст, на безработни лица с трайни увреждания и лица в предпенсионна възраст.

Повече пари в актуализирания бюджет за общините в тежко финансово състояние поиска по време на дебата Ивелина Василева от ГЕРБ. Тя посочи, че общините дължат на бизнеса 158 млн. лв., което е 60 на сто от общата задлъжнялост. Наскоро беше променен ЗУТ и бяха отнети част от правомощията на общините, нарушен е принципът на субсидиарност, сега и на равнопоставеност, коментира Василева.

Рамадан Аталай от ДПС препоръча на ГЕРБ да отидат да стиснат ръцете на протестиращите пред МС. Той заяви, че се променя политиката на предишния бюджет и се усъмни в компетентността на изказващите се по бюджета Светлана Ангелова и Цветомир Михов. „Имахте Менда Стоянова, Владислав Горанов, ред други хора, които можеха компетентно да вземат думата от тази трибуна, вместо Светлана Ангелова и Цветомир Михов, които в предишния парламент не блестяха с особена компетентност по бюджета”, коментира Аталай. „Не е ваша работа да ни призовавате да излезем сред протестиращите, след като вие сте ги довели пред парламента. Предлагам довечера да си стиснете ръцете с протестиращите пред МС. Ако тогава ви посрещнат с хляб и сол, всички ще се сетят за какво става въпрос. Но ако се сетят, че вие управлявахте 4 години и доведохте страната до това състояние, пожелавам ви успех”, заяви Аталай.

БСП и ДПС се уплашили от опозицията в лицето на ГЕРБ, а не от протестиращите, и затова вчерашното пленарно заседание е било прекратено, обяви в декларация от името на ПГ на ГЕРБ Караянчева. Вчера, след като на два пъти беше удължено работното време на парламента, заседанието беше прекратено без точката да бъде изчерпана докрай. Тя упрекна управляващите и, че разделят хората на софиянци и провинция, управляват на гърба на “палките и щитовете на полицаите” и имат нахалството да кажат, че при предишното правителство хората не са могли “да гъкнат”.

“Вчера се опитах, а мисля и че успях, да предотвратя неща, които не трябва да се случват”, оправда вчерашното си поведение Йордан Цонев от ДПС. Преди депутатите да напуснат НС той призова председателя на парламента Михаил Миков да се обади на вътрешния министър във връзка с протестите пред сградата.

Философията на бюджета на ГЕРБ и тази на управляващата коалиция от БСП и ДПС е една и съща, каза Станислав Станилов от „Атака”. „Този бюджет и в първия му вид, и в този, който искат да изменят, е един и същ. Няма как да се получи нещо особено ефективно. И да се приемат, и да не се приемат предложенията на ГЕРБ, това ще бъде рестрикция. Няма радикални мерки, няма как да се изпълнява друга философия. Философията е една и е вкарана на българите – че няма алтернатива”, посочи Станилов.

Аталай от ДПС заяви: „Няма как да не забележите промяна. В предишния бюджет нямаше заложени средства за социални мерки. Спряхме кранчето за източване на определени икономически сектори. Трябва да направим всичко възможно да спрем ГЕРБ да крадат това, което са откраднали до момента – 4 млрд. Ако този бюджет не отговаря на изискванията на обществото, сигурно ще дойдат да управляват други”.

Станислав Иванов от ГЕРБ  се обърна към Аталай с думите, че няма право свободно да борави с цифри от тази трибуна. „Сещайки се за „Цанков камък”, „Белене”, какво се случи с „Кремиковци”, знаем всичко това и отново ще се стигнете дотам. 500 милиона лева на края на годината ще си ги разпределите през НЕК”, добави Иванов.

Цветомир Михов от ГЕРБ  каза: „Бе разбрах много неща в бюджета. Не разбрах защо от 1 млрд. само 4% отиват за социални разходи, не разбрах защо половината ще бъдат сложени във фискалния резерв. Не разбрах защо 300 млн. ще бъдат разпределяни от Министерски съвет, а 200 млн. – за подпомагане на бизнес и някакви фирми – вашите или някои други? Не разбрах откъде ще бъде изтеглен кредитът, лихвата, с която ще бъде изтеглен. Имате един месец “да ваканцувате” и да обяснявате”.

Източник:  Vesti.bg

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.