Home » Авторски страници

Има ли в небето над София радиационно замърсяване?

2013.08.08 Един коментар
Spread the love

Инж. Петър Пенчев от Обществения съвет на Асоциацията на свободното слово “Анна Политковская” е изпратил днес до председателя на Агенцията за ядрено регулиране (АЯР) Лъчезар Костов Заявление, във връзка с инцидент с неконтролирано изтичане на радиация в атмосферата от Националния център по радиобиология и радиационна защита (НЦРРЗ), намиращ се в центъра на София. Заявлението е отправено по Закона за достъп до обществена информация и в него се задават въпроси във връзка с инцидента, данни за радиационния фон, както и за основанията представител на АЯР да твърди пред националната телевизия, че няма изтичане на радиация и опасности за населението. Според инж. Пенчев вече трети ден в атмосферата над София има радиационно замърсяване.

Целият текст на Заявлението може да се прочете по-долу.

————————————————————————

.

До Лъчезар Костов

Председател на Агенцията за ядрено регулиране

.

ЗАЯВЛЕНИЕ

по Закона за достъп до обществената информация

.

oт Петър Пенчев, Член на Обществения съвет на Асоциация на свободното слово “Анна Политковская”

.

Уважаеми господин Костов,

Заявявам искане за получаване на хартиен носител по Закона за достъп до обществена информация, Закона за опазване на околната среда и Конвенцията за достъпа до информация, участието на обществеността в процеса на вземането на решения и достъпа до правосъдие по въпроси на околната среда (Конвенция от Орхус), на следната информация във връзка с ядрения инцидент с неконтролирано изтичане на радиация в атмосферата от Националния център по радиобиология и радиационна защита (НЦРРЗ), разположен в центъра на гр. София в двора на Медицинска академия, започнал на 6.08.2013 г.:

1. Данни от измерванията, дали основание на Марина Низанска от Агенцията по ядрено регулиране (АЯР) да твърди един ден по-късно пред Българската национална телевизия, че “в момента няма изтичане на радиация, пострадали и не съществува опасност за населението” – http://bnt.bg/bg/news/view/106065/njama_iztichane_na_radiacija_v_sofija .

2. Данни не за радиационния фон, само за което съобщава М. Низанска по БНТ – а за вида и количеството радиационни частици, разпространили се в атмосферата, в това число и в приземния слой на въздуха за пряко вдишване от населението. Искаме да акцентираме, че опасният риск за здравето на хората при това радиационно замърсяване продължава и днес за трети ден до успешно отстраняване на аварията, според интервюто от снощи на Марина Низанска от Националния ядрен регулатор – АЯР.

3. Какво е направено за своевременното уведомяване и предпазване от радиационното замърсяване на населението от Софийското поле и цяла България, както и в трансграничен аспект, относно съседните държави и Международната агенция за атомна енергия, съгласно изискванията за ядрена безопасност, за това тридневно замърсяване с радиационни частици в центъра на София?

Очаквам да получа Вашия отговор в 14-дневния законов срок, начиная от днес.

.

С уважение,

Инженер-математик Петър Пенчев
Член на Обществения съвет на Асоциация на свободното слово “Анна Политковская”

 

One Comment »

  • Vassil Miloslavov said:

    Въпросът с Белене има един аспект, който старателно се избягва. Става въпрос за радиологичната “защита” на населението. Става въпрос за това, че се редуцира населението. Да вземем Чернобилската катастрофа и нейното отражение у нас. То още продължава. Не са минали още 30 години – един период на полуразпадане на Цезий 137 и какво наблюдаваме? Поголовно трагично влошаване на здравното състояние на населението. Няма семейство, което да не е дало поне една жертва: рак, инсулт , инфаркт, “необясними” редки заболявания, безплодие, или даже по-лошо – увредени деца и т.н. Цезият е във водоразтворими съединения, което означава, че е включен в растенията служещи за храна; и после напуска отпадъците и мигрира с пътя на водата в почвата, което му позволява да се появи на най-неочаквани места, там, където го е нямало преди. Не е възможно да изчезне; може да изчезне само, ако се разпадне (с полупериод от 30 години! Практически едно количество изотоп се счита за пренебрежимо малко, когато са минали 10 периода на полуразпадане; в случая с цезий 137 – 300 години – !). И т.н. Да оставим другите изотопи; да оставим другите неща – !
    Но “някой” има полза от това! Империята, която има обезлюдяването на съседни територии за своя вековна държавна политика! Която има свои “интереси” от пробив на Средиземно море; която оспорва световното господство на Англия, сега на Щатите, преди – на Хитлер и т.н. И винаги – на по-добрите, там където тя не може и не иска: добруването на населението. Империята на Злото!

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.