Home » Авторски страници, Е-Списание

Български космополит създаде Атлас на предразсъдъците

2013.08.31 Няма коментари
Spread the love

Книга от български автор зае челно място в класацията за политически хумор във Великобритания, научи Eurochicago.com. (Вж. тук.) Авторът й е Янко Цветков – изследовател, пътешественик и дизайнер, който стана известен с това, че картографира предразсъдъците на различните народи и култури по света.

.

Снимка: Фейсбук

Снимка: Фейсбук

Янко Цветков най-добре може да бъде описан като изследовател и свободен артист.  Той е роден в гр. Царево през 1976 г., завършил е Нов български университет, живял е във Великобритания, сега живее в Испания. Цветков е графичен дизайнер. Пътувал е по няколко континента, преминавал е през гъсти джунгли, жарки пустини и световни метрополии. Владее четири езика и винаги си води бележки, докато пътува.

Цветков създава и публикува на сайта си Alphadesigner.com серия от забавни и провокиращи карти на предразсъдъците. Вместо да се показват политически граници или статистики – картите, очертаващи предразсъдъци, ни повеждат в различна посока на размисли, представяйки социалните, културните и политическите стереотипи по свеж и забавен начин.

Всичко започва през 2009 г. По време на кризата с прекъснатите доставки на руски газ, Цветков рисува за приятелите си първата карта, показваща разлики във възприятията на различните народи. На нея Русия е обозначена като “Параноидна нефтена империя”, Украйна е представена с надписа “Крадци на газ”, а Европейският съюз като “Съюз на субсидираните фермери”. Интересът към тази карта е огромен и сайтът на Цветков отчита половин милиард посещения.

Днес картите Янко Цветков са вече 40, а през февруари т.г. той издава в Германия и първата си книга – “Атлас на предразсъдъците“.

featured-atlas-of-prejudice-english-edition-out-nowАтлас на предразсъдъците” (Atlas of Prejudice: Mapping Stereotypes) не е замислена като комерсиален проект. Цветков е отхвърлил например предложение на американски издател, който искал да публикува книгата в САЩ, но с различна корица и различно заглавие, защото “американците иначе нямало да я разберат”. Хонорарът, който загубил, бил доста голям, но го направил, защото не смята, че икономическите фактори трябва да определят концепцията на неговия проект.

Книгата му обаче влиза няколко пъти в челната класация на немския “Амазон”, претърпяла е досега три последователни издания. Английското издание на “Атлас на предразсъдъците” става факт наскоро. Очаква се книгата да излезе и на руски, както и на испански.

europe-according-to-uk-toriesЕдна от последните работи на Цветков се нарича “Европа според британските консерватори”. Тя е реакция на страховете от емигрантите, които съществуват на Острова. На тази карта България и Румъния са описани като място на безработни просяци; гърците в нея са зомбита, а поляците – “водопроводчици, които вероятно правят секс с жените ни”.

Българите също не са подминати. Според Цветков, ние гледаме на Русия като на Големия брат, Украйна е “Urheimat” (прародина), Испания – нашето работно място, Франция се отнася до “сиренето и други парфюми”, а Турция е “Капълъ чаршия”.

mapping-stereotypes-yuri-tsvetkov-12

Моята цел е сатирата, картите са повече карикатури, отколкото сборници с данни, които по стечение на обстоятелствата са и смешни” – обяснява светогледа и начина си на работа авторът пред изданието Economix.bg . “Събирам информация от много места, най-вече от разговори с хора и следене на новини, доста често идеи идват също и от исторически факти, които съм чел. Но никога не питам директно хората какво мислят за определена страна. Не мисля, че по такъв начин мога да получа значима информация. Ние сме склонни да крием предразсъдъците си в повечето житейски ситуации. Но те лъсват много добре, когато не подозираме, че сме наблюдавани.” Дизайнерът споделя също, че: “Има една група от хора без оглед на националност, която винаги обича да се смее на другите, но рядко й харесва да е обект на шеги”.

Янко Цветков е получил вече международно признание за своите карти и продължава да печели нови и нови почитатели. Неотдавна той бе представен във Wired, негови карти се появиха и в “Шпигел”. Поредицата от световни медии публикуваха картите на Цветков за националните предразсъдъци.

——

На картите по-долу може да се види как изглежда Европа през погледа на Русия и през погледа на Съединените щати, както и как би изглеждал Стария континент през 2022 г., според шеговития поглед на автора.

mapping-stereotypes-yuri-tsvetkov-18.

 

mapping-stereotypes-yuri-tsvetkov-usa.

mapping-stereotypes-yuri-tsvetkov-future

Как републиканците в САЩ гледат на света може да се види тук:

world-according-to-us-republicans

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Още карти на Янко Цветков може да се видят в неговия блог: http://alphadesigner.com/

.

Еврочикаго

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.