Home » Авторски страници, българи зад граница

Абсурден случай на полицейско обвинение към българин в Сърбия

2013.08.20 Няма коментари
Spread the love

Почистил гробовете на български офицери в Босилеград местен българин се оказва “увреждач на гроб”

 

Паметникът на гроба на поручик Генчо Неделков

Паметникът на гроба на поручик Генчо Неделков в черковния двор в с. Божица, Босилеградско

По повод 100 години от Балканската война, Културно-информационният център „Босилеград”, заедно с родолюбиви граждани на Босилеград, поведе акция за възстановяване на разрушените гробове и отдаване на почит на загиналите в Босилеградско български офицери и войници през лятото на 1913 г.

С тази цел Димитър Димитров от Босилеград очисти от храсти и бурени и подготви за възстановка разрушените в босилеградските гробища гробове на разстреляните от сръбската армия на 28 юни 1913 година в града български офицери: полковник Иларион Танев, командир на 6-ти кавалерийски полк; поручик Стефан Стефанов, интендант на същия полк; санитарен поручик Стефан Котев, ветеринарен лекар на същия полк; кавалерийски подофицер Христо Владев, старши тръбач; и поручик Асен Бинков от 11-ти полк на Нейно имперско височество великата княгиня Мария Павловна.

На 17 август Димитър Димитров е поправил и гроба на поручик Генчо Неделчев в двора на черквата в с. Божица. Същата вечер в 21.05 часа, когато се е завърнал от с. Божица в къщи, са го причакали двама полицаи от Полицейският отдел в Босилеград и са му връчили призовка за разпит на 19.08. т.г. в 11.00 часа, с цел събиране на доказателства за извършено наказателно дело по чл. 354, ал. 1 от Наказателния кодекс на Р. Сърбия (увреждане на гроб).

Културно-информационния център „Босилеград” изразява възмущение и протест от поведението на органите на МВР на Р. Сърбия, които десетилетия наред не са предприели нищо срещу извършителите, разрушили и осквернили гробовете на българските офицери, но затова пък 100 години след Балканската война подменят тезата и разследват гражданите, които възстановяват разрушените гробове, с нелепото и цинично обвинение за „увреждане на гроб”!?

Гробовете на българските войници и офицери наистина са увредени, но това е дело на последователите на великосръбския национал-шовинизъм, които, изкоренявайки и преиначавайки историческите факти, продължават да водят война срещу българското националното самосъзнание на българите в Босилеградско. Това недвусмислено показва, че органите на МВР на Р. Сърбия все още продължават да живеят във времето на Балканската война и искат да изгонят дори мъртвите българи от Босилеградско.

В такъв антибългарски и антиевропейски дух в съобщение за медиите се изказа и Църковно-общинското управление в Босилеград от името на Сръбската православна църква, което дори има наглостта, напук на всички Божи заповеди да заяви, че: „…всички надгробни паметници на територията на община Босилеград са запазени в изворния си вид и за тях се грижи само Сръбската православна църква. Най-добро доказателство за нашите твърдения е надгробният паметник на българския поручик Генчо Неделчев в портата на църквата на „Светите апостоли Петър и Павел в с. Божица”?!

Новият прочит на историята и опазването на историческите паметници е път към трайно национално помирение на Балканите и членството на Сърбия в Европейския съюз. Нещо, от което органите на МВР и СПЦ очевидно не се интересуват.

Културно информационния център „Босилеград” призовава органите на МВР на Р. Сърбия да прекратят политическите преследвания с цел сплашване на институциите и гражданите които, опазвайки историческото наследство и правата и интересите на българското национално малцинство, по най-добрия възможен начин дават принос за членството на Сърбия в ЕС.

Същевременно, призоваваме Министерството на външните работи на Р. България категорично да защити пред сръбските власти сигурността на българските граждани и на българите в Р. Сърбия, които на дело отстояват своите граждански позиции и правата, гарантирани с Конституцията и законите на Р. Сърбия.

 

Иван Николов,

председател на КИЦ “Босилеград”

——————————————————————————————————–

Призовката, връчена на Димитър Димитров

Призовката, връчена на Димитър Димитров

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.