Home » Авторски страници, политика

За Нелсън Мандела и българските протести

2013.07.13 2 коментара
Spread the love

Гледна точка на Павлин Стоянов

.

Тази снимка, запечатала момент от многото дни на протести в София, авторът е качил като корица на профила си във Фейсбук.

Тази снимка, запечатала момент от многото дни на протести в София, авторът е качил като корица на профила си във Фейсбук.

Протестът в София ще продължи. Той ще се развива като вълна, ще намалява и ще се увеличава. При първите студени дни и нови цени на зеленчуците, 4 лв. за домат и толкова за краставици, сметките за топлофикация, дърва, затваряне на градините на заведенията и приключване на туристическият летен сезон, протестът ще се превърне в борба на живот и смърт.

4 500 000 човека живеят под 17 лв. на ден. По улиците в София ще има над 500 000 човека всеки ден. Това време ще е достатъчно за узряване на масата, открояване на лидери, изясняване на цели, изчистване на идеи и концепции. Но недостатъчно за готовност за смяна на политически модел, за което са необходими около две години дебати и организация в спокойна среда. Изнервеността на протестиращите ще е необратима, поради 5-месечно нагнетяване и събрано емоционално налягане.

Процесите в Гърция и Турция ще създават допълнителен емоционален заряд. Държавите (Русия, Германия, Франция, Австрия, Холандия, Гърция, Турция, САЩ, 400 местни милионери), които получават икономически дивиденти от българската икономика в секторите енергетика, горива, полезни изкопаеми, бързооборотни стоки, тютюнопушене, ВиК, ще имат желание да форсират бързо избухване на размирици, за да прегори процесът на бавно осъзнаване и окрупняване на редиците от недоволни. Възможно е изкуствено предизвикане на фалити на банки с цел всяване на паника, блокиране на банковият сектор, въвеждане на лимит на теглене на депозити, падане на борда, въвеждане на еврото при курс 11-15 лв. за 1 евро. В тази ситуация личните спестявания на гражданите в левове ще бъдат унищожени, банките облекчени. В хаоса ще бъде наложено удобно правителство. То ще въведе еврото.

Новото правителство ще служи на държавите, които държат цялата икономика на България (Русия, Германия, Франция, Австрия, Холандия, Гърция, Турция, САЩ, 400 местни милионери) – като банки, горива, храни, енергетика, комуникации, полезни изкопаеми отново ще бъдат управлявани в същата зависимост. България ще получава заеми, но при тежки условия за послушно поведение. Ако планът не бъде осъществен, ще бъде изкуствено запален етнически конфликт, което ще наложи намесата на умиротворителни сили от американските бази в България и въвеждане на специален режим, отново до поставяне на “подходящо” правителство, обслужващо интереси на заинтересованите мултимилионни компании, опериращи на територията на България.

Единственото мирно, безкръвно противопоставяне е чрез еволюция. Ако критичната маса е достатъчно голяма и образована, тя ще започне да НЕ пазарува и да НЕ харчи парите си в хранителните вериги, бензиностанции, мобилни оператори, банки, медии, туристически обекти и институции, които водят до прякото обедняване и изнасяне на българските средства зад граница. Създаване на такъв списък от фирми и въвеждане на същата идея е осъществено от Нелсън Мандела в ЮАР. Поради тази причина той е осъден на доживотен затвор.

.

———————————————————————————–

Бел.ред:  Заглавието е на редакцията. Авторът на текста е завършил Корпоративна психология и Стопанско управление в Нов български университет. Той е един от активните участници в протестите в София.

2 коментара »

 • Nik said:

  Всъщност, Нелсън Мандела прилага модифициран вариант на пасивната съпротива, дала преди време възможност на Индия да напусне безкръвно Империята, в която слънцето никога не залязвало.

  Тогава Махатма Ганди призова своя народ не към кървави сблъсъци срещу колонизаторите, а към просто несъобразяване с наложените от задокеанския завоевател норми на поведение.

  Това се опитвам да внушавам на малобройните си читатели вече две години, но, увлечени от многопосочни партийни пристрастия, българите се лутат в омагьосания кръг на поредните спасители на нацията.

  Поради много причини днес в България не е възможно осъществяването на египетския вариант за промяна. Времето на военните хунти отшумя ведно с приемането ни в Европейския дом.

  Правото на бунт, прокламирано в §3 от Преамбюла на Всеобщата декларация на ООН за правата на човека, може да се изрази в условията на днешна България и чрез простото гражданско игнориране на властите – политически, съдебни, законодателни, икономически, медийни – несъобразяване с наложените против волята на мнозинството техни норми и изисквания.

  Не е нито нужно, нито полезно проливането на кръв; то би било само в интерес на поредните плутократични политмераклии – стари или новоизлюпени – да яхнат народното недоволство.

  Необходимо е обезкръвяване на плутократичните (някои галено ги наричат “олигархични”) власти – и те ще самоизядат собствената си плът.

  Но за да стане всичко това реалност, е необходимо днешното българско население да порасне утре до Български Народ.

  Поне до равнището на индийците, а в краен случай – на южноафриканските чернокожи…

  Николай Гусев, 13 юли 2013 г.

 • andin said:

  Бойкот на фирми с чуждестранен собственик е откровена глупост. Чуждите инвеститори създават работни места и дават хляб на милиони българи. В една декапитализрана и разграбена икономика без местни спестявания единствения шанс за инвестиции е те да бъдат взети от чужбина. Тук идва нелепата атака на Сидеров срещу западните фирми с една единствена цел, те да бъдат придобити от господарите му в Кремъл. Интересно защо не е казал нито една дума срещу Газпром, който е 100% монополист във вноса на природен газ и ядрено гориво. Мълчи се и за монопола на Лукойл. Същевременно всеки опит за разбиване на това източване на България се атакува и демонизира.
  Нека се върнем към същността на нещата. Истинския проблем на България е мафията. Тя си е спечелила политически протекции, източва държавата и развива незаконен бизнес. Трупа богатства, които инвестира в легален бизнес, който постепенно изкривява конкуренцията, ползвайки административен съдебен и всякакъв друг тип рекет. Честният бизнес бива изтикан в ъгъла и постепенно остават няколко мафотски клана и целия сектор се е превърнал в сив.
  Единствения начин да се постигне прогрес е мафията да загуби своята политическа протекция. Това правителство трябва да падне. Трябва да се създаде нормална алтернатива. Това няма да стане за един ден. Народа трябва да сваля всяко следващо правителство, което работи с мафията. Следващата стъпка е да се спрат и изземат всички незаконни доходи. За съжаление това няма да е достатъчно, защото те притежават голяма част от легалния бизнес. Този ресурс ще бъде хвърлен за корумпиране и премахване на всяко нормално управление, с цел да могат отново да точат държавата. Затова народа трябва да унищожи и легалната им икономическа база. Бойкота е много мощно оръжие. Не мога да разбера хора, които всяка вечер протестират срещу някого а на следващия ден отиват и му плащат. За да се събори една система трябва да се спре да се поддържа. Трябва да се унищожат икономическите и устои. Направим ли ги бедни ще ги победим. За съжаление това е бавен и мъчителен процес. С цената на дълги борби и жертви можем евентуално да се освободим. За съжаление аз не съм голям оптимист. Направихме първата крачка, казахме “така повече не може”. Остава да се самоорганизираме в пасивната съпротива на икономическия бойкот и да създадем отдолу нагоре читав ляв и десен политически проект. Добре е новите проекти да не съвпадат на 100% с организацията да #дансwithme за да може да има кой да им оказва натиск когато сбъркат. Не се заблуждавайте, че ще е лесно не само ние се борим за оцеляване. Загубят ли битката с нас тях ги няма.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.