Home » Избрано, политика

Н. Слатински: Какво ми каза един противник на протестите…

2013.07.13 2 коментари
Spread the love
Контрапротест в подкрепа на Орешарски. Снимка: Novini.bg

Контрапротест в подкрепа на Орешарски. Снимка: Novini.bg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Вчера един колега във Военна академия ми каза нещо, което първоначално не исках да споделям, за да не стане дума пак за нови разделения между протестиращите и непротестиращите. Но мисля постоянно за това.

Този колега ми каза следното:

– Аз съм си червен – като военен, отдал 31 години на армията. И когато ме питат, си признавам честно, че съм за БСП.

Против протестите съм. Но се опитвам да разбера протестиращите. Ходих два-три пъти да ги гледам. В протестите има и много свежи емоции, пълно е с младежи, с веселие, с радостни лица, с карнавалност, голяма част от хората са там просто заради чувството за общност, заради усещането, че могат да са полезни на страната си.

А ние пред НДК размахваме юмруци, Но пасаран! Венсеремос! Физиономиите ни озлобени, сърдити, като че ли ще водим партизанска война… Няма тръпка, няма позитивни чувства. Някакви мимики от старите ленти!

Но и това не е важно! Виж, Ники, какво си помислих – много от протестиращите сега живеят нормално и с тяхното образование, езици, интелигентност ще продължат да живеят добре, а ако не се получи, ще заминат на Запад.

И те, тези, които живеят никак не лошо, са месец на площадите, водят си децата, стоят под дъжда, лишават се от отдих вечерта и искат промяна.

Единици са тези сред тях, които търсят власт, депутатстване, личен келепир.

Те протестират защото искат промяна на тази вредна политическа система. Искат промяната, въпреки че лично те се справят чудесно или вярват, че в този живот няма да са на дъното.

Добре, тези младежи и тези справящи се в живота хора няма да могат да протестират вечно, ще се уморят, ще бъдат нахулени от всички мрънкачи, от онези бесепари, които са с капаци.

И може и да не успеят.

Но на следващия ден след неуспеха на протестите те пак ще имат добра работа, амбиции, планове и пак ще мислят за реализация на Запад, ако тук не се получи.

А ние, които ще „успеем“, които ще ги „победим“, които развяваме червените знамена със сърпа и чука, които целите беловласи се събираме до НДК или си седим по къщите и говорим срещу тях… Ние какво ще правим на следващия ден след неуспеха на протестите?

Много ясно какво, Ники, много ясно – ще си седим бедни, отчаяни, живеещи в блатото, ще търпим корупцията, ще търпим олигарсите, ще търпим богатите си партийни лидери, ще говорим с омраза като се събираме в компании за Станишев, който уби партията, ще гледаме как ни се мъчат децата, как не ги вземат на работа заради герберски, червени или сини калинки, ще псуваме сърдито и ще издигаме юмруци с Но пасаран! и Венсеремос!

И ще се вайкаме, че България си отива, че има калпави управници и се е превърнала в разграден двор…

 

Николай Слатински,

Nslatinski.org

2 Comments »

  • Нгогонгого said:

    Да ме прощавате,но това е политическа чалга!Въпросният „военен“ и неговите „откровения“ са просто една „художествена“ измислица,а както знаете не всички в България са толерантни към чалгата във всичките й форми.Подценявате интелекта на мнозинството българи.Не го правете! Не е почтено.

  • Mariana said:

    Вие може би сте някой „върховен шаман“, Нгогонгого, та затова вие е известно кой на кого какво е споделил или пък не е 🙂

    Това изглежда доста „почтено“, но пък много хора не вярват на шамани…

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.