Home » Авторски страници

Членове на ПАСЕ предлагат да няма давност за престъпленията на комунизма

2013.07.19 Един коментар
Spread the love

ПА

 

Членът на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа Лъчезар Тошев и други 23 члена на ПАСЕ са излезли вчера с Предложение за препоръка* , свързано с наказателната неотговорност за извършителите на престъпленията на тоталитарните комунистически режими в Европа. Предложението за препоръка на ПАСЕ до Комитета на министрите още не било дискутирано и затова засега ангажира само тези, които са го подписали.

В документа се казва:

“Когато тези престъпления са били част от репресивната политика на тоталитарните режими и жертвите са били лишени от тяхното право на юридическа  защита, никаква давност не трябва да се прилага, в съответствие с фундаменталния принцип  на правото “Contra non valentem agere nulla currit praescriptio”.

Част от тези престъпления попадат под дефиницията за Престъпления срещу човечността, така като те са описани в  Чл. 6-c  от Хартата на Международния военен трибунал, потвърдени с Резолюция 3 (I)/13.02.1946  и Резолюция 95(I)/11.12.1946 на ООН, Конвенцията на ООН за неприлагане на давност  за военни престъпления и престъпления срещу човечността  и чл.7 от Римския статут на Международния наказателен съд.

Поради това Парламентарната Асамблея  призовава Комитета на Министрите да проучи тези случаи и да препоръча на страните-членки да приложат подходящи законодателни мерки за да гарантират справедливост  на жертвите и наказание за извършителите на тези престъпления.”

Поместваме тук целия текст на документа, в подкрепа на който от “Съюза на репресираните от комунизма – Памет” са изпратили вече Декларация до Парламентарната асамблея на Съвета на Европа. (Текстът на споменатата Декларация поместваме също, под този на Предложението за препоръка.)

 ——————————————————————————–

.

ПАРЛАМЕНТАРНА АСАМБЛЕЯ НА СЪВЕТА НА ЕВРОПА

Документ 13234/18 юни 2013 г.

НАКАЗАТЕЛНА НЕОТГОВОРНОСТ ЗА ИЗВЪРШИТЕЛИТЕ НА ПРЕСТЪПЛЕНИЯТА НА ТОТАЛИТАРНИТЕ КОМУНИСТИЧЕСКИ РЕЖИМИ В ЕВРОПА

 

 ПРЕДЛОЖЕНИЕ ЗА ПРЕПОРЪКА

. Внесено от Г-н Лъчезар Тошев и други членове на Асамблеята

Това предложение все още не е дискутирано и ангажира само тези, които са го подписали!

.

Единствено справедливостта може да доведе до помирение и преодоляване на разцепленията в обществата, разделени от репресиите на тоталитарните комунистически режими, както и до възстановяване на обединението около общи ценности.

Много бивши комунистически страни прилагат юридическа давност от 20 или 30 години, което прави невъзможно да се изправят пред съд извършителите на най-тежките престъпления, така както това се прави спрямо престъпленията на ноционал-социалистическите режими, с  което тази наказателна неотговорност за извърштелите на престъпления срещу политическите им опоненти, става пагубна за обществените морални ценности.

Тази ненаказуемост противоречи на разпоредбите на Европейската Конвенция за защита на Правата на човека и на Международния пакт за гражданските и политическите свободи, които гласят, че технигте принципи не могат да възпрепятстват съдебени процеси  и наказания на всяко лице, за всяко действие или бездействие, което по време на извършването му е било престъпление съгласно общите правни принципи признати от цивилизованите нации.

Когато тези престъпления са били част от репресивната политика на тоталитарните режими и жертвите са били лишени от тяхното право на юридическа  защита, никаква давност не трябва да се прилага, в съответствие с фундаменталния   принцип  на правото “Contra non valentem agere nulla currit praescriptio”.

Част от тези престъпления попадат под дефиницията за Престъпления срещу човечността, така като те са описани в  Чл. 6-c  от Хартата на Международния военен трибунал, потвърдени с Резолюция 3 (I)/13.02.1946  и Резолюция 95(I)/11.12.1946 на ООН, Конвенцията на ООН за неприлагане на давност  за военни престъпления и престъпления срещу човечността  и чл.7 от Римския статут на Международния наказателен съд.

Поради това Парламентарната Асамблея  призовава Комитета на Министрите да проучи тези случаи и да препоръча на страните-членки да приложат подходящи законодателни мерки за да гарантират справедливост  на жертвите и наказание за извършителите на тези престъпления.

                                                                                                                               

Подписали:

Лъчезар Тошев, България, ЕНП/ХД

Лолита Чигане, Латвия, ЕНП/ХД

Аксел Е. Фишер, Германия, ЕНП/ХД

Ерих Георг Фриц, Германия, ЕНП/ХД

Валериу Гилечи, Молдова, ЕНП/ХД

Джема Грозданова, България, ЕНП/ХД

Норбер Опер, Люксембург, ЕНП/ХД

Михел Хайнрих, Германия, ЕНП/ХД

Андрес Херкел, Естония, ЕНП/ХД

Йоахим Хьорстер, Германия, ЕНП/ХД

Анете Хюбингер, Германия, ЕНП/ХД

Станислав Иванов, България, ЕНП/ХД

Александър Ненков, България, ЕНП/ХД

Александър Николоски, БЮР Македония, ЕНП/ХД

Петър Петров, България, ЕНП/ХД

Мариета Пурбо-Люндин, Швеция, ЕНП/ХД

Йоханес Рьоринг, Германия, ЕНП/ХД

Кимо Саси, Финландия,ЕНП/ХД

Ирена Соколова, България, ЕНП/ХД

Карин Стренц, Германия, ЕНП/ХД

Егидиус Варейкис, Литва, ЕНП/ХД

Лука Волонте, Италия, ЕНП/ХД

Йохан Вадефул, Германия, ЕНП/ХД

Емануелис Зингерис, Литва, ЕНП/ХД

——————————

* Документът на английски може да бъде видян тук: Impunity of perpetrators of crimes committed by totalitarian communist regimes in Europe – Motion Impunity PDF.asp

 ———————————————————————————

.

ДО ПАРЛАМЕНТАРНАТА АСАМБЛЕЯ НА СЪВЕТА НА ЕВРОПА

Д Е К Л А Р А Ц И Я

НА „СЪЮЗА НА РЕПРЕСИРАНИТЕ ОТ КОМУНИЗМА – ПАМЕТ”

РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

Във връзка с документ № 13234 от 18 юни 2013 г.

 

УВАЖАЕМИ ДАМИ И ГОСПОДА,

Преходът към демокрация в България се оказа фалшив. В България отново управлява комунистическо правителство. Стремежът на демократичните хора страната да бъде приобщена към европейските ценности е обречен на неуспех. Хиляди млади и образовани хора протестират по улиците. Стигнахме до там, откъдето тръгнахме.

Основната причина за това е само една – в България нямаше „Чешка пролет”, Унгарски събития, полската „Солидарност”. След 10.11.1989 г. политическата власт на комунистите се трансформира в икономическа. Никой не потърси виновниците за катастрофите при управлението на двете комунистически правителства – на Луканов и Виденов. Кукловодите, в лицето на бившата Държавна сигурност и досега управляват страната. В резултат на това Българската социалистическа партия се превърна в партия на олигархията. Задкулисието се превърна в принцип за българските правителства.

„Съюзът на репресираните от комунизма – памет” не изневери на антикомунистическите си принципи. В нашата философия винаги е съществувало убеждението, че виновниците за националните катастрофи в най-ново време трябва да бъдат наказани според закона. Срещу българския народ стои една арогантна и безочлива политическа класа, която с цената на всичко управлява страната и не зачита правата на почтените и демократично мислещи хора.

Не можем да се съгласим, че трябва да се прилага юридическа давност за извършените престъпления от комунистическите режими. Жертвите на тези режими тогава не са имали право да се защитят и никаква давност не трябва да се прилага.

Подкрепяме Предложението за препоръка от г-н Лъчезар Тошев и други членове на Асамблеята и призоваваме Парламентарната Асамблея да препоръча на страните-членки да приложат подходящи законодателни мерки, които ще гарантират справедливост на жертвите и наказание за извършителите на престъпленията по време на комунистическия режим.

ПРЕДСЕДАТЕЛ НА СЪЮЗА:  ЛИЛЯНА ДРУМЕВА

 

One Comment »

 • Nik said:

  Лъчезар Тошев е един от малцината политици, които имаха достойно поведение по времето на “Прехода” и заслужават да са сред уважаваните от народа (не и от населението, разбира се!).

  Тук е уместно да се припомни, че всеки път, когато Лъчезар Тошев внасяше в Парламента подобно предложение, хората на Бойко Борисов (ГЕРБ) гласуваха ан блок със социалистите на сергей Станишев (БСП).

  Т.е. уж противниците на БСП се оказваха всеки път техни защитници – подобно на печално известния БББ (Български Бизнес Блок) на “барда” Жорж ганчев.

  По всичко личи, че предстои пореден опит за яхване на Протеста именно от тези пишман антикомунисти – повечето, барабар с техния харизматичен лидер – “бивши” членове на БКП(Българска Комунистическа партия). Българското население смята себе си за по-умно от плутократите, които го доведоха до ТОТАЛЕН ГЕНОЦИД, и пак ще даде “гласа си” за тях – като “за по-малкото зло”.

  Така е – паганците (езичниците) традиционно избират “по-малкото зло”.

  А Злото – голямо или малко – е винаги Зло.

  Ако бяхме наистина християни – никога не бихме гласували за каквото и да е зло – при това на ИЗБОРИ БЕЗ ИЗБОР.

  Ама не сме…

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.