Home » Избрано

Отворено писмо до Едвин Сугарев и Николай Генов

2013.07.15 Няма коментари
Spread the love

Група български университетски преподаватели, писатели, режисьори са изпратили до Едвин Сугарев и Николай Генов Отворено писмо, в което ги призовават да не гладуват докрай и излагат мотивите за този свой призив.

Препубликуваме това Отворено писмо от сайта  gladnastachka.wordpress.com – където и нашите читатели могат, ако искат, да оставят свои коментари. (“Всеки, който желае да се присъедини към този наш призив – пишат инициаторите на писмото – може да го направи с коментар и личното си име под текста“.)

——————————————————————

.

ОТВОРЕНО ПИСМО до Едвин Сугарев и Николай Генов

.

Пишем ви като ваши принципни съмишленици, които са загрижени за съдбата на България в този динамичен и кризисен период не по-малко от вас. Пишем ви обаче и като хора, които в този момент са загрижени на първо място за вашата съдба!

Дълбоко ценим и уважаваме ултимативното ви противопоставяне на сегашното управление. Жестът ви е достоен и категоричен в своето ценностно послание.

НО:

Гладуването докрай е страшно решение.

То не трябва да е средство за справяне с проблеми – каквито и да са те – в едно европейско общество във второто десетилетие на ХХІ век. Като форма на съпротива гладуването докрай е равностойно на самозапалванията, макар да е по-бавен и недрастичен път към самоунищожение, макар да дава време на отсрещната страна, макар да не става за броени минути на улицата и да не обрича на шок очевидците. То увлича последователи, излага и нови хора на риск точно по същия начин. То е не по-малко съсипващо за близките ви, не по-малко мъчително за хората, съпричастни на каузата и участта ви.

От друга страна, гладуването докрай тласка протеста към недообмислени подходи – по простата причина, че за онези, които се тревожат за съдбата ви, за една голяма част от българското общество, времето вече пулсира с друга честота, мери се с риска за вашия живот. (А мирният протест е продължителен процес…) Всеки индивидуален жест за една обща кауза неизменно ангажира каузата със себе си – и това е основен проблем на самоосъзнаващото се гражданско общество. Възхищаваме се на вашата безкористност, вяра и пиетет към свободата, но: колкото и да сте принципно прави, в конкретността на живота, и особено на обществения живот, човек няма възможност за краен жест, който да остане само негов.

Направихте напълно достатъчно с това, че оголихте до скелет безобразната същина на прослойката, която управлява България.

Направихте напълно достатъчно и с това, че ни изведохте от рутинизирането на протеста, като напомнихте, че не трябва да застиваме в безгранична толерантност.

Но не се превръщайте в жертви на нечия пред-морална нагласа! Тези, срещу които протестираме, едва ли имат съвест, на която саможертвата ви да натежи. А и страхът и интересът от собствените им политически ангажименти едва ли ще се окажат по-слаби от хипотетичната им тревога за вашето здраве и живот.

Вие обаче сте необходими на българското общество – именно със своята съвест. Необходими сте с мисленето и действеността си.

А за онези, които биха иронизирали „отстъплението” ви… – те сега иронизират и глада ви. Иронията, разбира се, може да бъде здравословна позиция, не по-маловажна от героическата. Но точно в този контекст е равностойна на цинизъм.

.

Проф. Александър Кьосев

Проф. Анатоли Кръстев

Проф. Ангел Станков

Проф. Богдан Богданов

Проф. Божидар Кунчев

Борис Христов

Васил Славов

Владимир Левчев

Георги Господинов

Екатерина Йосифова

Доц. Елка Димитрова

Илко Димитров

Доц. Йордан Василев

Проф. Камелия Николова

Любомир Канов

Проф. Любомир Халачев

Проф. Миглена Николчина

Проф. Пепка Бояджиева

Петър Стоянов

Проф. Радосвет Коларов

Теодосий Спасов

Христо Христов

Явор Гърдев

 

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.