Home » Е-Списание

Нередности и тайни в българския златодобив – репортаж от един пренебрегван протест

2013.07.21 Един коментар
Spread the love

Репортаж на Националното радио от протест, свързан с начина на експлоатация на българските златни залежи. Този протест, който се провежда вече няколко четвъртъка поред в София, е срещу концесионната такса и въобще срещу условията, при които се добива и изнася българско злато – със засекретени клаузи в договорите за концесии, ниски ползи и укривани рискове за населението и държавата. Репортажът е излъчен на 10 юли т.г. в предаването “Аларма” на програма “Хр. Ботев” на БНР. Репортер е Васил Жечев, водещ – Ивайло Стефанов.

.

Плакат от предишен протест срещу нищожните концесионни такси и условията на ползване на българските златоносни залежи. Снимка: Фейсбук

Плакат от предишен протест срещу условията на ползване на българските златоносни залежи. Снимка: Фейсбук

София от повече от месец е във вихъра на общ граждански, политически протест. Този репортаж на БНР обаче обръща поглед към един по-непопулярен протест, случващ се на метри от големия си и добре отразен събрат. Става дума за четвъртата подред демонстрация срещу концесионната такса и въобще срещу условията, при които се ползват българските златоносни залежи. Мнения изказват участници и активисти в демонстрацията срещу непрозрачната експлоатация – Роман Кендеров, Здравка Славкова, Стилиян Иванов, Димитър Пашев, Стефан Стойков, Велислава Чорбаджийска и др.

Интервюираните споделят пред микрофона на Националното радио интересни и тревожни данни, свързани с наистина доста ниските концесионни такси; с неблагоприятните за държавата условия в сключените договори, които съдържали и засекретени клаузи; със страха на хората от районите, където се добива злато, които са подложени на натиск и пр. Протестиращите споделят и, че за съжаление техният протест не е получил подкрепа от участници в общия политически протест срещу политическата корупция и начина, по който се управлява страната.

Предишните протести, провокирани от начина на експлоатация на националните златни залежи, са били през сградата на канадската фирма “Дънди Прешъс Метълс”, която вече олицетворява като адресат гражданското недоволство по този въпрос. А отразения от БНР на 10 юли т.г. протест, свързан с начина на експлоатация на българските златни залежи, а вероятно и бъдещите протести по същия въпрос, ще бъдат, по изрична препоръка на Столична община, пред Министерството на енергетиката.

Репортажът на БНР може да бъде чут в записа по-долу.

.

One Comment »

 • ивелин said:

  Здравей
  Аз писах много по темата без резултат
  ако е верен доклада за добитото злато за 2012 5302кг стойност преди 3 седмици е 2 000 000 000 евро при такса 260 000 000 лева,
  такава такса никаде няма концесиите се дават за 90% за държавата,това е престъпление.
  Никаде не се споменава отчита добитите метали получени от същите залежи,те са приблизително 23 на брой
  Скрити условия и гаранции токова нещо никои не дава
  Не е предвиден член за големи санкции които да се заплатят при неспазване на условия
  Чета предложения да се дава част от добитя метал на държава сравнения с африка .това са глупости, ако се добива злато ще е скъпа концесията тук не се правят услуги някои да става богат!
  Държавата трябва да си добива този стратегически метал
  поздрави
  йорданов
  софия

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.