Home » Авторски страници

Ловецът на миди или Въпроси след смъртта на митрополит Кирил

2013.07.10 2 коментара
Spread the love
На това място е било открито тялото на дядо Кирил. Тялото било забелязано да е забелязано да се носи във водата край закътания плаж на Траката. Снимка: Flagman.bg

На това място е било открито тялото на дядо Кирил. То било забелязано да се носи във водата край закътания плаж на Траката. Снимка: Flagman.bg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Версията за смъртта на Варненски и Великопреславски митрополит Кирил в морето под местността „Траката” край Варна поражда у мен – като у всеки стар варненец, запознат с особеностите на морския лов и риболов, следните недоумения:

1. Сам ли Дядо Кирил е отишъл на плажа под т.нар. Попска вила? Ако да, защо е отказал да ползва услугите на своя шофьор, като се има предвид ранния час за слизане на плажа, както и терена, който, макар и лесен за слизане към морето, с торба миди на връщане би бил труден дори за младо момче?

2. Освен плавници, маска и шнорхел, носил ли е Дядо Кирил със себе си „гагам” – уред за стъргане на миди от подводните камъни, както и торба за събиране на улова, или е разчитал за изтръгването им на собствените си пръсти и нокти? Ако е второто, забелязани ли са при огледа от съдебните медици „следи” от неминуемите наранявания по върховете на пръстите му – драскотини от черупките на мидите?

3. В колко часа заранта Дядо Кирил е метнал хавлийката на рамо, взел си е багажеца за плажа и е напуснал покоите си, и колко часа подир трагичния инцидент лекарите установяват и поставят диагнозата „хипотермия”, вследствие на която е настъпила смъртта – удавянето на Дядо Кирил, като се има предвид, че на 9 юли 2013-а година сутринта температурата на морската вода във Варненския залив е била 23-25 градуса – достатъчна, за да може човек със здрав организъм и добро разположение на духа да вади миди с голи ръце в продължение на 1,5 часа?

4. Тъй като не вярвам да е слязъл на камъните под “Траката” с епатрахила, инсигнията и кръста, да питам още нещо – къде на плажа Дядо Кирил, преди да влезе в морето за миди, си е оставил личните вещи – хавлийката, панталоните, ризата, обувките – или джапанките, с които обикновено миряните тръгват към плажа?

От медицинската практика е известно, че, установима единствено в болнични условия, хипотермията – или състоянието, когато тялото е изложено продължително време на студ и организмът не може да възстанови изгубената топлина, телесната температура започва да спада, а характерни за намаляването на телесната температура симптоми са треперене и умствени смущения като загуба на памет и ориентация. При хипотермия жизнеността на организма рязко се понижава заради липсата на достатъчно въздух в дробовете, а фактът, че носещият се по повърхността на морето труп на Дядо Кирил е бил „забелязан” от бдителна жена на брега, говори, че в белите дробове на покойния е имало достатъчно въздух.

5. Защо нито един заклет ловец на миди във Варна, сред които съм и аз, посещаващ плажа под местността„Траката”, за толкова години до днес ни веднъж не е забелязвал Дядо Кирил да пълни торбата с морския деликатес – и откъде се взеха тия „рибари”, потвърдили за всички възможни медии, че Дядо Кирил всеки ден си е слизал край морето с хавлийката? При лятното щъкане на папараци из Варна и околностите фактът, че Дядо Кирил отива за миди, едва ли щеше да бъде пропуснат.

6. В отпуск ли е бил – и, ако не, защо изчезна първоначалната информация от Варненската и Великопреславска митрополия, че през последните два дни Дядо Кирил не се е появявал на работа?

7. Защо толкова се бърза с опелото на Дядо Кирил – и направени ли са всички необходими лабораторни анализи и съдебно-медицински експертизи?

.

Валери Станков

2 коментара »

 • Nik said:

  Една от най-авторитетните руски медии „Газета.Ру”, която се слави не само с милиони читатели, но и с огромна степен на достоверност, също потвърди хипотезата на 1KAM1.EU – митрополит Кирил е бил убит!

  „Тялото на свещенослужителя е открито на морския бряг, близо до Варна.

  Работи се по версията за насилствена смърт – чрез удушване”, пише „Газета.Ру”.

  Същото се казва и в съобщението на изключително авторитетната световна агенция ИТАР-ТАСС – и там се говори за насилствена смърт, за убийство.

  За това, че полицията и прокуратурата крият от българското общество, че митрополит Кирил е бил убит, пишат още сайтът на вестник „Комерсант” и електронното издание „Православие и мир”, което в превод означава „Православието и светът”. 1kam1.eu

 • Mariana said:

  “Кирил е причакан, удушен и хвърлен в морета” – това твърди пред „България днес иподякон Ивайло Атанасов, доскорошен помощник и шофьор на покойния варненски владика.
  „Понеделник вечерта Кирил игра боулинг, много обичаше тази игра. Като приключи около 20,30 ч., дяконът го закара до жилището му в митрополитската резиденция във вилната зона на Варна, където пребиваваше. Тогава двамата се уговориха Кирил да звънне на сутринта, дяконът да го вземе с колата и да го закара на сутрешно богослужение” – разказва иподякон Ивайло.

  Според него няма логика 59-годишният митрополит по тъмна доба вечерта и без да се обади на никого, да реши да извърви 2 км до морето, като пътят до там е стръмен и опасен. Познавайки го много добре, Ивайло Атанасов е убеден, че Кирил е починал насилствено, а не от удавяне, каквато е официалната версия след аутопсията.”

  http://www.razkritia.com/238734/mitropolit-kiril-e-udushen-i-hvarlen-v-moreto/

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.