Home » Авторски страници

Гражданска кандидатура за председател на ДАНС

2013.07.16 2 коментара
Spread the love

Граждани от Facebook групата #OurДАНСer Гражданска кандидатура за председател на ДАНС   са изпратили Отворено писмо до Комисията за контрол над службите за сигурност, използването и прилагането на специалните разузнавателни средства и достъпа до данните по Закона за електронните съобщения (ККССИПСРСДДЗЕС), в което се възпротивяват на продължаващото кадруване на тъмно в процедурата за избор на нов председател на Държавната агенция за национална сигурност (ДАНС). Те предлагат като алтернатива граждански кандидатури за председател на ДАНС.

Следва текста на Отвореното писмо, което е било заведено в деловодството на ККССИПСРСДДЗЕС под номер КД-3194-1/16.07.2013 г.

—————————-

След скандалното назначение на Делян Пеевски, предизвикало най-мащабните протести от години, Народното събрание отново демонстрира, че не зачита волята на суверена за прозрачност и отчетност. Продължава кадруването на тъмно в процедурата за избор на нов председател на ДАНС.

Днес, 16 юли, Комисията за контрол над службите за сигурност ще проведе изслушване на кандидатите за председател на ДАНС.

Кои са тези кандидати не ни е дадено да знаем. Властта отново демонстрира, нагло и арогантно, че не се вълнува от обществената непоносимост, не зачита мнението на Европа и възнамерява да продължава с мафиотския стил на кадруване и управление.

Който и да бъде избран за шеф на ДАНС след непрозрачната процедура, започната от Комисията за контрол на службите на сигурност, той няма да има никаква легитимност и тежест пред обществото, защото подобно на Пеевски ще бъде възприет като назначение на мафията.

Според новия закон за ДАНС изискването за поста председател е 8 години юридически стаж. Това позволява да бъдат издигнати изтъкнати юристи правозащитници, които не са свързани със службите и не са зависими от тях.

Ние, граждани, обединени зад идеята за гражданска кандидатура за председател на ДАНС, предлагаме алтернатива. Предлагаме прозрачна процедура с явни номинации, обществен дебат и изслушване на кандидатите. Над 500 души се обединиха зад тези принципи в социалната мрежа Facebook и номинираха след два тура на гласуване трима известни юристи и общественици за поста председател на ДАНС.

Адв. Иван Груйкин
Адв. Минчо Спасов
Адв. Александър Кашъмов

Издигаме тези алтернативни граждански кандидатури, защото разбираме понятието “Национална сигурност” като защита на гражданите срещу действия, които застрашават техните основни права. Действия от страна на властта, наша или чужда, или от страна на престъпни групировки.

Не приемаме аргумента, че начело на ДАНС трябва да застане човек с опит от службите. Нашето виждане е, че начело на ДАНС трябва да застане правист с утвърден авторитет в гражданското общество, със силно чувство за законност и доказан опит в защитата на правата на гражданите.

.

Граждани от Facebook групата #OurДАНСer Гражданска кандидатура за председател на ДАНС (https://www.facebook.com/groups/ourdanser/)

2 коментара »

  • Nik said:

    Подкрепете този справедлив и навременен призив!

  • Петър Пенчев said:

    Хареса ми коментар във Фрогнюз:

    ЗА! МИНЧО СПАСОВ- държавник, компетентен, умен, некорумпиран! – ама тоя ще им разкатае фамилията – и Боко и Цоко, Серго и Меди, Болен и Росен. Да не говорим за прогнилата съдебна система.

    КАКЪВ УЖАС ГИ ЧАКА!

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.