Home » Авторски страници

Йордан Йорданов (Юри) – паметен знак

2013.06.04 Няма коментари
Spread the love

Преди почти четири години един от най-добрите български фотографи от близкото минало Йордан Йорданов – Юри (за който и нашето издание е публикувало материали – вж. тук ) напусна този свят. Наскоро разбрахме, че идеята на негови приятели и колеги – да му направят надгробен паметник, най-сетне се е осъществила и паметникът е монтиран на гроба му в кв. Бакърена фабрика в София.

.

На паметната надгробна плоча е издълбано изображение по скица на самия Юри.

На паметната надгробна плоча е издълбано изображение по скица на самия Юри.

Един от главните инициатори и двигатели на тази идея, Рафаело Казаков, който от години живее в САЩ, и който в последните няколко седмици е бил в София, организирайки работата по довършването и монтирането на паметната плоча, би искал да съобщи за това на всички, които не са забравили Юри, неговия голям талант и неординерната му личност.

Паметникът може да е скромен и този, над чийто гроб стои, може да е починал в бедност, но само който не познава какво богатство от уловени и запечатани образи остави Йордан Йорданов – Юри, би могъл да каже, че паметта за него трябва да е само в съзнанието и солидарността на онези негови колеги, събрали пари, за почетат последното му “жилище” с този паметен знак.

Надяваме се, че някой ден някой от колегите и приятелите на Юри ще успее да създаде и друг вид “паметник” – например книга, с която да покаже на незапознатите с творчеството на Юри читатели и на новите поколения фотографи поне част от “почерка” на един човек, който можеше да вижда и “запечатва” света като откривател на съдържанието и класик на формата.

.

————————————————————————————-

Снимка: Photoacademy.org

Снимка: Photoacademy.org

Йордан Йорданов – Юри е роден в София на 28.06.1940 г. и почива там на 1.09.2009 г. Завършил е гимназия, а по-късно и средно специално училище по полиграфия и фотография в родния си град. По-важните му изложби, отличия и участия са: Златен медал, получен в гр. Мюнстер през 1970 г., Златен медал от Биеналето на българската фотография в София през 1983 г. и Голямата награда на това Биенале през 1987 г. Самостоятелни изложби в Благоевград през 1980 г.; в Мюнхен, Галерия “Занго”, 1988 г.; в Токио, Галерия “Шадаи”, 1989 г.; както и на ФОТОФЕСТ, Хюстън, 1990 г. Представяне на поредицата “Български затвори” в галерия “Макта”, София, 1996 г. Самостоятелни изложби във Варна през 1997 г., в Пловдив и в Цюрих през 2000 г. Авторска изложба “L’envers et l’endroit” (“Лице и опако”) във Френския културен институт в София, 1998 г. Изпълнение на фотографски проекти, финансирани от швейцарската фондация “PRO HELVETIA” – “Български затвори” (1994), “Албания днес” (1995) и “Монголия” (1998), довели до три специални документални поредици.  Финалист на “Mother Jones”, Международния фонд за документална фотография, Сан Франциско, 1995 г.; както и в ABV Competition: “Какво е знание?”, Цюрих, 2000 г. Награда за социална фотография на KODAK Competition, НДК, София, 2001 г., и други. Фотографии на Йордан Йорданов – Юри са представени в колекциите на фотографския отдел на Парижката национална библиотека, Галерия “Занго” в Мюнхен, Института по политехника в Токио, Елисейския музей в Лозана, Музея за изящни изкуства в Хюстън, Националната художествена галерия в София и в частни колекции.

.

——————————————————————————————

Гробът на Юри в кв. Бакърена фабрика в София. Снимка: Рафаело Казаков

Гробът на Юри в кв. Бакърена фабрика в София с паметната плоча, който още не е оформен напълно. В “прозорчето” в долния край ще бъдат посадени цветя. Снимка: Рафаело Казаков

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.