Home » Избрано, политика

Цв. Йовчев: Не ни трябва велико МВР, нито велик министър

2013.06.09 Няма коментари
Spread the love

“На нас не ни трябва нито велико МВР, нито велик министър. Трябва ни сигурност и спокойствие на гражданите, на приемлива цена”, каза пред бТВ вътрешният министър Цветлин Йовчев, цитиран от БГНЕС.

“Ако някой счита, че може да се получи заплаха за демокрацията, ако ГДБОП отиде в ДАНС, то сега положението не е ли малко по-притеснително. Министърът на вътрешните работи има цялата информация за това кой е подслушван в държавата и дори и прокуратурата да иска да направи разследване, министърът на вътрешните работи ще знае това. Хайде да го разделим така, че министърът на вътрешните работи да не е човекът, който може да контролира всички разследвания. Нека да има структура, която да може да каже, че нещо става не както трябва, ако започне натискане на някое разследване”, убеден е той.

“Сигурно са много големи разликите между мене и г-н Цветанов и аз не бих искал да се спирам на тях. Ние сме различни хора. Аз мога да Ви кажа какви са моите мотиви. Аз считам, че в момента трябва много бързо и много категорично да имаме конкретни резултати по отношение на борбата с противодействието на т.нар. битова престъпност и на финансовите престъпления”, каза Йовчев. Според него е недопустимо контрабанда, дори на ниско ниво, да се случва пред очите на полицията. Затова и уволнил шефа на СДВР Валери Йорданов заради снимка в пресата, на която се вижда как на Женския пазар в София масово се продават контрабандни цигари.

“Хората, които извършват престъпленията, не се притесняват от полицаите, не се притесняват от гражданите, които ги гледат, че го правят пред полицаите, и не се притесняват, че ще им се случи нещо. А на служителите на реда не им пука въобще – нито от началниците, нито от хората. Значи, ако ние не направим нещо радикално в тази посока, ако не се опитаме да пробием този модел, ще си загубим държавата”, смята вътрешният министър.

Йовчев коментира, че не си е тръгнал обиден от ДАНС покрай скандала с Мишо Бирата. “Не мога да кажа, че скандалът е бил за Мишо Бирата, по-скоро с изтичането на класифицирана информация. При всички положения не съм си тръгнал обиден, да разменяме кукли и парцалки. Всеки, който заеме такъв пост, трябва да е наясно с отговорностите, които има, както и че във всеки един момент неговото оставане на поста може да не подпомага успешното развитие на системата и трябва да си тръгне”, изтъкна той.

Йовчев коментира и твърдението на Цветан Цветанов, че е човек на Делян Пеевски. “Г-н Пеевски съм го виждал много епизодично. И при всички положения не съм бил с него в един кабинет. Не е идвал в моя кабинет. Наистина, кой каквото иска да говори. Аз не смятам да влизам в такива личностни отношения. Нямам личностни отношения с г-н Цветанов, за да се обяснявам с него”, отсече Йовчев. Той изрази надежда, че няма да се налага да маха още полицейски директори, обаче добави: Но ако някъде резултатите не са такива, каквито трябва и ако недай си Боже да излязат други неща”.

Йовчев коментира и назначението на новия главен секретар на МВР Светлозар Лазаров, който е зет на бившия зам.-министър на вътрешните работи по времето на БСП Камен Пенков. “Вижте, всеки е брат, зет, роднина или някъде на някого, но в мотивите си не съм се ръководил кой на кого е зет. И Светлозар Лазаров е мой избор. Аз съм работил с него дълго време. Познавам го. Бил съм му началник”, коментира министърът.

Източник:  в. “Сега”

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.