Home » Избрано, политика

Назначението на новия шеф на ДАНС бе отменено

2013.06.19 Няма коментари
Spread the love

Пеевски “отговорно” спира да ходи в парламента до произнасянето на КС

 

Полина Паунова, Mediapool

.

Станишев и Бисеров. Снимка: БГНЕС

Станишев и Бисеров. Снимка: БГНЕС

След като “Атака” осигури кворума на парламента в сряда, за да бъде отменено назначаването на Делян Пеевски за шеф на ДАНС, лидерът на ДПС Лютви Местан обяви в пленарната зала, че медийният магнат няма да получава възнаграждение и няма да посещава Народното събрание, докато Конституционният съд (КС) не се произнесе по въпроса дали той все още е депутат.

И без това Пеевски е известен от предишния парламент с почти перманентното си отсъствие от заседанията на народните представители.

Докато представяше проекта за решение за отмяна на избора на нов шеф на агенцията, натоварена с всички оперативни, разследващи и разузнавателни функции, лидерът на ДПС обяви, че политиците вече трябва да се съобразяват с нови стандарти за работа на парламента.

“На първо място имаме доблестта да заявим, че този казус изправя не само двете партии, които стоят зад кабинета “Орешарски”, но изправя всички партии, всеки един български политик, пред необходимостта да съобразява своите решения не само с начина, по който той собствено вижда политическите реалности, или една или друга кандидатура, а трябва да си даде сметка и за публичните настроения върху този образ. Оказва се, че публичните настроения върху образа на всеки политик, дори когато те се разминават с реалната му същност, са реалност, с която сме длъжни да се съобразим”, каза Местан.

Добави и че с тези думи всъщност признава, че “предложението на Пеевски не е било достатъчно съобразено с публичните оценки на кандидата”.

Нов стандарт и критерии и нетърпимост към двойния аршин

“Но заявяваме, че казусът “Пеевски“ постави нови стандарти пред всички политически партии, изведе нови критерии и днес заявявам, че тези критерии не могат да се прилагат избирателно. Политиката не търпи двойните стандарти и избирателното отношение”, каза още лидерът на ДПС.

Намеквайки за местоработата на съпругата на зам.-председателя на ГЕРБ и бивш вътрешен министър Цветан Цветанов – Десислава, която е на щат в ДАНС, Местан вметна, че оттук-нататък депутатите трябва да признават искрено, когато изпадат в конфликт на интереси.

“Ако се разглежда Закон за ДАНС, ако съпругата ми случайно, без подходящо образование, работи в ДАНС на висока заплата, трябва да се заяви конфликт на интереси. Прави са българските граждани да ни наложат нови стандарти на хигиена за избиране на политици на отговорни служби”, заяви лидерът на ДПС, уточнявайки, че същото трябва да се случва и “ако съпругата ми работи в търговско дружество с държавно участие”.

По думите му “оттук-нататък българската политика минава през своето чистилище”, като първите държавни мъже вече ще трябва да дават конкретни отговори, когато “за тях има съмнения, че не са били екзактни в своята битност и на политици и преди това”.

Критики към президента за назначенията в НРС и НСО

Макар в речта си Местан да целеше да внуши на слушателите и зрителите, следящи директното предаване на заседанието на парламента по БНР и БНТ, политическо покаяние, той не пропусна да отдели място за критика към президента Росен Плевнелиев, който зае много остра позиция след избора на Пеевски за шеф на ДАНС и сне доверието си от кабинета “Орешарски”.

“Г-н президент, Вие сам изпълнихте ли препоръката, която отправяте, препоръката към парламентарните групи? Някой с някого съгласувал ли е назначаването на Драгомир Димитров за директор на Националната разузнавателна служба (НРС)? Не си спомням… Или, когато назначава държавният глава охранител на Борисов или Цветанов за началник на Националната служба за охрана (НСО), при това след един изключително грозен опит за покушение… С кого бе съгласуван ген. Тодор Коджейков”, запита Местан от трибуната в парламента, обобщавайки, че “това ни казва казусът “Пеевски”.

Лидерът на ДПС обаче категорично отказа да определи като грешка законовите промени, които на практика обслужиха директно Делян Пеевски и направиха възможно назначението му начело на агенцията. Според Местан прехвърлянето на правомощията по назначаване на шеф на ДАНС от президента към парламента е правилно, тъй като Народното събрание била най-публичната институция у нас.

Според него скандалното “повишение” на Пеевски всъщност не било причина за бързото ескалиране на масово недоволство, а само повод, след чието приключване ще се търсят и други.

Питането към КС – “проява на политическа отговорност”

“Затова ние днес предлагаме нещо много ясно и конкретно. Няма да правя анализ на конституциония казус. Ще се обърнем към КС с питане какъв е статутът на г-н Пеевски. Нека по този казус се произнесе единствено възможният компетентен орган – КС. Дотогава г-н Пеевски няма да се възползва от правомощията си на депутат, няма да стъпи в парламента, няма да получава възнаграждение”, разясни Лютви Местан в края на своето изказване с обяснението, че това било “проява на политическа отговорност”.

Към същата линия на “покаяние и посипване на главата с пепел” се придържаше и лидерът на БСП Сергей Станишев, който също заговори за “тежък урок” и “нови стандарти”, признавайки, че изборът на депутата на ДПС за шеф на ДАНС е бил “сериозен гаф”.

За разлика от Местан, Станишев отново се опита да се оправдае, че Пеевски е бил избран за високия пост с изключително чисти подбуди и с единствената идея, че той най-ефективно и бързо може да организира борбата с престъпността и контрбандните канали, които през последните години били под контрола на ГЕРБ.

“Наред с първите спешни, социални мерки на правителството на г-н Орешарски, започна и реформа в сектора “Сигурност”. Тази реформа е необходима, защото в последните години именно този сектор бе превърнат в лично оръжие и лична употреба – за прикриване на контрбандни канали и източване на държавата, за изнудване и шантаж, за всичко онова, за което хората говорят”, повтори познатата си теза Станишев, добавяйки, че с първите законодателни промени, предприети от 42-ото НС, били въведени “взаимен контрол, система, баланси, независим контрол на СРС-тата”.

Пеевски показал “категорична решимост” да поеме “личен риск”

Лидерът на БСП каза още, че заедно с Местан и премиера Орешарски са били водени в последните си действия само от убедеността, “че в момента е важно да се постигат бързи резултати”.

“Видяхме такава готовност и категорична решимост, готовност да се поеме личен риск в лицето на г-н Пеевски. Оказа се, че в търсенето на бързи резултати, демонстрация на воля прекрачихме една граница, която не бива да бъде прекрачвана”, разкая се Станишев, определяйки кризисната ситуация, като “тежък урок за мен лично”.

Той видя в причината за бързото разрастване на масовите протести срещу Пеевски и цялото правителство факта, че през последните 4 години, в които управлява ГЕРБ, гражданското общество е било подтискано и сега “хората се събудиха”.

“Искам да поднеса и лично извинение към моята парламентарна група, към нашите членове и симпатизанти… Дължа това извинение, защото знам, че е имало огромна вътрешна съпротива”, добави лидерът на БСП, визирайки сериозните противоречия, предизвикани в партията му през последните дни.

“Това предложение (Пеевски да оглави ДАНС – бел.ред.) беше направено с най-чисти и ясни мотиви в стремеж да се постигнат истински резултати, не да се имитират дейности. Надявам се все пак да постигнем тази цел. Сигурно ще стане доста по-трудно, заради политическата грешка, която направихме”, заключи накраялидерът на социалистите.

Последваха изказвания от Йордан Цонев (ДПС), Янаки Стоилов и Георги Кадиев (БСП), насочени към поуките, които българските политици сега трябвало да си извадят.

Отмяната на решението за избор на Делян Пеевски за председател на ДАНС бе подкрепена единодушно от всички 128 депутати, гласували в залата.

 

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.