Home » Авторски страници

Отворено писмо до Цацаров във връзка с неповдигнати обвинения към Р. Овчаров

2013.06.19 Няма коментари
Spread the love

ДО ГЛАВНИЯ ПРОКУРОР

НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

 

ОТВОРЕНО ПИСМО

ОТ ФБ ГРУПА „ПРОТЕСТЪТ – И КАК ПРОДЪЛЖАВАМЕ”

https://www.facebook.com/groups/152043221627126/

 

Уважаеми г-н Главен прокурор,

Потресени от намерените  и посочени по-долу публикации в пресата, решихме да Ви обърнем внимание, върху няколко казуса, засягащи един бивш министър на икономиката и енергетиката.

Тъй като Прокуратурата на два пъти е отказала да повдигне обвинение на г-н Румен Овчаров, се обръщаме към Вас, за да бъде направена проверка,на въпросните казуси, понеже се оказа, че досега са допускани доста грешки по отношение на повдигнати и неповдигнати обвинения.

За да Ви улесним, сме събрали множеството публикации в пресата, които биха могли сами по себе си да сезират прокуратурата със своята обществена значимост, но незнайно защо се е наложило г-жа Капон и г-жа Николова да вземат нещата в свои ръце.

И тъй като двете дами са решили и заявили, че ако  е нужно ще отнесат въпроса и до Европейските институции, то ние смятаме, че все пак Вие, като Главен прокурор, бихте могъл да вземете отношение по долупосочените казуси.

 

От публикации в пресата:

„Красимир Георгиев и бившият енергиен министър Румен Овчаров са завършили заедно Московския институт по енергетика и приятелството им датира отдавна.

Когато Георгиев е бил на партийна работа в Енергопроект, там е работил и Овчаров.

Преди да стане министър, жената на Овчаров е била бизнес партньор на Красимир Георгиев и не е изключено, това партньорство чрез някоя „офшорка” още да продължава.

В началото на 90 години, когато е създадена фирмата, наименованието й е било „Фронтиер -7”. В нея активно са участвали пряко или косвено бивши служители на Първо Главно управление Държавна сигурност, включително и небезизвестният о.з. генерал Любен Гоцев.

При правителството на НДСВ Красимир Георгиев е бил неофициален консултант по международните проекти на министър Валентин Церовски. Той определил Фронтиер за акционер на “Универсален терминал Бургас” – който трябва да обслужва нефтопровода.

Тази практика е продължила и при министър Асен Гагаузов.

Депутатът от ДСБ о.з. генерал Атанасов изнася информация, според която специални разузнавателни средства засичат 87 телефонни разговора между Гагаузов и Георгиев, обсъждайки проекта “Бургас – Александруполис”.

Американските секретни грами публикувани от УИКИЛИЙКС сочат Красимир Георгиев – ръководител на голямата групировка „Frontier” като  ОЛИГАРХ и МАФИОТ, който има ключова роля в енергетиката.

По данни на пресата той е от най-богатите в България и живее предимно в Швейцария.

„Според бизнесмените от бранша енергетика, групировката „Frontier” е навсякъде, където играят големи пари – имоти, петролопроводи, магистрали, печатане на винетки, офсетни сделки за армията, приватизацията на „Булгартабак”…”

 

Въпреки старанието да се пази в тайна, енергийните среди разбират, че министерството на Овчаров преговаря с компания, консултирана от фирма на Красимир Георгиев.

Без да дава подробности, Пиерлуиджи Дуранти – вицепрезидент на голямата италианска компания “Аления аеронаутика”, потвърждава пред в. “Капитал”, че има договор с Фронтиер за консултации по офсетната й програма в България.

За офсетните сделки (при тях няма пряко заплащане, а ответен по стойност проект от купувача към продавача) в министерството на Овчаров отговаря зам.министър Корнелия Нинова – довереният човек на министъра.

Много са източниците, според които Георгиев присъства на важни срещи, провеждани от Овчаров на различно ниво и с всякакви компании. Дори някои чуждестранни фирми по тази причина са напускали срещите демонстративно.

„Енергийното министерство на Румен Овчаров е възложило на Георгиев без конкурс 14 годишна сделка с руската фирма ТВЭЛ за снабдяване на  Козлодуй с ядрено гориво. Тя била крайно неизгодна, защото горивото ни се продава с 40%

по-скъпо, отколкото в Русия и се твърди, че горницата се деляла – 25% на български и 40% на руски посредници.

Дали българският дял от тази дългогодишна”рента” не се разделя и сега между „Р.Овч.” и Георгиев?”

Най-значимите проекти на Фронтиер свързани с енергетиката са комплекса “Марица – изток”; доставяне на ядреното гориво за “Козлодуй”; строеж на ски комплекс в Тетевенския Балкан;  ВЕЦ “Цанков камък”; каскадата “Долна Арда”; както и язовир “Яденица” – част от ПАВЕЦ ”Чаира”.

Фронтиер е консултант и по сделките с “Ентърджи” и “Енел” в “Марица – Изток 3″. Двете компании са собственици на централата, срещу поети ангажименти за рехабилитация на блоковете за 600 млн. евро и с договор за дългосрочно изкупуване на електроенергията от НЕК на високи цени.

Счита се, че Фронтиер са консултирали и американците от AES при проекта им за нова мощност в комплекса “Марица”,  където инвестицията е за над 1 млрд. долара.

В информационната система ДАКСИ е регистрирана фирма, собственост на Красимир Георгиев и Богомил Манчев – другият олигарх и мафиот от „тройката”, с предмет на дейност търговия с излъчваща телевизионна, радиотехника и проводникова далекосъобщителна техника.

Фронтиер участва като консултант и в проектите за търговия с емисии.

Групировката успешно участва и в пътни проекти. Тя е връзката на българските компании в концесията на магистрала “Тракия” с американската правна фирма “Макгуайър”, която ги представлява при преговорите с португалските партньори за аутобана.

Георгиев става управляващ “Магистрала Хемус”, в която са големите държавни фирми “Техноекспортстрой” и “Автомагистрали”, както и италианската фирма “Салини”.

Фронтиер участвнат и в бизнеса с недвижими имоти, като „Банско пропърти партнерс” е фирмата им за тази цел.

Медийно известен като “близкият приятел” на министър Овчаров, Георгиев се оказа в центъра на голям следствен скандал , прераснал и в още по-голям политически.

В началото на май 2007 г. се разкриват големите злоупотреби на Валентин Димитров – шеф на „Топлофикация” София, за която пряко отговаря министерството на Румен Овчаров.

„Следствието установява, че Димитров е присвоявал големи суми и е участвал в пране на пари в големи размери. В процеса на разследването се разбира, че е замесен и Румен Овчаров. Българската общественост разбира, че в сделките на Димитров, министър Овчаров се води като „Р.Овч.” и това си му остана като корупционен знак.

Следствието също разкрива, че фирмата”Банско пропъртис 2”, управлявана  от Красимир Георгиев, през март 2005 г. за 16 месеца е била собственост на”Григ” ООД – офшорна фирма регистрирана в Сент Винсент и Гренадини и на „Металконсулт” ООД – също офшорка регистрирана на Бахамски острови.

Установява се, че съдружник е и 82 годишната Цеца Димитрова – майката на Валентин Димитров. Тя, заедно с Красимир Георгиев се водят управители на двете офшорни фирми, но в същност участието на баба Цеца е формално, като параван на синът си и целият бизнес се ръководи от Красимир Георгиев.”

През юли 2006 г., когато започва разследването на Валентин Димитров, името на баба Цеца изчезва от регистрите на горните фирми.

Прокуратурата се усъмнява, че офшорките перат пари. И тъй като има достатъчно данни да започне разследване, Красимир Георгиев е задържан в следствието за разпити.

„Получено е разрешение от съда, да се подслушват връзките на Георгиев и чрез СРС-та се установява, че има посредник между него и следователката Шарланджиева, която го разпитва.

Посредникът е Корнелия Нинова – заместник министър на Овчаров и неговата ”дясна” ръка в министерството.

Двете отговорни служителки са се договаряли помежду си и със следствения Красимир Георгиев преди всеки разпит нарушавайки грубо Закона!

Така показанията на Красимир Георгиев по делото на Валентин Димитров, както и за пране на пари, са били предварително нагласявани в негов интерес.

През пролетта на 2007 г. Красимир Георгиев задочно е обвинен за “изпирането” на 450 000 евро чрез фирмата “Банско пропърти партнърс 2″, която е ръководил заедно с баба Цеца Димитрова.

След ареста на сина й, баба Цеца продава дяловете си от фирмата по номинална стоност и според разследващите за 2500 лв.

Димитрова „доброволно” за 2500 лв. отстъпила дялове от фирма на стойност около 600 000 евро???

Всичко това е констатирано от следствието, но виновни няма и всичко се потулва след намеса “отгоре”.

Прокуратурата прекратява делото за пране на пари срещу Красимир Георгиев. Оказало се, че след започване на разследването, всички средства заподозрени от обвинението, че са били “изпрани”, са възстановени по силата на т. нар. „договори за заем”.

Такова обяснение дава пред пресата заместник градският прокурор Божидар Джамбазов, който казва:

”В момента Красимир Георгиев няма статут на обвиняем”!

Това е поредното доказателство, че Красимир Георгиев е недосегаем, има подкрепа от най-високо равнище, а българското следствие корумпирано.

В потвърждение на това, че Красимир Георгиев и Румен Овчаров стоят над закона говори фактът, че срещу зам.министър Корнелия Нинова и следовател Шарланджиева, не са образувани наказателни дела, въпреки, че те сериозно са нарушили закона.”

Прокурорът, наблюдаващ делото срещу ГЕОРГИЕВ – „Фронтиера” – БОЖИДАР ДЖАМБАЗОВ, иска от съда позволение да се използват СРС-та и получава такова.

„Записани са над 1000 страници чрез СРС-та. Това са разговори и SMS-си, които разкриват, че посредник между Красимир Георгиев и следователката Шарланджиева е КОРНЕЛИЯ НИНОВА!

Тя е звънила 111 пъти на следователката Шарланджиева!”

Двете приятелки са разговаряли помежду си и следствения ГЕОРГИЕВ преди всеки разпит. Чрез СРС-та и SMS-си показанията на ГЕОРГИЕВ по делото за пране на пари с ВАЛЕНТИН ДИМИТРОВ са били предварително нагласявани.

След един от поредните разпити КРАСИМИР ГЕОРГИЕВ изпратил на зам. министърката КОРНЕЛИЯ НИНОВА следния SMS:

”ТВОЯТА ПРИЯТЕЛКА Е ФАНТАСТИЧНА”. “Фронтиерът” има предвид следователката ШАРЛАНДЖИЕВА.

„ЗАРАДИ ПОДСЛУШАНИТЕ И ЗАПИСАНИ 1000 СТРАНИЦИ РАЗГОВОРИ, ПРОКУРАТУРАТА Е ПОВДИГНАЛА ОБВИНЕНИЕ СРЕЩУ КОРНЕЛИЯ НИНОВА и СЛЕДОВАТЕЛКАТА ШАРЛАНДЖИЕВА.

НАРУШЕНИЕТО НА ЗАКОНА И ОТ ДВЕТЕ ОТГОВОРНИ СЛУЖИТЕЛКИ НЕ ПОДЛЕЖИ НА СЪМНЕНИЕ!

„ИЗВЪРШЕНО Е СЕРИОЗНО ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, В ОСНОВАТА НА КОЕТО СТОИ МЕГАМИНИСТЪРЪТ РУМЕН ОВЧАРОВ.”

ЗАМ.МИНИСТЪРЪТ В НЕГОВОТО МИНИСТЕРСТВО КОРНЕЛИЯ НИНОВА и НЕЙНАТА ПРИЯТЕЛКА – СЛЕДОВАТЕЛКАТА ТАТЯНА ШАРЛАНДЖИЕВА СА САМО ИЗПЪЛНИТЕЛИТЕ.

ТРЯБВА ДА СЕ СПАСИ НА ВСЯКА ЦЕНА ПРИЯТЕЛЯТ НА РУМЕН ОВЧАРОВ КРАСИМИР ГЕОРГИЕВ -„ФРОНТИЕРА”, НЕЗАВИСИМО С КАКВИ СРЕДСТВА. ЗАЩОТО “ЦЕЛТА ОПРАВДАВА СРЕДСТВАТА”, ГЛАСИ ЕДНА СТАРА МАКСИМА!

Сагата “Фронтиер” приключва! Красимир Георгиев е свободен! БСП и Овчаров спасяват донора-олигарх Георгиев!

“ФРОНТИЕРЪТ” Е НА СВОБОДА И БЪРЗО СЕ СКРИВА В ШВЕЙЦАРИЯ, КЪДЕТО СА ПАРИТЕ МУ И КЪДЕТО СЕ УСТРОЙВА ЗА ПОСТОЯННО.

Последват сериозни сътресения в правителството на „тройната коалиция”, която едва се задържа на власт. И какво следва:  поискано е дисциплинарно уволнение на последните в йерархията – следователката ШАРЛАНДЖИЕВА и нейната началничка ЗОЯ ИВАНОВА, но очевидно те не са уволнени.

АНГЕЛ АЛЕКСАНДРОВ “излиза в отпуск”, после Догановите хора го ”посъветват” да се оттегли от шефския пост в следствието, но да остане следовател, защото още ще им трябва там.

 

ЗА КОРНЕЛИЯ НИНОВА НЯМА НИКАКВИ СЪДЕБНИ ПОСЛЕДСТВИЯ.

Освободена е от поста зам. министър, но запазва шефското си място в „Булгартабак” холдинг, както и позициите си в партията.

Първо й оставят ГОЛЯМАТА ХАПКА ”Булгартабак”, след това я издигат за ДЕПУТАТ, изпреварвайки много други заслужили социалисти, после става ГОВОРИТЕЛ НА ПАРТИЯТА, СЕКРЕТАР на Висшия съвет на БСП и накрая „ЛИЦЕТО НА ПАРТИЯТА”! Ама какво лице – първо тя си го боядисва синьо с портрета на Костов и после изведнъж става червено с портрета на Станишев! И винаги държи здраво кокала!

РУМЕН ОВЧАРОВ е освободен от министерския си пост, но запазва ЛИДЕРСКАТА СИ ПОЗИЦИЯ в най-голямата организация на БСП – софийската, запазва ДЕПУТАТСКОТО си място и ОТГОВОРНИ ПОЗИЦИИ в ПАРЛАМЕНТА.

ПОДВЕДЕНА ПОД ОТГОВОРНОСТ ОБАЧЕ  Е САМО ШАРЛАНДЖИЕВА, а КОРНЕЛИЯ НИНОВА, като кандидат-депутат, засега ОСТАВА САМО СВИДЕТЕЛКА.

„Покрай следствието на”Фронтиера”, се разкриват големите корупционни игри на двата големи политически и икономическа клана – този на БСП и на ДПС.”

„СЕДЕМ ГОДИНИ по-късно, Сагата „ФРОНТИЕР” СЕ РАЗДВИЖВА! СГП повдигна обвинение на следователката ТАТЯНА ШАРЛАНДЖИЕВА, което гласи:

”За извършено престъпление по чл. 288 пр.1 вр. с чл. 26 ал.1 НК. – за това, че в периода от 2 август 2006 г. до 11 октомври 2006 г., в София, при условията на продължавано престъпление, като орган на властта – следовател в НСлС, е пропуснала да изпълни своевременно длъжностите, които й налага службата, относно наказателно преследване, с цел да избави Красимир Георгиев от наказание, което му се следва по закон за извършено от него престъпление по чл. 253 НК”.

„ЗАЩО ПРОКУРАТУРАТА ПРОПУСКА НАЙ-ГОЛЕМИТЕ ВИНОВНИЦИ – КОРНЕЛИЯ НИНОВА и РУМЕН ОВЧАРОВ!

ТЕ СА ХОРАТА КОИТО ОПЪНАХА”ЧАДЪРА” НАД “ФРОНТИЕРА” КРАСИМИР ГЕОРГИЕВ. ТЕ СА ХОРАТА, КОИТО ПРИНУДИХА ШАРЛАНДЖИЕВА ДА ИМ СЪТРУДНИЧИ! 

И ТЕ СА ХОРАТА, КАКТО И ЗАДКУЛИСТНИТЕ ВИСОЧАЙШИ ПАРТИЙНИ ДЕЯТЕЛИ НА БСП, КОИТО ГО СПАСИХА И УРЕДИХА “ПРЕКРАТЯВАНЕ НА ДЕЛОТО”!”

Още миналата година Янев обясни, че освен делото за натиск от висшите етажи на властта, трябва да се разсекрети и друго производство, което било прекратено на 6 януари 2010 г. То касаело строежа на АЕЦ “Белене” и газовите договори и било образувано по засечени разговори между Георгиев, Овчаров, Нинова, шефа на “Росатом” Сергей Кириенко и тогавашния енергиен министър на Русия Сергей Шматко.

Лидерът на РЗС даде пример с още едно дело, при което следствието “също било смачкано”. Според разсекретените документи по него излишни посредници са прибирали колосални печалби от разпределението на електроенергията. Така например умишлено сключен с швейцарска компания договор за 316,7 млн. лв. ощетил държавата с над 90 млн.

.

Прокуратурата отказа да разследва Овчаров за газовите договори – 2010г.

„Софийската апелативна прокуратура отхвърли като неоснователно искането на председателя на Единната народна партия Мария Капон и заместника й Елеонора Николова за разследване срещу бившия министър на икономиката и енергетиката Румен Овчаров заради договорените в кая на 2006 г. анекси към газовите договори с Русия. С тях страната ни се съгласи да се повишават два пъти годишно цените на суровината “до достигане на пазарни нива“ през 2012 г., а руснаците – да плащат в долари транзитните такси за пренос вместо с гориво.

Капон и Николова сезираха прокуратурата заради информации, че от предоговорените клаузи страната ни е претърпяла загуби от 2 млрд. долара.”

Мнението на прокуратурата обаче е, че няма данни за извършено престъпление от страна на Овчаров, но и че той не носи отговорност заради Закона за амнистията, в който се посочва, че не може да има наказателно преследване за неумишлена безстопанственост, извършена преди 1 юли 2008 г.

Апелативните прокурори смятат, че действията на Овчаров като ресорен министър са по същество управленски решения на колективен орган и няма каквито и да било данни да са извършени умишлено с цел някой да набави за себе си или за другиго облага или да причини другиму вреда”.

Според тях решенията за подписването на анексите могат да бъдат обсъждани с оглед на икономическата им целесъобразност, но не съдържат признаци на престъпни деяния по смисъла на Наказателния кодекс.

“Липсват и каквито и да било данни за извършена от български длъжностни лица безстопанственост или съзнателно сключване на неизгодна сделка, от което да произлезе значителна вреда”, пишат прокурорите. Според тях става дума за “преговорен процес, в който и двете страни са отстоявали интересите си, но това са чисто гражданско правни отношения, в хода на които не следва да се търси наказателна вина”.

В постановлението се посочва още, че формирането на цените на горивата е изключително динамично и всяко договаряне в тази сфера не може да обуславя наказателна отговорност.

Двете дами обаче не са съгласни с това становище и заявиха, че вече са подготвили жалба до Върховната касационна прокуратура срещу постановлението на Софийската апелативна прокуратура.

„Според решението на практика няма как да бъде осъден български министър, възмути се Капон. Заместничката й пък коментира постановлението като израз на “отсъствие от професионализъм и нежелание да се приложи закона”.

Мария Капон и Елеонора Николова са скептични относно тезата за натиск от руска страна. „Нормално е, че руската страна е защитила интереса си, това е нейно право, както ние очакваме българската страна да защити българския интерес, коментира Капон.”

Тя заяви, че ще използват докрай ресурсите – първо в България, за да бъде повдигнат въпросът до последна инстанция, но след това ще стигнат и до европейските институции.

 

Интересно, прокуратурата не смята ли, че може все пак да повдигне обвинение по чл.220 от НК, и не е ясно как г-н Овчаров се явява колективен орган. Крайно време е в България да се носи наказателна отговорност за подписани ощетяващи държавата и обществото сделки,  особено от висши държавни служители, за чиито решения после плаща целият български народ.

 

————————————————————————————

Използвани източници:

http://www.mediapool.bg/%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%BA%D1%83%D1%80%D0%B0%D1%82%D1%83%D1%80%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%BE%D1%82%D0%BA%D0%B0%D0%B7%D0%B0-%D0%B4%D0%B0-%D1%80%D0%B0%D0%B7%D1%81%D0%BB%D0%B5%D0%B4%D0%B2%D0%B0-%D0%BE%D0%B2%D1%87%D0%B0%D1%80%D0%BE%D0%B2-%D0%B7%D0%B0-%D0%B3%D0%B0%D0%B7%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D0%B4%D0%BE%D0%B3%D0%BE%D0%B2%D0%BE%D1%80%D0%B8-news168316.html

http://news.plovdiv24.bg/413038.html

http://razuznavane.com/?p=768

http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A0%D1%83%D0%BC%D0%B5%D0%BD_%D0%9E%D0%B2%D1%87%D0%B0%D1%80%D0%BE%D0%B2

http://razuznavane.com/?p=15517

 

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.