Home » Избрано

Кумец на Р. Овч. яхна за втори път АЕЦ „Козлодуй”

2013.06.27 Няма коментари
Spread the love

Кумецът Иван Генов

Социалната мрежа прегря от поредното неморално назначение на хора от енергийната мафия

Червеният активист и министър в две социалистически правителства Румен Овчаров и свързаната с него ядрена мафия отново овладяха АЕЦ”Козлодуй”. Това са първите коментари в социалната мрежа, след като стана ясно, че правителството е назначило нови шефове в централата.

След ГЕРБ БСП, ДПС и „Атака” не донесоха нов морал в управлението. В познатия стил „Цецо-кумецо” червените назначиха кумеца на Румен Петков – Иван Генов за шеф на централата. Генов вече е заемал този апетитен пост докато кумът му бе министър на енергетиката при предишната тройна коалиция. Не по-малко смущаващо е и друго лице от новата агитка – това на шефа на ТЕЦ „Марица Изток 2” Георги Христозов. Преди дни той цъфна в борда на БЕХ, а от днес е и в управителния съвет на АЕЦ. Името му смути силно силовака в БСП Румен Петков, който попита: „Кой го е предложил и назначил Георги Христозов в БЕХ?” За сега управляващите не дават отговори даже на своите си, а за Христозов се знае е, че в конфликт на интереси, защото е притежател на частна електрическа централа, обявен е за милионер, а ревизия и доклад на ДФК разкри далаверите му преди няколко години.

Ядреният физик Георги Котев разкри, че докато е бил шеф на АЕЦ Иван Генов заедно с още четирима началници са регистрирали частни фирми, а по-късно някои от тях прехвърлени на синове и съпруги.

Котев свързва регистрацията на първата фирма на шефовете от АЕЦ с поетапната подмяна на ядреното гориво от двата блока с новия вид експериментално и опасно.

„Хронология на фирмената история на ИКАР-В-04, според данни от търговския регистър и НИС “Делфи” – по дати, както и паралел с етапите на смяна на стария вид ядрено гориво от типа ТВСМ с новото – ТВСА.

Името на фирмата е образувано от първите букви на имената на съоснователите му, а именно:

“ИКАР – В – 04” означава:

И – Иван (Генов – изпълнителен директор на АЕЦ)

К – Кирил (Николов – Зам. изпълнителен директор на АЕЦ)

А – Александър (Николов – директор по производство в АЕЦ)

Р – Румен (Иванов – управител на фирма КВАНТ ИНЖЕНЕРИНГ)

В – Васил (Хаджиев- ръководител на управление в АЕЦ).

В интерес на истината следва да уточня, че посочените тук длъжности са били актуални към началото на 2007 г. и оттогава са претърпели някои изменения.

Физикът нарича фирмата “пералня” и посочва датата на регистрация – 18 март 2004 година, по фирмено дело № 2886/2004, в СГС (Софийски градски съд). Регистрираният първоначален уставен капитал е 50 000 лева (по-късно вдигнат на 500 000 лв., виж по-долу). Фирмата има свой сайт – ikar-v04.com. Тя е с предмет на дейност: Организация и управление на инвестиции в строителството, проектиране и строителство на жилищни, промишлени и инфраструктурни обекти, строително-ремонтни работи, търговия с недвижими имоти,проучвателна, консултантска и инженерингова дейност в областта енергетиката и топлофикацията. Най-отдолу в посочените дейности е сложено именно това, в което съдружниците са специалисти и вероятно именно в тази област е основната работа на фирмата. Съдружниците същевременно са и държавни служители в същата сфера на дейност. (Към момента на регистрация на фирмата Генов още не е бил директор, а зам.-директор на централата. В течение на времето съдружниците заемат различни длъжности в АЕЦ “Козлодуй”).

Приблизително по същото време руската компания ОАО “ТВЕЛ” изпраща в АЕЦ Козлодуй документацията за предстоящото да се внедри поетапно нов вид ядрено гориво, известно като ТВСА, пише Котев. Сред тази документация е и допълнението към техническата обосновка на безопасността, т. нар. раздел 31, за поведението на горивото. По-късно Котев, чиято работа в АЕЦ е била да следи поведението на горивото, ще установи несъответствие в съдържанието на този раздел 31 с характеристиките на реално доставяното през последните над 4 години гориво. Това е и основното обвинение на Георги Котев, за което той нееднократно говори пред медиите. Идеята е, че новото гориво вероятно е подменено с някакво по-евтино, което не поддържа необходимите параметри според приложената документация. Разликата в цените само на една касета такова гориво може да достигне да 200-300 хил. евро, предполага Котев. По-късно споменатите шефове на АЕЦ регистрират още една фирма през 2004 г. в Старозагорския окръжен съд (решение № 1374 от 30. IV. 2004 г. по ф. д. № 614/2004) – дружество с ограничена отговорност “Ветроенергетика – България” – ООД. Съдружници са четирима от петимата основатели на ИКАР-В-04 и няколко нови лица. Липсва Кирил Николов.

В началото на месец май 2004 г. Министерският съвет на България приема нова наредба за реда за издаване на разрешения и лицензии за внос и износ на ядрен материал. През месец октомври 2004 г. е доставена първата партида от новия вид гориво и още в същия месец – 12 броя от касетите са заредени в реактора на 6-ти блок, като начало на поетапния преход към новото гориво.

„Вероятно в резултат на успешния старт на начинанието, се е появил и първият солиден финансов бонус за организаторите. В резултат на което, на 20 декември 2004 г. с решение № 2 на Cофийски градски съд, уставният капитал на ИКАР-В-04 е увеличен от 50 000 на 400 000 лева. На 14 октомври 2005 г. уставният капитал на дружеството е увеличен до 500 000 лева. Поетапното заменяне на старото с новото гориво е в пълен ход и през същата година и в двата реактора са заредени, респективно доставени от Русия, само касети от новия вид.”

Котев разкрива, че в края на месец февруари 2006 г. „славната петорка”, както той нарича съдружниците, решава да се почерпи за добре свършената работа и заминава на двуседмична екскурзия в Аржентина и Бразилия, участва в карнавала в Рио де Жанейро. „Към момента на завръщането им от там (на 1 март) се случва и един от най-рисковите инциденти в историята на АЕЦ Козлодуй. Той е свързан с отказ от спускане в активната зона на 22 от общо 61 броя органи за регулиране на реактора на 5-и блок.

На разговорен език специалистите ги наричат пръти. Ръководството на централата крие за инцидента. Тогавашният министър на енергетиката Румен Овчаров също казва, че нищо не се е случило в АЕЦ. По късно се разчува в чужбина и случаят е признат за инцидент от българския регулатор и от международната агенция. Блокът е спрян за 10 дни, загубите са за над 10 милиона лева, а наказани отговорни лица за инцидента няма”, посочва Георги Котев. Няма и компенсации от фирмата, доставила некачественото оборудване.

През май 2008 г. Котев предупреждава и офицери от ДАНС за извършваните далавери с гориво, но разработката е потулена и нищо не се случва.

Според ядрения физик Георги Котев чрез фирмите ИКАР-В-04 и ИКАР ТУР се перат пари като основната част от тях отива за политически партии и политици, които прикриват далаверата.

Източник: Factor.bg

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.