2024-04-26

1 thought on “Георги Велев: Тайната на Витоша се крие в Илиада

  1. Правилно се е ориентирал филолога. Но не самите планини са мегалитни комплески а планински възвишения са използвани поради естествената им височина и върху тях са изградени мегалитни обсерватории за наблюдение на движението на небесните тела. Мегалитни са, защото се използват огромните естествени форми на камъните с малка човешка намеса за да се превърнат в обсерватория. Понеже е от Казанлък, както и аз, би трябвало да отиде само няколко километра на юг – в Бузовград. В района му в, в Средна гора, се намира мегалитна обсерватория. Не само Фригия а и Балканите са осеяни с мегалитни обсерватории. И Междуречието. Там една кула-обсерватория и днес не дава спокойствието на сънят на някои. На сайта на Иван Стаменов има , мисля, 2 книги за мегалитните паметници у нас. Просто трябва да се прочетат. Сборяново е апотеоза на нашите предци в представата за звездите. Стотици могили, в разтояние на километри, са точно копие на небесни съзвездия.
    Причината да се строят обсерватории и да се свързват движенията на небесните тела с вярванията са само и единствено – земеделският начин на живот на предците ни по тези земи от преди поне 10 000 години. Ритъма на движението на небесните тела дава ритъма на 4-те сезона в които живеем и свързаният с тях стопански и следващ от това ритъм на традиции. Красотата е в това, че няма религиозен фанатизъм а хармония с природата, хармония между човеците.
    Това няма нищо общо с гърците, появили се след метежа Ника срещу имп. Юстиниан, нито с техните предци коляното на Дан, дошли от полупустините на Етиопия. Данайците не участват в Троянската война! Още не са дошли на Балканите и предна Фригия. На патоса на автора за „научността“ на „гръцките“ учени ще кажа да си прочете Аристотел за държавата. Да проумее от къде накъде Аристотел коментира и законотворчества за мястото на робите в държавата!? При нашенците никога не е имало институцията Робство.
    Затова на щита на Ахил има момци и моми които играят Хоро заедно. Не сиртаки и поединично. Именно Хоро! Моми и момци играещи в кръг. Ритъма на танца и музиката на играещи заедно жени и мъже в затворен кръг е енергетичен апотеоз на мъжкото и женското начало – съвършенството, докосването до Бог. Кръгът и сферата са съвършенните природни форми.
    Гроздобера е също нашенски обичай. Дионисиус не е бог на виното а ДИОН-ИСИУС. Божият-Син. Исиус а не юдеизираното Исус е Синът. Затова тайнствата са с вино, а не с проляна кръв на животно. Нашата религиозна обредност използва виното, хляба и водата в тайнствата. Те са плод и смисъл на животът ни.Точно за този годишен момент се казва: Ден година храни! Прибирането на зърното е само няколко дни и завършек на целогодишен труд а от прибраното зърно зависи животът през цялата следваща година. Грък-данаец морен и потен не пие водица. Писар и търговец под сянката – ДА! Грък също и войник не е. През 70- те г. ги видяхме какви войници са – аскера ги прегази за часове в Кипър, а Гърция да замине за малко Курбан след блокадата с кораби и самолетните атаки на Анкара.
    В Троянската война няма етническо и религиозно противопоставяне. Наистина войната е способ за езотерично представяне на нещата от Светът ни. Всички са един народ от различни колена-родове.
    За да не се бъркат от някои понятията, то Елада и Богария е едно и също наименование на земята на хората на Бог на различни езици на сродни народи, без данайците. Дори и в Евангелието Христос, от кръста, в последните секунди от животът си произнася : ЕЛи, ЕЛи на кого ме оставяш!?
    Траките не само са оставили следи, но самите ние сме траки. Тракия е Троичността на Божественното изразяване: Бог Отец, Богинята Майка и Божият Син. Знакът Тракия, изказан първо от Румен Чорбаджийски, е тройната колонада от Египет до Балканите, оставен също в тракийските могилни храмове и съществуващ в средновековна България.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *