Home » българи зад граница, Е-Списание

Райков: Правата на българското малцинство в Сърбия са ключови за българо-сръбските отношения

2013.05.14 Няма коментари
Spread the love
Снимка:  в. "Дневник"

Снимка: Георги Кожухаров, в. “Дневник”

„Статутът и правата на българското национално малцинство в Сърбия е ключова тема от българо-сръбските отношения”, е заявил днес министър-председателят и външен министър Марин Райков на среща с водещи представители на българското малцинство в Р. Сърбия, информира Външно министерство.

Г-н Райков е казал още, че: „Състоянието на правата и свободите на българите в Царибродско и Босилеградско е част и от общата оценка за напредъка на нашите западни съседи за тяхната европейска интеграция. България ще продължи да следи внимателно положението на българското национално малцинство, защото членството в  ЕС е ясна перспектива за Република Сърбия, която ние подкрепяме. В рамките на тези интеграционни процеси перспективата е границата между двете държави да бъде една символична административна линия, която ще свързва, а няма да разделя хората от двете страни”.

Българският премиер се е спрял и на необходимостта от икономическо развитие, на изграждането на инфраструктура, което да стимулира търговията и туризма. „Младите хора са от ключово значение, за да може българското национално малцинство да възпроизвежда своята идентичност ”, е отбелязал също Райков. Изтъкнато е било и голямото значение на обучението на майчин език в училищата.

Кметът на Цариброд Небойша Иванов е запознал Марин Райков с инициатива на общината, свързана с организацията на инвестиционен бизнес-форум в София, посветен на икономическото развитие на региона и на българо-сръбските отношения. В гимназията в Цариброд тази година завършва първият випуск, изучавал средното си образование на български език.

Председателят на Културно-информационния център на българите в Босилеград Иван Николов е информирал българския премиер за усилията на Центъра за съхранението на културната идентичност на българската общност.

В срещата са участвали и Зоран Петров, председател на Националния съвет на българите в Сърбия; Драголюб Нотев, председател на Партията на българите в Сърбия; Перица Стойчев, председател на издателство „Братство” в Ниш; Олгица Величкович от дружество „Цариброд” в Ниш и др.

Еврочикаго

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.