2024-02-22

1 thought on “Прокуратурата гази свободата на словото

 1. Журналисти защитават колега от прокуратурата

  Колеги на журналиста от електронно издание „Медиапул“ Борис Митов се събират в понеделник сутринта пред Съдебната палата, за да го подкрепят.

  За тогава прокуратурата е насрочила втория разпит на журналиста, съобщи „Дневник“.

  Събитието е организирано във „Фейсбук“ от Центъра за развитие на медиите, където до неделя участие бяха потвърдили над 800 души.

  В петък прокуратурата извика Борис Митов, два часа след излизането на материала му „Българският „Уотъргейт“: А кой ще проверява проверяващия?“ във връзка със скандала с подслушването от МВР.

  Той е бил заплашен с образуване на дело във връзка с публикувани в статията материали за процеса срещу Николай Цонев, Тенчо Попов и Петър Сантиров, разсекретени през 2010 г. от съдията от Софийския градски съд Иван Коев.

  Според прокурора Драгомир Янчев, който е разпитвал журналиста, Митов е разпространил класифицирана информация, като той го пита откъде има документите и кои са източниците му.

  След като на два пъти Митов отказва да му ги съобщи, Янчев му цитира текст от Наказателния кодекс за лъжесвидетелстване и го заплашва, че може да му бъде образувано дело за разгласяване на информация държавна тайна.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *