2024-04-24

2 thoughts on “Още за гласуването в чужбина

  1. Цитат на коментар от социалната мрежа, касаещ хода на подаване на заявления за гласуването в чужбина и тяхното отчитане.

    „Важен „пробив“ в системата на отчитане на заявления от МВнР позволява заявления да бъдат отчитани по два пъти. По-конкретно, хартиените заявления които се получават в посолствата, се сканират и след това отиват в МВнР за регистриране. НЕ СЕ ПРОВЕРЯВА дали едно заявление е постъпило два пъти, нито дали е постъпило и по електронен път. Така беше и през 2011, когато в Турция много заявления бяха преброени по четири пъти.

    Отбелязвам пътем, че едно подадено заявление ограничава вашето право на глас в България, но не и в чужбина. Можем да гласуваме, където пожелаем. Да подадем заявление в Лил и в Марсилия, а да гласуваме в Париж (примерно). Тези обяснения са важни във връзка с разкриване на секции например в Марсилия и Бордо, където са нужни още няколко заявления, но и на много други места. Напълно неприемливо е градове със събрани 90 заявления да нямат изборна секция. Който има възможност да им помогне – нека помага.“

    И още един коментар в социалната мрежа, от друг българин в чужбина:

    „Гледайки сайта на ЦИК за електронно гласуване, не намерих никаква опция за отказване на заявлението. Тоест няма възможност човек да се откаже или да си прехвърли гласа, ако се наложи да пътува например и иска да гласува на друго място… Това логично ли е според вас?

  2. По информация от активно ангажирани с темата за изборите българи в чужбина, избирателни секции извън посолства и консулства ще има в Милано, Олборг (Дания), Антверпен, Абърдийн и Дес Плейнс (първите в САЩ със секция извън посолство/консулство).

    В Измир, Турция – български граждани са изпратили над 3000 заявления и там се очертава да има цели 4 секции.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *