Home » българи зад граница, Избрано

ЦИК пуснаха електронно заявление за гласуване в чужбина, въпреки оспорването му в съда

2013.03.28 Няма коментари
Spread the love

Днес, 28 март 2013 г., ЦИК най-после предостави на страницата си – след голямо закъснение и неспазване на срокове – електронен вариант за подаване на заявление за гласуване в чужбина.

Но ЦИК прави това въпреки жалбата (подадена от мен) в Административен съд София – град (вх.№ 8374 от 25.03.2013) срещу това в електронния вариант на заявлението да се изискват данни за номера на лична карта/паспорт, дата и място на издаването им, както и мобилен телефон.

Това изискване надвишава многократно изрично описаните в закона данни, нужни за подаване на електронно заявление. Нещо повече – такива допълнителни данни не се изискват в другите два начина за подаване – лично или по пощата.

Особено неадекватно и необяснимо е изискването всеки заявител да предостави номер на мобилен телефон, чрез който да получи код, с който да потвърди заявлението си. Без такъв код заявлението не може да бъде прието на сайта на ЦИК.

С вкарването на подобни допълнителни, неоправдани изисквания в своето решение №2183-НС от 21.03.2013 г., комисията отново произволно и незаконосъобразно ”дописва” закона – точно както направи и през 2011 г., с прословутото изискване за PDF формат на електронните заявления в изборите за президент.

Специално информирах ЦИК за жалбата един ден след подаването й, за да знаят колкото може по-рано за нея (преди да я получат като ответник формално от съда) и евентуално да променят решението си, или поне да са готови с алтернативен вариант.

Съдът е длъжен да се произнесе в 14-дневен срок по жалбата, т.е. до 7 април. А на 11 април изтича срокът за подаване заявления за гласуване в чужбина.

Дано някой програмист или администратор на ЦИК не е оставил небрежно някоя “вратичка” отворена, както се случи през 2011 г., когато личните данни на всички над 36 000 заявители за гласуване в чужбина бяха публикувани на сайта на МВнР, достъпни за всеки.

Но най-сериозният въпрос е докога ЦИК ще си позволява да произволно да дописва закона с необосновани и нелогични изисквания, с които да затруднява българите в чужбина да гласуват. И това въпреки изразеното явно в дебатите в Народното събрание желание да се улесни подаването на такива заявления.

Пояснение: на изборите през 2005, 2009 и 2011 г., електронни заявления можеше да бъдат подавани чрез е-mail от всеки заявител. От тази година това не е възможно.

За да улесним подаването на заявления на предишните избори, както и най-вече да подсигурим, че заявленията се отчитат коректно и не се отхвърлят заради дребни пропуски от посолствата, група доброволци свършихме работата, която трябваше да свърши държавата, като създадохме сайтовете за подаване на заявления glasuvam.com (2005 г.) и iskamedaglasuvame.com (2009 и 2011 г.)

 

Красимир Гаджолов, Gadjokov.com

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.