Home » Избрано, политика

Писателят Илия Троянов: Държавата мафия България

2013.03.02 Един коментар
Spread the love

Бунтът ще приключи със силен вой срещу монопола на чуждите концерни, но не и срещу националните монополи

Илия Троянов

В България мафията и държавата са едно и също нещо, твърди писателят Илия Троянов. Определени хора превърнаха България в примитивна плутокрация и отнеха на народа всичко, включително надеждите му, казва още той.

Сегашните несгоди на България се дължат до голяма степен на непрочетената докрай истина за близкото комунистическо минало, казва в интервю за Дойчланд радио Троянов, цитиран от Дойче веле. Именно заради този несъстоял се прочит на миналото властта днес е концентрирана в ръцете на хора от бившия комунистически елит, от който произлизат съвременните олигарси и мафиотските структури, казва Троянов. Той нарича това примитивна плутокрация, отнела на хората всичко, включително техните надежди.

Не диктатът на улицата свали Борисов

По време на протестите българите излязоха с искания за повече държава. И в това няма нищо учудващо при положение, че в тази страна на практика няма разлика между държава и мафия. В България мафията не е някаква обособена мрежа от престъпни организации, които водят битки ту с държавната администрация, ту помежду си, както е в другите страни. В България мафията е държавата и обратното – имаме пълно срастване между двете, казва Троянов и добавя: “На практика правовата държава отсъства, поради което хората се чувстват изоставени. Когато ги питам защо не си търсят правата в съда, те ми се изсмиват и казват: Защо да го правим, след като съдът е корумпиран, а медиите, с малки изключения, също участват в схемата“. За тази безизходица вина носи и Европейският съюз, който прие България преди да е изпълнила всички условия. Брюксел просто си затвори едното, а може би и двете очи, казва Илия Троянов.

Роденият в България писател смята, че не протестите са свалили правителството на Бойко Борисов. Оставката е според него плод на стратегия, целяща да се обезсмисли бунтът. “Изведнъж протестиращите се оказаха без противник, а те не са достатъчно радикални в намеренията си, за да постигнат разбиването на олигархичните структури. В крайна сметка всичко ще приключи с надаването на силен вой срещу монополното положение на чуждите концерни, но не и срещу националните монополи“, казва пред Дойчланд радио писателят Илия Троянов.

Опразването на България

По-нататък в интервюто Троянов обяснява, че България е страна с прогресивно намаляващо население – през последните 30 години от близо 9 милиона българите са се стопили до малко над 6 милиона. Това, което се случва днес в тази страна, е израз на хорското отчаяние, казва Троянов и уточнява: “Особено в провинцията населението е отчайващо бедно. Когато в Германия показвам снимки от България, мнозина изобщо не вярват, че е възможно да съществува такава беднотия в Европейския съюз“, споделя роденият в България писател. Това е бедност, която познаваме от Африка или Индия, допълва той.

За да обясни причините за сегашното нерадостно положение, Троянов се връща към годините на национализацията. Навремето комунистите унищожиха дребното частно земеделие. Създадени бяха ТКЗС-та. След промените през 1989-та част от отнетата собственост беше върната на бившите стопани. В огромната си част обаче те нямаха средства да обработват тези площи и продадоха земите си. Така се стигна до обезлюдяването на българското село. Днес цели области са направо мъртви. Има села с по три баби в тях, разказва Троянов пред Дойчланд радио.

 

Източник:  Mediapool

One Comment »

  • Vladimir Pomakov said:

    Много точен анализ на положението в България! Свалям му шапка на г-н Троянов за неговата проницателност, интелигентност и разбиране на проблемите!!! Напълно съм съгласен и с мнението му за вината на ЕС! Не малко българи също се чудиха защо ЕС приема и търпи това нетърпимо положение в страна-член на Съюза; и като последица на чуденето си повечето българие вече смятат че и ЕС е също такава мафиотска и корумпирана система!

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.