Home » Избрано

Папа Франциск: Да защитим природата и най-слабите

2013.03.19 Няма коментари
Spread the love

На интронизацията на папа Франциск  присъства Вселенският патриарх Вартоломей, нямаше представител на Българската православна църква

 

image.phpВ първата си проповед след интронизацията папа Франциск припомни, че истинската власт на главата на Римокатолическата църква произтича от смирената и конкретна служба. Франциск заяви, че папата трябва да отвори обятията си, за да посрещне с обич и съчувствие цялото човечество, по-специално най-слабите, най-бедните и онеправданите.

Не трябва да се страхуваме от добротата, нито от съчувствието, подчерта папата.

Главата на Римокатолическата църква отправи

силен призив за опазването на околната среда.

“Трябва да уважаваме всяко Божие създание и да опазваме околната среда, в която живеем”, каза папа Франциск. “Това означава да защитаваме хората, да показваме обич и загриженост към всеки, основно към децата, възрастните, нуждаещите се, към всички, за които обикновено се сещаме на последно място”, заяви Франциск.

На службата има представители на еврейската общност и на мюсюлманите. От страна на православните християни за първи път на интронизация на глава на Римокатолическата църква

присъства и Вселенският патриарх Вартоломей.

На инторнизацията на папа Франциск не е присъствал представител на Българската православна църква.

На политическите, социалните и икономическите лидери папата каза, че “не трябва да допускат знаменията на разрушението и на смъртта да съпътстват хода на света.

“Всичко е поверено на грижите на човека. Ако човек не изпълнява това задължение, когато се грижим за сътворението и за братята си, разрухата намира своето място. През всяка епоха има Ироди, които кроят смъртни планове, разрушават и обезобразяват лицето на мъжа и на жената”, каза папата.

“Призванието да закриляме се отнася не само за нас, християните, то има чисто човешко измерение и се отнася за целия свят”, заяви Франциск.

Папа Франциск определи ролята си като “скромна и конкретна”

и призова за борба със “знаците на разрушение” и за “уважение към сътворението и околната среда” в първата меса от своя понтификат.

Анализаторите определят посланието му като изказване с изключително францисканско звучене. То бе направено пред сто хиляди вярващи и стотици държавни, правителствени глави и министри.

Хорхе Берголио избра името Франциск в памет на Свети Франциск от Асизи от XIII век, който искал да съгради отново Църквата, която и тогава, както днес, била разделена, и се борел за мира и опазването на природата.

“Не трябва да се страхуваме от добротата и дори от нежността”,

възкликна със силен глас папа Франциск под аплодисментите на тълпата. Той отправи призив към световните лидери, “да не позволяват знаците на разрухата и смъртта да придружават хода на нашия свят”. Той подчерта, че всеки трябва да има “уважение към всяка божия твар и към природата”.

“Всичко е в ръцете на човека. Когато на човека му липсва отговорност, когато не се грижим за сътворението и братята, разрухата намира своето място… Всяка епоха има своите “Ироди”, които кроят планове за смърт, разрушават и обезобразяват лицето на мъжа и жената”, заяви папа Франциск пред 132 чуждестранни делегации. Той отправи молитвата “към всички, които заемат постове в икономическата, политическата и социалната област”.

“Призванието на пазители не се отнася само за нас, християните, то има измерение, което е просто човешко, то засяга целия свят”, посочи главата на Римокатолическата църква, изтъквайки “грижите за децата, възрастните хора, най-уязвимите и хората, които често остават в периферията на нашето сърце”.

266-ят папа в историята отдаде почит на “своя уважаван предшественик” Бенедикт XVI, посочвайки “много богатото съвпадение в значението” на тази церемония с празничния ден за заслужилия германски папа Йозеф Рацингер. “Ние сме близки до него с молитвата, изпълнени сме с обич и признателност”, допълни папа Франциск.Бенедикт XVI изненадващо се оттегли от папския пост на 28 февруари заради отслабналите си сили. Оттогава той се намира папската резиденция Кастел Гандолфо.

Бившият посланик във Ватикана Владимир Градев коментира, че сега е моментът

по случай 24 май българската делегация, която обичайно посещава всяка година Рим, да бъде предвождана от патриарх Неофит.

Досега начело на делегацията винаги е стоял политик. От години съществува традиция българска делегация на 24 май да посещава гроба на Св. Константин Кирил Философ в базиликата Сан Клементе в Рим.

Ако патриарх Неофит отиде, ще бъде първият глава на българската православна църква начело на процесията в италианската столица.

По повод интронизацията на новия папа Градев обясни, че папа Франциск не е бил близък с военната хунта в Аржентина и поясни, че слухът за това е тръгнал заради факта, че е спасил свои събратя йезуити от затвора.

По време на управлението на воената хунта папа Франциск е бил само в редиците на йезуитите, но не е заемал ръководни постове, каза Градев.

Източник:  Vesti.bg

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.