Home » Авторски страници

Михаел Бар-Зоар ще говори за спасяването на българските евреи в АУБ

2013.03.07 Няма коментари
Spread the love

По повод 70 години от историческото събитие, бележитият учен и писател Михаел Бар-Зоар ще говори за спасяването на българските евреи пред студенти от Американския университет в България.

Лекцията ще се проведе на 11 март от 19:15 ч. в аудитория „Андрей Делчев”, академичен център „Балкански”, университетски комплекс „Скаптопара”.

Ден по-рано (неделя, 10 март, от 11:30 ч.) Център за образование и култура „Илиев” на АУБ в София ще бъде домакин на кръгла маса, посветена на годишнината. В нея ще вземат участие проф. Бар-Зоар, експрезидентът Петър Стоянов и Соломон Паси.

Михаел Бар-Зоар има забележителна творческа кариера и е лауреат на множество награди, сред които: наградата „Бен Гурион”, кавалер на Почетния легион (Франция), орден „Мадарски конник” (България), награда на Френската академия, награда „Соколов” (израелския Пулицър), наградата на Международната организация по миграция и др. През 2010 г. бележитият учен и автор на над 30 книги проф. Бар-Зоар получи титлата „Доктор Хонорис Кауза” на АУБ.

Бар-Зоар е автор на много исторически трудове и белетристични книги, които се основават на задълбочената му изследователска работа. Сред тях са: „Suez Top Secret”, „The Hunt for German Scientists”, „The Avengers”, „Embassies in Crisis”, „The Paratroopers”, „Извън хватката на Хитлер: Героичното спасяване на българските евреи”. Сценарист е на пълнометражния документален филм „Бен Гурион: спомени”, документалния филм „Извън хватката на Хитлер”, по едноименната му книга, както и на художествения филм „Военен съд”. Той е официалният биограф на основателя на израелската държава Давид Бен-Гурион и е автор на подробна биография на Шимон Перес. Най-новата му книга „Мосад” (2010) се превръща в световен бестселър и продължава да е най-продаваната книга в Израел (скоро и на българския пазар).

Бар-Зоар е роден на 30 януари 1938 г. в София, България. През 1948 г. година емигрира в Израел, където израства. Бар-Зоар получава бакалавърска степен по политически науки от Еврейския университет в Йерусалим, магистърска и докторска степени по политически науки и международни отношения от Сорбоната във Франция. Преподава в университета в Хайфа, както и в университета „Емори” в Атланта, Джорджия. Като член на израелската Партия на труда Бар-Зоар е избиран два мандата в Кнесета, израелския парламент.

 

Албена Кехайова

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.