Home » българи зад граница, Избрано

Издигаме паметник на Алеко в Чикаго

2013.03.12 2 коментара
Spread the love

AlekoБюст-паметник по случай 150-годишнината от рождението на великия български писател Алеко Константинов ще бъде вдигнат в центъра на Чикаго, съобщи за в. “Труд” председателят на Съюза на българските писатели в САЩ и по света г-н Георги Витанов Богат.

Бюстът на Щастливеца е изработен от скулптура Вежди Рашидов и ще бъде издигнат в края на октомври 2013 година.

Паметникът на Алеко Константинов в Чикаго ще е първият на български писател в САЩ, което е голямо постижение за българската култура”, добави г-н Богат. Досега в САЩ са поставяни паметни плочи на Алеко, но не и паметник.

В инициативния комитет, освен Съюза на българските писатели в САЩ и по света, участват още медийният портал Еврочикаго и издаваният в САЩ седмичник, в. “България сега”. Проектът е получил вече подкрепата и одобрението на посланика на Република България в САЩ г-жа Елена Поптодорова и консулството ни в Чикаго.

Автор: Симеон Гаспаров

На снимките:  На 03.03.3013 г. българите в Чикаго издигнаха националния флаг и извиха хоро в центъра на града.

Chicago 3 ти март

В края на тържеството - безкрайно българско хоро

В края на тържеството – безкрайно българско хоро

2 коментара »

  • Ваня said:

    браво на българските писатели в САЩ и на консул Стоилов! Предишните консули в Чикаго бяха като попове. Излезнат сред хората, прочетат си молитвата и после никаква дейност. В досегашната си работа г-н Симеон Стоилов не е мирясал от инициативи. Такъв не сме имали до сега.

  • Мих.Иванов said:

    Г-н Георги Витанов Богат е най-добрия съвременен български писател, не защото е председател на писателите ни по света, а защото пише на истински български език, при това съвременно и модерно. Поздрави за начинанието!

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.