Home » Е-Списание

Бизнес форум “Инвестирай в България” стартира в Азия

2013.03.07 2 коментара
Spread the love

Поредица от форуми „Инвестирай  в България“ ще рекламират България в Корея, Япония и Хон Конг

На 6-ти и 7-ми март т.г.  в Сеул (Южна Корея) в престижния хотел “Lotte” се проведе форум “Invest in Bulgaria”, който е част от поредица международни инвестиционни форуми за насърчаване на инвестициите в страната ни.

Бизнес форумите, първият от които е проведен на 29 ноември 2012 г. в Париж, имат за цел да информират за инвестиционните предимства на България и да привлекат компании от цял свят, които развиват бизнес на глобално ниво.

Форумите се организират в рамките на проект “Популяризиране на инвестиционните предимства в България” (“Promoting the advantages for investing in Bulgaria”), от Българската агенция за инвестиции, съвместно с в. “Файненшъл таймс” (“Financial Times”).

На кръглата маса в Сеул се събраха представители на бизнеса от Южна Корея, представители на българските институции, консулите на България в Сеул и Бусан (съответно г-н Ким Хи Йонг и г-н Чой Канг-Йонг), както и няколко от най-добрите корейски компании, правещи бизнес в България. Основният акцент на срещата бе обсъждането на възможностите за инвестиции в някои от основните сектори у нас – като аутсорсинга, информационните технологии и комуникациите, машиностроенето, логистиката, винопроизводството и медицинския туризъм.

Събитието бе открито от Brian Caplen от Financial Times Group, редактор на The Banker.
С поздравителен адрес към гостите се обърна Петър Андонов, посланик на България в Република Южна Корея. След него говори Борислав Стефанов, изпълнителен директор на Българската агенция за инвестиции (Invest Bulgaria Agency) и г-н Хюн Юл Чой, председател на Корейско-българския комитет за икономическо сътрудничество.

Те представиха предимствата на България като инвестиционна дестинация – фокусирани върху бизнес средата и конкретни възможности за инвестиции в някои икономически сектори, както и върху потенциала на страната за привличане на чуждестранния капитал.

По-късно чухме мненията на John Kim (T1 Consortium SPC), Joseph Lazarus (Global Distribution Centre, Bulgaria, IBM), Seung Keon Kim (Korea Association for ICT Promotion), Мария Шишкова (AIMS Human Capital Bulgaria) и Стефан Станев (Balkan Advisory Company).

Гостите се интересуваха често ли са ползвани корейският и английския език, как държавата промотира инвеститорите, какъв процент от капитала на фирмите в България може да бъде чуждестранен, както и от възможността да купят земя и друга недвижимост. Имаше и въпрос колко корейски ресторанти са открити в София.

В дискусиите бяха подчертани някои основни акценти във връзка с инвестиционния климат в България, като например високата квалификация на работната сила и близостта на страната до по-големите пазари.

В България, като най-бедна страна членка на ЕС, стандартът на живот е по-нисък от този в далеч по-богатите й европейски съседки. И за тези, които търсят евтин начин да стъпят на огромния европейски пазар, страната е естествен избор. По време на кризи, на социални и екологични предизвикателства, икономическият растеж е по-важен от всякога, а инвестициите са основният двигател на този растеж.

Дали корейските бизнесмени ще се впечатлят от възможностите за инвестиции у нас, ще разберем по състоянието на търговския стокооборот между двете страни. За сега той е незаслужено нисък, представлява по-малко от 0,05% от стокооборота на Корея.

Следващите форуми „Инвестирай в България“ ще се проведат в Токио и Хонг Конг съответно на 12 и 14 март.

Снимки от форума в Сеул:
InvestBG_001

InvestBG_002

InvestBG_004

InvestBG_003

 

Страната на утринната роса

Република Корея е провъзгласена официално през 1948 г. По територия е малко по-малка от България, но е с почти 50-милионно население. До средата на 70-те години Южна Корея е все още изтощена от робството от Япония, продължило от 1910 г. до края на Втората световна война, и от братоубийствената война със Северна Корея (от 25 юни 1950 г. до 27 юли 1953 г).

През 1964 г. Южна Корея е една от най-бедните държави в Азия с брутен продукт на човек от населението многократно по-малък от този на България. След това до Олимпийските игри в Сеул през 1988 г. (за същото време, каквото е изминало от 10 ноември 1989 г. до днес) «Страната на утринната роса», както сами я наричат корейците, прави огромен скок в своето икономическо развитие. Сега Република Корея е сред най-развитите страни в света и е в групата на двайсетте Г-20. През 2009 г. Южна Корея бе и с най-големия положителен баланс в световен мащаб от 41 милиарда долара (с $364 млд. износ и внос от 323 млд.). Най-големите успехи са в производството и търговията на електроника, автомобили, кораби, машини и роботи. Марките LG, Самсунг, Хюндай и т.н. са добре известни и в България.

По данни, изнесени от Обществените съвети на българите по света и Еврочикаго (вж. тук), българските граждани зад граница са над 2 милиона, като от тях само 100 човека живеят в Южна Корея. Те са предимно студенти, пилоти от различни авиолинии, както и отделни специалисти и специализанти.

Споразумението за свободна търговия между ЕС и Република Корея, което влезе в сила от 1 юли 2011 г., дава допълнителни възможности за развитие на търговско-икономическите отношения между Корея и ЕС, както и с България като член на общността. От края на 2011 г. България възстанови търговско-икономическото си представителство в Сеул. Бойко Годев е първият ръководител на Службата по търговско-икономическите въпроси към посолството.

Вижте още:
Българите в Република Корея отбелязаха Националния празник 3-ти март (линк)

Видео: Български Великден в Сеул

Еврочикаго

2 коментара »

 • Знайко said:

  Забравено допълнение към горното: България е една от страните в Европейския съюз с най-висок индекс на корупция в държавната администрация.Това стана ясно от изявление на еврокомисарят по въпросите на вътрешни работи Сесилия Малстрьом в Брюксел днес,6 март 2013.
  Според Сесилия Малстроьм „България просто не публикува данните за договорите и резултатите от търговете за държавни поръчки”.

 • Nik said:

  През 1964 г. Южна Корея е една от най-бедните държави в Азия с брутен продукт на човек от населението многократно по-малък от този на България. След това до Олимпийските игри в Сеул през 1988 г. (за същото време, каквото е изминало от 10 ноември 1989 г. до днес) «Страната на утринната роса», както сами я наричат корейците, прави огромен скок в своето икономическо развитие. Сега Република Корея е сред най-развитите страни в света и е в групата на двайсетте Г-20.

  Каква е причината – там и тук – за ПРОСПЕРИТЕТА, респ. за ГЕНОЦИДА?

  Много просто:

  ГЕНОЦИДЪТ е останал вляво, т.е. на Север;

  ПРОСПЕРИТЕТЪТ е вървял надясно, т.е. на Юг.

  Трагедията на България е, че “лявото” е фалшиво дясно, а “дясното” е фалшиво ляво.

  Няма разделение, има прах в очите на оскотяло население.

  Идете, гласувайте, овластявайте “леви” и “десни” – и после ревете на рамената на човеците като Янко Н. Янков-Вельовски, когото отхвърлихте преди четвърт век…

  Никой няма да ви бъде виновен – само фалшивото ви самочувствие, че от “гласа” ви зависи каквото и да е!

  Вместо да плачете за “избирателни права” (активни, но предимно пасивни), обърнете гръб на урните и потърсете решение или по примера на Махатма Ганди, или според призива на абзац трети от Преамбюла на Всеобщата декларация на ООН за правата на човека!

  В противен случай сте избрали съдбата на лявото, т.е. на Севера, т.е. на ГЕНОЦИДА над себе си!

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.