Home » Авторски страници

Горски служители и активисти на ГЕРБ в Габрово организират “законна” сеч на вековни дървета

2013.03.06 Няма коментари
Spread the love

Вековни дъбове и липи край Габрово са били унищожени съвсем “законно” със заповед на директорката на Държавно горско стопанство – Габрово и усилията на служител на Национален парк “Централен Балкан”. Законът повелява да се секат не повече от 5 съседни дървета, защото иначе се подриват защитните сили на цяла съответна горска система, но дървета са били сечени поголовно.

 

„В гората, на стръмния бряг край самото море, растеше стар, престарял дъб. Той беше на триста шейсет и пет години, ала за дърветата годините са същото, каквото са за нас, хората, дните. Денем ние сме будни, а нощем спим и виждаме разни сънища; с дърветата е съвсем иначе: те са будни през трите годишни времена и спят само през зимата. За тях зимата е време за почивка — тяхна нощ след дългия ден, който се нарича пролет, лято и есен.”

Из „Последният сън на стария дъб”, Ханс Кристиан Андерсен

 

Над блоковете на габровската улица “Радост” има (имаше) прекрасна широколистна гора от над 20-метрови дъбови дървета и липи. Със статут на частна държавна собственост, която се стопанисва от Държавно горско стопанство – Габрово. Преди единайсет години, при управлението на Симеон Кобургготски, наследниците на някогашните собственици на терена казваха, че законът не им дава право дори да берат гъбите в гората без специално разрешение, камо ли да отсекат дърво.

След 2009 г. обаче, този строг контрол очевидно се пропука. Първо изчезнаха сърните и елените, за които преди гората беше дом и често се разхождаха почти до блоковете. От пролетта на 2011 г. започна безразборна сеч във вътрешността на гората, уж я „разреждаха и оздравяваха”, но още през следващата зима видяхме как дърветата умират прави – много от дъбовете паднаха сами, коренната им система изгуби опора и не устоя на силния вятър и дъжд.

През пролетта на 2012 г. двама квартални активисти на ГЕРБ поеха инициатива за изсичане на първите четири реда дървета (около 50-60 дъбове и липи) от най-близкия до блоковете горски склон. Аргументите: пречели им клоните и имало опасност те да паднат върху паркираните под тях коли. Техните коли, които трупосваха под прозорците си, въпреки че мястото не е отредено за паркинг. Парадоксалното е, че единият от инициаторите за сечта е служител на Национален парк “Централен Балкан” и би трябвало да обича гората повече от колата си.

Може само да гадаем как активистите на ГЕРБ успяват да убедят директорката на Държавно горско стопанство – Габрово, инж. Тони Тодорова да издаде разпореждане за поголовно изсичане на такъв голям горски участък. Законът повелява да не се секат повече от 5 съседни дървета, защото това намалява самозащитните сили на цялата гора. Но служителката, на която държавата е поверила опазването на горите, намира начин да се справи: сформира „шуробаджанашка” комисия от представители на ДГС – Габрово, Регионално управление на горите – Велико Търново и Семеконтролна станция – София и подписва „смъртната присъда” на гората.

В началото на януари 2013 г., докато вековните габровски дъбове спят зимния си сън, са отсечени над 50 дъбови и липови дървета. Тъй като те са на стръмен склон и след унищожените първи 4-5 реда има други дървета, е логично да последва свличане на терена и поетапно падане на „пощадените” дъбове от горната част на склона.

Така след няколко години от гората няма да остане нищо.

За да порасне един дъб на височина около 1-1.5 метра са нужни поне 10 години. Както казва Андерсен: „за дърветата годините са същото, каквото са за нас, хората, дните”. Но според инж. Тодорова гората можела да се самовъзстанови след 10 години, при условие, че не се попречи на естественото й самозалесяване. Тоест, ако хората не превърнат оголения терен в сметище или склад на дърва за огрев. За съжаление, складирането на дърва и боклуци на „местопрестъплението” вече е факт.

Между другото, от върха на гората над улица „Радост” се вижда прочутата вила на видния габровски фабрикант Пенчо Семов. В началото на миналия век той загубил солидно количество акции на Суецкия канал, но не се отчаял: „Като не ми върви с параходите в чуждите води, ще си построя един в нашия Балкан.” И издигнал сред боровете и дъбовете на Габрово огромна 5-етажна вила във формата на параход. Днес от „Парахода” на Пенчо Семов се виждат оголените хълмове над ул. „Радост”.

 

Пепа Витанова

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.