Home » Избрано, политика

Речта на Обама “За състоянието на съюза”

2013.02.13 Няма коментари
Spread the love

 

Барак Обама произнесе речта си “За състоянието на съюза” – традиционното програмно обръщение на всеки американски президент в началото на годината. Обама призова двете камари на Конгреса да подкрепят действията на правителството за съживяване на слабата американска икономика. Сред приоритетите си очерта контрола върху оръжията, имиграционната реформа и борбата с климатичните промени.

Очаквано, икономиката доминираше в речта на Обама – първата след преизбирането му за втора мандат. Президентът подчерта, че недовършена задача на правителството е да работи за мнозинството, не за малцина.

“Една растяща икономика, която създава работни места за средната класа – това трябва да е пътеводната звезда на нашите усилия”, посочи Обама.

Обама не забрави и една от най-трудните задачи пред управлението си – контрола върху бюджетния дефицит и разходите на администрацията.

“Нищо от това, което предлагам тази вечер, няма да увеличи бюджетния дефицит дори и със цент. Не по-голямо, а по-умно правителство трябва да определя приоритетите и да инвестира в растеж на широка основа”, заяви президентът.

Сред приоритети си Обама очерта затягането на контрола върху оръжията. Думите му по темата бяха особено емоционални. Обама спомена имената на някои от децата, застреляни от масовия убиец и многократно повтори, че семействата им заслужават Конгресът да гласува по предложенията за реформа.

“Ако искате да гласувате с не, това е ваш избор. Но предложенията за реформа заслужават да бъдат подложени на гласуване. Защото два месеца след Нютаун, повече от хиляда рождени дни, дипломирания и годишнини бяха откраднати от живота ни само с един изстрел. Една от тези, които изгубиха живота си, е едно младо момиче – Хайдия Пендълтън. Тя беше само на 15”, отбеляза Обама.

За борбата с климатичните промени президентът заяви, че ако Конгресът не действа, за да защити бъдещите поколения, то той самият ще вземе мерки в тази посока. Икономиката е по-силна и настъпи моментът да извършим имиграционна реформа, изтъкна Обама. За външната политика президентът постави акцент върху изтеглянето от Афганистан.

“Тази вечер мога да ви кажа, че през следващата година още 34 000 американски военни ще си дойдат у дома от Афганистан. Изтеглянето ще продължи. До края на годината нашата война в Афганистан ще е свършила“, подчерта Барак Обама.

Относно ядрения опит на Северна Корея, президентът подчерта, че подобни провокации само ще изолират страната още повече и светът ще вземе твърди мерки в отговор на подобни заплахи.

Цветелина Йорданова, БНТ

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.