Home » Избрано

Борисов върна мандата за съставяне на нов кабинет

2013.02.25 Един коментар
Spread the love

Премиерът Бойко Борисов върна на президента Росен Плевнелиев мандата за съставяне на нов кабинет.

„Правителството подава оставка и върнах мандата”, обясни Борисов. „Четири години сме градили, никога не сме рушили и аз не исках това да го гледам и да съм съучастник по какъвто и да е начин”, заяви още той.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов предлага БСП или ДПС да вземат мандата за съставяне на правителство. Това каза Борисов след срещата с президента Плевнелиев. Така, според Борисов, БСП или ДПС ще проведат изборите и няма да могат да кажат, че са манипулирани, а и няма да има нужда президентът да понесе пасив.

Всички ние работим за стабилност и резултати по исканията на хората, заяви президентът Росен Плевнелиев след като Бойко Борисов върна мандата за съставяне на правителството, връчен на ГЕРБ.

Плевнелиев съобщи, че в сряда ще връчи мандат за съставяне на правителството на БСП. „Конституцията ще бъде спазена. Институциите ще работят, правителството в оставка върши своята работа”, каза още президентът. Плевнелиев призова всички институции да полагат усилия, така че да отговорят на интересите на гражданите. „Като президент съм силно мотивиран, аз съм обединител на нацията – ще чуя всеки. В четвъртък ще направя обръщение към нацията от най-високата трибуна – Народното събрание”, допълни държавният глава.

Следващият мандат за нов кабинет трябва да бъде връчен на БСП. Социалистите също вече казаха, че няма да приемат. Държавният глава съобщи в петък, че третият мандат ще даде на ДПС.

Президентът Плевнелиев обяви, че ще направи обръщение към нацията в четвъртък в Народното събрание.

Всички политически сили анонсираха вече, че няма да съставят правителство в рамките на този мандат и затова се върви към служебен кабинет.

Протестиращите обаче настояват за програмно правителство, а парламентът да не спира работа, за да приеме важни закони.

Междувременно държавният глава насрочи за вторник заседание на Консултативния съвет за национална сигурност, който да обсъди рисковете и заплахите за стабилността на страната, произтичащи от политическата и социалната криза.

Източник:  Dariknews.bg

One Comment »

  • Mariana said:

    “С остър публичен конфликт между президента и премиера в оставка бе белязано вчерашното връщане на проучвателния мандат на ГЕРБ за съставяне на ново правителство. В 20-минутна предизвикателна реч Борисов на няколко пъти откровено обиди държавния глава. Плевнелиев бе видимо подразнен и макар и плахо, показа, че не е склонен да се съобразява вече със съветите и плановете на лидера на ГЕРБ.

    Борисов постави под съмнение способността на президента да състави служебно правителство. С изкуствена загриженост той обясни на Плевнелиев, че трудно ще намери хора за всички постове. “Как ще намерите 15 министри? Как ще намерите за няколко дни тези хора плюс областни управители? Как ще ги намерите? Кой ще ги контролира? Вие? Няма как да стане практически това. Ще направят куп безобразия”, заяви Борисов. Той подхрани слуховете, че държавният глава се кани да назначи в служебното правителство съветниците си, въпреки че от президентството опровергаха тези информации. “Вие ако си пратите съветниците за министри, кой ще работи в президентството? Ще оголите тази институция. А на нас ни е нужно да има една институция, държавна, като президентството, хората да могат да идват и да се оплакват, ако имат проблеми”, угрижи се Борисов.

    Борисов използва трибуната, за да отправи “неприлично” предложение на опозицията – БСП, ДПС, “Синята коалиция” и “Атака” да сформират програмно правителство за времето до предсрочните избори, след като са толкова мераклии да управляват, та го свалили от власт чрез “метеж”. В театралния си монолог, адресиран към президента, Борисов изчисли, че парламентарната опозиция събира 101 депутати, и обеща да й “даде” още 20 депутати от ГЕРБ, за да съберат мнозинство. “20 души, но това означава Ахмед Доган да ходи на работа, 21 не давам!”, бе условието на Борисов. 20-те от ГЕРБ ще бъдат избрани чрез жребий, тъй като няма доброволци да подкрепят такъв кабинет, съобщи по-късно съвсем сериозно зам.-шефката на ПГ на ГЕРБ Искра Фидосова и така подсили абсурда. Не стана ясно дали двамата не познават, не разбират или демонстративно не зачитат принципите на демокрацията и конституцията.”

    http://www.segabg.com/article.php?id=638266

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.