Home » Избрано

Учен от БАН праща на новия главен прокурор сигнал за престъпления в научния фонд

2013.01.09 Няма коментари
Spread the love

Йовка Йовчева,  Dariknews.bg

.

Снимка:  БГНЕС

Проф. Л. Аврамов. Снимка: БГНЕС

Учени от БАН ще внесат сигнал до новия главен прокурор Сотир Цацаров за престъпления, извършени при последната конкурсна сесия на фонд „Научни изследвания”. В интервю за Дарик проф. Лъчезар Аврамов от Института по електроника на БАН съобщи, че е подготвил сигнала, в който става въпрос за съзнателно нанасяне на щети в управлението на фонда чрез сключването на неизгодни сделки.

В открито писмо учените от БАН и СУ „Св. Климент Охридски” настояха да участват в проверката на научния фонд, а ръководството му да бъде отстранено докато тече проверката. Проф. Аврамов обаче е категоричен, че тази проверка няма да доведе до нищо друго, освен до „замитане на следите”, тъй като престъпленията с парите за научни изследвания ставали с политическа протекция.

„Изпитвам дълбоко съмнение въобще към твърденията за каквито и да е проверки. Това е организирана кражба на обществени средства. Тя е организирана по съвършено класическа схема. Във всички държави се извършват такива действия. Известно е даже с термина „престъпления на белите якички” – присвояване на обществени средства под благовидни формули, обществени договори, конкурси и т.н. Само че в другите държави самият държавен апарат се бори срещу такива престъпления, а тук в този случай отклоняването на обществени средства се извършва под политическа протекция”, каза проф. Аврамов.

„Огромна част от бенефициентите, получилите пари, са фирми и хора, които нямат нищо общо с науката, не са имали и няма и да имат и единствената цел е получаването на парите. След което обаче е разработена схема и за замитане на следите – ето на, ние сега сме опашката на кометата. Подготвил съм сигнал до прокуратурата и чакам главният прокурор да положи клетва, където много ясно са формулирани текстовете от Наказателния кодекс, които са нарушени, престъпленията, които са извършени и ще чакаме отговорните инстанции да направят съответното разследване. Не става дума за присвояване, а за съзнателно нанасяне на щети, които са неизгодни сделки. Има такъв текст в стопанските престъпления на НК, с които се нанасят значителни щети на организациите, които определено лице управлява. Има и такъв текст, че ако някой трябва да ги контролира тези лица, той също носи наказателна отговорност”, допълни той.

 

Можете да цялото интервю на проф. Аврамов за Дарик радио чрез следния линк.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.