Home » Избрано

Кампания срещу огнестрелното оръжие в САЩ

2013.01.10 Няма коментари
Spread the love

92535

Учител с пистолет в класната стая – това ще бъде все по-честа гледка в Съединените щати или поне в тези щати, където местните закони позволяват оръжието в училище. Така например е в Охайо и Тексас, където тези дни стотици учители се записват на безплатни курсове по стрелба.

Действията им идват като предпазна мярка след кървавата баня в началното училище в Кънектикът на 14 декември, когато загинаха 27 души. В същото време американските власти започват мащабна кампания срещу огнестрелните оръжия.

Тя сама едва не загина при стрелба в супермаркет преди две години. Бившият представител в Конгреса от Аризона Габриел Гифърдс и съпругът й сега започват обществена кампания срещу огнестрелните оръжия. Гифърдс, която така и не се възстанови напълно след нападението, и съпругът й посетиха училището в Кънектикът.

“Тежко ми беше”, споделя Габриел Гифърдс, обществен активист.

“Посещението ни върна много спомени за това какво преживяхме преди две години. Надяваш се, че няма да се повтори. Но за съжаление се повтаря”, спомня си Марк Кели, съпруг на Гифърдс.

Целта на семейство Гифърдс е да лобира пред институциите да предприемат повече мерки за предотвратяване на насилието в Съединените щати. С подобна мисия е и кризисният щаб, ръководен от вицепрезидента Джо Байдън, който докрая на месеца трябва да подготви конкретен план.

Днес Байдън се среща с роднини на жертви на огнестрелните оръжия, а утре с влиятелната Национална оръжейна асоциация. След вакханлията в Нютаун гласовете срещу оръжията са много, но привържениците им са не по-малко.

“Не огнестрелните оръжия убиват, хората убиват. Тъкмо разследваме две убийства, извършени с нож. Какво да направим – да конфискуваме всички ножове ли? Питам се къде трябва да се сложим границата?”, каза шериф Джо Арпайо от Аризона.

Сложен въпрос, на който още няма отговор.

 

Цветана Кръстева,  БНТ

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.