Home » Е-Списание

Българският културен клуб в Скопие предлага филмов проект между Македония и България

2013.01.23 Няма коментари
Spread the love

Председателят на Българския културен клуб – Скопие (БККС) Лазар Младенов е изпратил писмо до министрите на културата на Р. Македония и Р. България, Елизабета Канческа-Милевска и Вежди Рашидов, с предложение за заснемане на художествена филмова творба по романа “Шашма” на македонския писател Младен Сърбиновски. Писмото е препратено и на министър-председателите на двете страни Никола Груевски и Бойко Борисов. В писмото се казва:

Уважаема г-жо Канчевска,
Уважаеми г-н Рашидов,

Във връзка с необходимостта от засилване на културното сътрудничество между двете страни и художественото пресъздаване на някои моменти от нашата обща история, Ви предлагаме да спомогнете заснемането на филмова копродукция по романа „Шашма” на македонския писател Младен Сърбиносвски.

Романът проследява съдбата на едно скопско семейство през периода от почти цял век (от 1912 г. до 2009 г.) – от драматичните събития по време на Балканската война, Първата световна война, мрачната диктатура на кралска Югославия, опита за обединение с България по време на Втората световна война (когато и самата българска независимост е драстично ограничена), установяването на комунистическата диктатура, катастрофалното земетресение от 1963 г., та до новите обществени сътресения и процеси от началото на 21-ви век. Своеобразна кулминация на романа е трагедията на македонските евреи и спасяването на българските им събратя.

Много от образите и събитията са автентични исторически лица и събития, докато измислените герои са правдиви, многопластови, пълнокръвни и еволюиращи. Личните им истории трасират борбата за запазване на българското самосъзнание, неговата постепенна подмяна и трудността на новото поколение да приеме историята на своите семейства и на своята страна.

Убедени сме, че заснемането на такъв филм ще спомогне за сближаването на нашите страни и за преодоляване на стереотипите от близкото минало. Съвместната работа по един такъв филмов проект би стартирала процес на изграждане на атмосфера на доверие и приятелство от двете страни на Осогово.

Финансовата подкрепа за проекта ще позволи на сценаристи, актьори, режисьори и статисти от двете страни да обединят своите умения и талант, а на публиката в двете държави да се наслади на плодовете на толкова нужното сътрудничество.

Имайки предвид всичко това, обръщаме се към Вас с молба министерствата на културата на двете страни да създадат необходимата координация и организация, които да подпомогнат осъществяване на филмов проект по романа „Шашма” на Младен Сърбиновски.

Разчитайки на активното Ви съдействие, очакваме с интерес Вашия отговор.

С уважение,

Лазар Младенов
Председател на БККС

 

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.