Home » Авторски страници, българи зад граница

След заявената сериозна политика към Македония, иде ред на такава и към Сърбия

2012.12.13 Няма коментари
Spread the love

Българите в Босилеград, Р. Сърбия, са много развълнувани и радостни от заявената по-сериозна политика на Р. България към Р. Македония. Те очакват подобна принципна и сериозна българска политика да се случи най-накрая и към Р. Сърбия, за да бъдат правата на българското малцинство там защитени в действителност, а на не думи, както е сега.

Демократичният съюз на българите, Главен съвет в Босилеград, излезе със свое съобщение до медиите, в което приветства заявената политика на Р. България към Р. Македония и напомня, че българите в Западните покрайнини са жертва на същата политика, както и българите в Македония. ДСБ очаква България да отправи подобно послание и към Сърбия. Очаква по време на посещението на българският външен министър Младенов в Белград да бъдат поставени въпросите за преследването на лидерите на българските организации в Сърбия, за правата на човека, решаването на проблемите, касаещи националната идентичност и пр.

.

–––––––––––––––––––––––––

Демократичен съюз на българите

Главен съвет – Босилеград, ул. „М. Тито““ № 15

 

Демократичния съюз на българите (ДСБ) приветства позицията на България относно европерспективата и определянето на датата за преговори за членство на Македония в ЕС.

Продължаващата антибългарска кампания в Р. Македония, преследването на хора с изразено българско национално самосъзнание, фалшификациите на българската национална история и изострянето на отношенията със съседни страни, не само противоречат на общоприетите и задължителни за всички страни критерии за членство, но и застрашават Европейския съюз с внасяне на проблеми, които могат да го дестабилизират.

Имайки предвид, че българите в Западните покрайнини са жертва на същата политика, както и българите в Македония, ДСБ очаква България да отправи подобно послание и към Сърбия.

Това е не само вековен морален дълг към българите в Западните покрайнини, които в началото на миналия век бяха жертвани за свободата и независимостта на България, но и право и задължение на съвременна България като европейска страна да се грижи за всеки един българин, където и да се намира той. От друга страна, спазването на правата на човека, и особено на правата на малцинствата, е условие за членството на Сърбия в ЕС и условие за изграждане на нови и честни добросъседски отношения между България и Сърбия, и трайно омиротворяване на Балканите.

ДСБ очаква по време на посещението на българският външен министър Николай Младенов в Белград да бъдат поставени въпросите за преследването на лидерите на българските организации в Сърбия, правата на човека, решаването на проблемите, касаещи националната идентичност и екзистенцията на българското население край границата.

 

Драголюб Иванчов,

председател на ДСБ

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.