Home » Избрано

Мюсюлмани в САЩ искат да разграничат джихада от тероризма

2012.12.16 Няма коментари
Spread the love

Мюсюлманската общност в Чикаго поде вчера кампания в публичното пространство и социалните мрежи с цел да възвърне същинския смисъл на думата „джихад” и да разграничи от тероризма този термин, означаващ за последователите на исляма духовна борба, предаде АФП.

От плакати, разлепени в местните автобуси, а също така в Twitter, Facebook и на сайта myjihad.org правоверни разказват за своите лични духовни битки. „MyJihad („Моят джихад”) означава да градя приятелство, простиращо се отвъд религията”, казва мъж, прегърнал през рамо свой приятел евреин.

„MyJihad е да продължа напред, след като изгубих сина си”, гласи текст под снимка на майка, обкръжена от другите си три деца. „МyJihad е да не съдя за хората по облеклото им”, се чете под изображение на две жени с мюсюлмански забрадки.

Кампанията бе лансирана, след като автобуси и влакове в Ню Йорк, Чикаго и Сан Франциско бяха облепени с афиши с призиви „джихадът да бъде победен” и твърдения, че мюсюлманите са „диваци”.

Инициаторите й се стремят също да покажат колко са разтревожени мюсюлманите от изопаченото тълкуване и хулите срещу един стожер на вярата им, посочва активистът Ахмед Рехаб, пише БТА. „Смисълът на думата „джихад” за жалост е твърде изопачен заради действията на екстремистите и заради ислямофобите”, казва Рехаб, един от лидерите на Съвета за американско-ислямски отношения. С кампанията „Моят джихад” искаме да върнем същинското й значение, добавя той.

Рехаб се надява да събере средства, за да разшири обхвата на кампанията – да бъдат разлепени листовки в автобусите и влаковете на Ню Йорк, Вашингтон, Сан Франциско, Сиатъл, Хюстън, Далас, Кливланд и Оклахома. Организаторите имат желание да поставят афиши и в канадския град Торонто, в британските Лондон и Манчестър, в австралийските Сидни и Мелбърн, добавя АФП.

Източник:  Dariknews.bg

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.