Home » Авторски страници, българи зад граница

Коледно тържество в БУЦ „Знание” и дарение за България

2012.12.17 Няма коментари
Spread the love

Тази учебна година вълшебството на Коледа дойде в училище „Родна реч” в Чикаго със звуците и багрите на колоритна Коледна седянка, която трогна и развълнува всички.  Багрите дойдоха от пъстро украсените сурвачки и от българските народни носии, с които децата бяха облечени, изпъстрени с цветя и шевици от различните краища на Родината. А звуците от неповторимите ритми на уникалния ни национален фолклор.

В програмата бяха събрани разкази, песни, гатанки, кулинарни традиционни рецепти, танци, съчетани с традициите на коледуването и сурвакането. Децата се надпяваха, надсвирваха и надиграваха, разказваха за традицията на Бъдни вечер.

Коледа в БУЦ "Знание"

Малчуганите  на детска градина „Знайко”  танцуваха и изпяха няколко народни песни. Първокласниците разказаха за традициите на седянката и коледуването. Втори клас се представи с програма за празника на християнското семейство. Трети клас разказа какво и как се прави на Бъдни вечер. Четвърти клас развесели  публиката с остроумни  гатанки. Шести клас поднесе любими кулинарни рецепти от семейната Коледна трапеза. Пианистите се надсвирваха с неравноделните ритми на пайдушко и дайчово хоро и на ръченицата. Танцьорите на народни танци играха ръченица, съчетана със сурвакане. Момчета и момичета се надпяваха с „Дилмано, Дилберо” и „Посеяла баба леща”.

Всяко дете беше изработило пъстра сурвакница с гирлянди от пуканки, шарени конци, сушени плодове, гевречета, звънчета и пискюли, под ръководството на талантливите ни преподавателки по приложно изкуство – Анелия и Цвети. Залата приличаше на вълшебен калейдоскоп! Празникът приключи с още по-пъстра кулинарна изложба,  приготвена от всеотдайните родители, без които никога няма да е същото! Благодарности на всички, включили се от сърце, и с много любов към децата и към националните ни традиции!

Коледа в БУЦ "Знание" Чикаго САЩ

В  коледната традиция да дадем от сърце тази година БУЦ „Знание” беше инициатор на проекта „Да подарим Коледа”, чрез който  от нашите семейства бяха събрани над  $700, които ще отидат за децата от Дома за медико-социални грижи в гр. Ямбол.

БУЦ „ЗНАНИЕ” ПОЖЕЛАВА  НА ВСИЧКИ ДЕЦА, РОДИТЕЛИ, ЧИТАТЕЛИ И НА ВСИЧКИ СЪНАРОДНИЦИ ВЕСЕЛА КОЛЕДА , ЩАСТЛИВА 2013-ТА ГОДИНА, СБЪДВАНЕ НА МЕЧТИТЕ  И МНОГО КЪСМЕТ!

.

Даниела Стоянова,

Музикален педагог и преподавател по пиано

Снимки:  Габриела Вълчева и Валентина Лимов         

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.