Home » Авторски страници, българи зад граница

Българка стана Пътешественик на годината ‘2012 на Нешънъл Джеографик

2012.12.01 Няма коментари
Spread the love

Надежда Савова меси хляб, украсен с традиционни български мотиви. Снимка: Catherine Karnow/ National Geographic

Българската от Габрово Надежда Савова, за която Еврочикаго писа преди време /линк/, бе отличена като Пътешественик на годината в престижната класация на National Geographic в САЩ. Савова е основател на първата т.нар. Хлебна къща* и председател на Международния съвет на самодейните средища.

В края на 2012 г. National Geographicиздание, превърнало се в символ на неугасимата жажда на човека за знания и на несекващия му стремеж към открития – номинира чрез читателска анкета значими фигури, изследващи света със страст и цел.

Надежда Савова, основателка и на Хлебната Къща “Свети Христофор”, бе отличена сред стотици номинирани, за да ни напомни, че най-хубавите неща, които ни се случват, са тези, които никога не сме планирали и дори представяли. Пътуванията в далечни страни и съприкосновението с непознати култури не е само трупане на впечатления, но и път към себе си и осъзнаване на единството между хората.

Читателите на Нешънъл Джеографик са над 40 милиона в различни страни по света, а международният телевизионен канал се гледа на 27 езика в 163 държави от над 230 милиона домакинства. Националното Географско Дружество на САЩ, което е издател на списанието, е организация с нестопанска цел. Всички средства, които се набират от продажбата на списанието и на книги, от приходи от телевизионния канал и от филми, отиват само и единствено за финансиране на научни изследвания.

 

Еврочикаго

———————————————————

* Повече за мрежата от т.нар. Хлебни къщи по света може да се прочете тук: www.bread-art-house.org

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.