Home » Авторски страници

Българка от Габрово се срещна с Дилма Русеф

2012.02.02 Един коментар

Надежда Савова, основател на първата т.нар. Хлебна къща и председател на Международния съвет на самодейните средища, се срещна с президента на Бразилия Дилма Русеф в бразилския град Камасари. На срещата между двете жени с габровски корени са били обсъдени културното сътрудничество между България и Бразилия и побратимяването на градовете Габрово и Салвадор.


Дилма Русеф и Надежда Савова

На 30 януари в град Камасари на бразилския щат Баия се срещнаха две известни българки с габровски корени – президентът на Бразилия Дилма Русеф и Надежда Савова, основател на първата “Хлебна къща” и председател на Международния съвет на самодейните средища – мрежа от културни центрове в над 50 страни по света.

 

Надежда пристигна в Бразилия като участник в Световния конгрес по екология в град Салвадор, където ще представи своите проучвания, сравнявайки бразилските културни политики в сферата на нематериалното културно наследство с тези в България. Сред огромните тълпи от хора по време на събитието, бразилският президент забеляза плаката, на който Надежда бе написала „Поздрави от града на Вашия баща”, и с нескрита изненада и радост направи знак, че ще се срещнат след събитието.

По-късно двете габровки сърдечно се прегърнаха и Надежда разказа на Дилма за инициативата си да покани представители на бразилските читалища, които се наричат „точки на културата”, на специална конференция, която ще се състои в Хърватска през септември тази година. Там ще бъдат представени  и българските читалища като модел за социално развитие чрез изкуство. Двете габровки обсъдиха идеята мрежата от български читалища да се свържат с бразилските „точки на културата” чрез културен обмен и сътрудничество.

Г-жа Русеф обърна внимание на откриването на големия проект по програмата „Моята къща, моят живот”, с която бразилското правителство има план да построи домове за хиляди бедни семейства от гетата, наречени “фавели”, като в този план за развитие се включва и визията за създаване на общностни културни центрове във всеки квартал.

По сходен модел Надежда създаде вече известния в България културен център „Хлебна къща” в Габрово, която е регистрирана и функционира като Народно читалище „Св. св. Дамаскин и Онуфрий Габровски – 2011”. Бразилският културен център „Брашнени мелници” във град Флорианополис бе създаден именно по българския модел за социална трансформация на общностни месения на хляб. Мрежата от Хлебни къщи са част и от световната организация за екологично хранене „Слоу Фууд”.

Младата българка, която е и носителка на отличието “Достойните българи”, предложи градовете Габрово и Салвадор да се побратимят и да си разменят гостувания по време на годишните си карнавали. Дилма Русеф на свой ред заяви, че изцяло ще подкрепи тези инициативи, които ще обхващат разнообразни по мащаб и специфика дейности.

На раздяла Дилма бе придружена от Антонио Патриота, министър на външните работи на Бразилия, който каза „Благодаря и довиждане” на български език и сподели колко много му е харесала България, българската храна и габровският хумор. Още същият ден Надежда бе приета от директора на културния отдел на щата Баия, за да обсъдят идеята за побратимяване на Габрово и Салвадор, която бе приета с огромен интерес и по която предстоят да се вземат постепенно нужните институционални стъпки в България.

Надежда Савова добави още, че през втората половина на годината предстоят множество културни инициативи и месения на хляб в общност, както в София, така и в цялата страна, и Мрежата Хлебни къщи (www.bread-art-house.org) е отворена за сътрудничество.

 

Надежда Савова

[email protected]

One Comment »

  • Червенкова said:

    Поздравления за младата габровка! Днес повече от всякога българите по света имаме нужда от обединение и възраждане на традициите! Ще се радвам, ако мрежата от културни центрове свърже стотиците хиляди българи зад граница. Желая успех на инициативата!

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.