Home » Авторски страници

За „интимните калинки“ и тези във властта

2012.11.03 Един коментар
Spread the love

Понякога лекарите си служат с латински термини или с евфемизми, за да обозначат някои органи и функциите им. А също и за паразити, които имат афинитет именно към тях. Един от тях е горният. Както се оказва, в ежедневието т.нар. калинки могат да породят редица неудобства и да накарат поразените от тях да се червят от срам, когато след коитоса започват да се почесват в специфични области.

От продължително време управляващите се разчесват ожесточено и до кръв, но без никакви признаци на срам.  И тук не става реч за евфемизми, а за причинен жесток сърбеж от дейността на автентични нашенски Калинки. Особи, носещи това прекрасно име, предизвикващо трепетни мъжки асоциации с литературните си прототипи, като „Стройна се Калина вие” на Яворов, или „Калина алена” на Василий Шукшин. И това става пред смаяните погледи на европейските ни партньори, известни със своята галантност и кавалерски чувства към представителките на нежния пол. Но тези чудодейни съвпадения с имената всъщност не са никак случайни за кръвопиещите навици на налегналите народната снага кърлежи и кръвосмучещите дамски гадинки.

А сега от абстракциите и асоциациите към конкретиката. Жадните ни за сензации медии подхванаха и разнищиха чутовните скандали и се разнесоха медийни и дори съдебни тайфуни с нежни имена. Отначало съответните държавни институции симулираха учудване и възмущение за „набеждаването” на невинните създания, но под напора на неопровержими доказателства смениха позициите си на 180 градуса и безжалостно ги принесоха като жертвени агнета на партийния олтар.

Първа се прочу Калина Иванова Илиева – бивш изпълнителен директор на Държавен фонд „Земеделие” в периода август 2009 г. – октомври 2010 г., когато е уволнена от фонда, който изпълнява функциите на Агенция САПАРД и на разплащателна агенция към българските земеделски производители, по мерките от Общата стопанска политика (ОСП) на Европейския съюз. Преди да заеме поста изпълнителен директор на фонда, опериращ с милиарди евро финансови средства, Калина Илиева е избрана чрез конкурс на тази длъжност. За заемането на длъжността има конкурсно изискване за подходящ образователен ценз. Калина Илиева представя диплома за завършена магистърска степен от Висшия институт по техника и икономика – Берлин., която по-късно се установява, че е фалшива. Та тази всъщност среднистка с измислено образование и специализации в Германия, управлява повече от година щедро финансирания от ЕС фонд.

В България кариерата на Илиева започва от януари 2008 г. като държавен служител в Държавен фонд „Земеделие“ – Агенция САПАРД, а през юли 2008 г. е поканена да участва в екипа, разработил плана за действие на агенцията, за да бъдат отблокирани спрените на България средства по САПАРД. Изпълнението на плана е под контрола на бившия вицепремиер в правителството на тройната коалиция – Меглена Плугчиева. Впоследствие Калина Илиева е представител на Държавен фонд “Земеделие” в специализираното звено на Върховната касационна прокуратура за борба с измамите при усвояването на средства от европейските фондове. Тя е и ръководител на работна група за комуникация с Европейската комисия  и службата за борба с измамите – ОЛАФ. Дори успява да втълпи на всички, че е любовница на представителя на ОЛАФ в страната ни. Едва на 28 години, Калина Илиева след спечелен конкурс е предложена за този пост от министъра на земеделието Мирослав Найденов и назначена на него след съгласуване от министър-председателя Бойко Борисов. А трябва ли да ни учудва, че Калина Илиева се оказа дъщеря на началника на Софийската противопожарна служба комисар Иван Илиев – боен другар на главния пожарникар на републиката? А колко комичен  бе потресът на министър Найденов, узнавайки в студиото на БНР от баща й, че в момента подопечната му служителка ражда дете. Интересно, заченато от ОЛАФ, както от светия дух? В края на месец ноември 2010 г. става ясно от изпратено съобщение до редакцията на вестник „168 часа“ от Гизела Хютингер, пресаташе на Висшия институт по техника и икономика в Берлин, че нашето Калинче не е завършила такова образование и че дипломата и е фалшива. С подписа на Калина Илиева са изплатени 721 594 725 лева средства на ЕС за времето от 18 август 2009 г. до 8 октомври 2010 г., през което тя е начело на Държавен фонд „Земеделие“. Дори възниква угрозата да бъде екстрадирана и съдена в Германия. И най-злостните врагове и опозиционери на ГЕРБ не биха могли да режисират и изпълнят този трагикомичен сценарий, така талантливо реализиран от достойната за Холивуд Калинка.

Журналистическо разследване на в. „Стандарт” разкри, че още една Калинка бе кандидат да отлети от управляващия антураж на каинета Борисов. Това бе готвената за шеф на НЗОК и директор на направление „Лекарствени продукти” – Калина Пенчева, която отговаря за лекарствената политика в касата. Скандалите около цените на лекарствата не стихват и до момента,  и тя бе поредният бушон, който трябваше да изгърми от главното табло, за да се потърси друго лице, което трябва да се справи с належащите проблеми. Мотивите за отстраняването й са липсата на адекватна политика около заплащаните от касата пари за лекарствата. Има съмнения, че суми са пренасочвани към определени фармацевтични компании, които така и потънаха, без конкретика.

Калина Павлова е поредната амбициозна  Калинка. Този път с местонахождение в морската столица. Архитектката, издигната от партията на „Зелените”, бе замесена в бурен секс скандал малко преди изборите за градоначалник. В разпространеното видео се вижда как красивата Калина Павлова е седнала на легло, а „операторът” на скандалния клип й налива чаша вино, докато й задава неясни въпроси. Дотук няма нищо притеснително и срамно, докато в следващия кадър мъжът от клипа не се разгорещява и започват цинизмите, предполагащи съществуваща сексуална връзка. „Предизборното” клипче обикаля мрежата за часове и става хит сред потребителите. Според запознати, това е компромат от страна на конкуренцията, която иска да злепостави Калина Павлова, за това, че уличава тогавашния в качество на министър Росен Плевнелиев в корупция. Варненската архитектка заявила, че са хванали ексминистъра в лъжа и че ще следят случая. Така и не можа да го проследи. Може би именно това е препъни камъчето към кметското място в морския град.

Следващата в парада на Калинките е Калина Крумова – бивша депутатка от „Атака“. Същата се урежда с обществена поръчка на община Тутракан за 1 206 348 лв. Преди да стане депутатка е собственичка на фирмичката „Моята сватба” ЕООД, с предмет на дейност ”организация и провеждане на сватбени и фирмени тържества”. Прехвърля фирмата на дружката си Анета Друмева, като променя името и на „Пеленор” ЕООД и предмета на дейност „търговия с горива, покупко-продажба, строеж и ремонт на недвижими имоти”. Естествено, за да е в унисон с подарената и обществена поръчка, и „случайно” я спечелва. От организатор на сватбени тържества се преквалифицира в доставчик на газьол за община Тутракан. Договорът е сключен на 19 август 2009 г., а прехвърлянето на фирмата е на 21 юли 2009 г. По това време кмет на община Тутракан е Георги Георгиев от БСП, а по „щастлива случайност” майката на Калина пък е общински съветник от БСП в Бургас. След отстрелването й от парламента,  омайва зрителите от студиото на „Здравей България” на Нова ТВ. Явно скандалът е най-краткия път към популярността…

И накрая, най-комичният, просто като виц случай, пак във Варна. Всъщност това е медийното харакири на Калинка Пенчева, излъчено в новините в прайм тайма на БиТиВи. Връх на непрофесионализъм на човек, който го „играе” PR и говорител на втората по големина Областна дирекция на полицията в страната. Където в ролята на глупачка се оказва тя, обявявяайки за „селски глупак” гражданин, заснел спящи в работно време полицаи. В стремежа си да застане като Александър Матросов на амбразурата и да защити колегите си, падна простреляна глупаво и безславно, досущ като един Гюро Михайлов. Това става, след като години наред тормози, преследва и заплашва журналистите в морската столица. И пак като протеже на баш шефа в държавата, който е кръстник на детето й. Парадираща непрекъснато с този факт и предизвикала с арогантното си поведение елементарния журналистическия комплот. Логично, гилотината е задействана от този, който е съдействал за назначението й.

*

Корупционните и шуро-бадажанашки скандали на крадливите ни политици вече станаха ежедневие. Независимо от цвят и партийна принадлежност, дойдат ли на власт, въпреки предизборните си заклинания, се впускат да грабят ненаситно. Както е казал Ботев, „Жътва е сега, пейте робини”. Оказва се, че за тяхната жътва няма сезони. А на народа отдавна не му се пее. И може би трябва да завърша с изречение, което наскоро чух на гробищата, след погребение на мастит „бизнесмен и общественик”, популярен в града и в страната: „Катафалка с ремарке виждал ли си?” Но, кой да го осъзнае… Кой да осъзнае, че колкото и да заграби човек, и неговите дни са преброени.

 

Светослав Атаджанов

One Comment »

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.