Home » българи зад граница, Избрано

Нови нецивилизовани гръцки прояви срещу българин в Гърция

2012.11.09 Няма коментари
Spread the love

Етническият българин Никола Стоянов ще бъде съден в Гърция на скалъпен процес

 

Никола Стоянов

Нa 24 октомври 2009 г. гръцките медии разпространиха новината за ареста на българина от Воден (Едеса), Егейска Македония, Никола Стоянов. Четирима полицаи и една съдийка са нахлули тогава в дома му и са направили щателен обиск, продължил 6 часа.

След дълга подготовка гръцката полиция е успяла да намери в дома му пистолет „Токарев”, една стара ловна пушка, два детски псевдопистолета и четири ножа. В градината на дома му са били подхвърлени два мраморни предмета, след това са повикали археологичната служба и са казали, че това са археологични елементи. След арестуването са го обвинили в археологическо търгашество. Всичките „доказателства” са монтирани от властите.

Ето няколко примера:

Започнали да изпращат в дома му един циганин, за да проси, тъй като бил много беден. Стоянов не се е усъмнил в него. Този циганин предал на Асфалията (Гръцката държавна сигурност), че Стоянов имал в дома си пистолет тип „Токарев”. Този пистолет бил закупен от един албанец, тъй като Стоянов бил заплашван от гръцки националисти, че ще го убият. Той подал три пъти молба, за да получи разрешение да носи оръжие, на която получил отказ, без да му бъде посочена причина за това. Два пъти бил нападан и бит на улицата от непознати лица. Три пъти са влизали в дома му крадци и са го ограбили. Получил е повече от 1000 заплахи по електронната поща и т.н.

Най-същественото обаче е обвинението е това, че се е опитал да прелъсти 14-годишната дъщеря и 7-годишния син на този циганин. Следствието по този казус по време на арестуването му през 2009 г. продължило часове. Липсвали свидетели, освен показанията на двете непълнолетни деца на циганина.

След няколко дни обаче, на 14.11.2012 г. в Солун на третия етаж в Съдебната палата предстои съдебен процес за скалъпеното обвинение срещу Стоянов за опит за прелъстяване. Обвиненията на децата са лъжливи и пълни с много противоречия. Той не разполага с пари, за да плати на специализиран адвокат, искащ възнаграждение от 5 000 евро. Принуден е да се защитава сам. А тук става въпрос за интрига на гръцката полиция, която има за цел неговото унищожение. Ако бъде осъден по този процес, го грози 10-годишен затвор, тъй като гръцкия закон е изключително строг към проявите на педофилия. Необходима му е спешна помощ от специализиран адвокат от Солун, за да се изправи срещу тези сериозни обвинения.

Никола Стоянов има съдбата на хиляди българи, останали в Гърция след Балканските войни от 1912 -1913 г. От тогава населението в Егейска Македония е подложено на системна и жестока асимилация, която не е секвала и до наши дни. Известна е клетвата, която принудително давали българите в Егейска Македония до края на 50-те години на миналия век: „Заклевам се, че повече никога няма да се наричам българин, никога няма да говоря езика на нашите врагове. Обещавам от сега нататък да говоря само гръцки. Има неоспорими доказателства за този гнусен акт. На това се дължи и обстоятелството, че Стоянов не владее литературно българския език, тъй като този език беше забранен да се говори даже и в къщи.

През 2004 година екип от български журналисти посещава Воден и се среща с него. Той тогава беше Председател на организацията „Български човешки права в Македония” (БЧПМ=VADM или на английски BHRM). Уъебстраницата на организацията, според неговите думи представя официалната история на България по македонския въпрос в 7000 страници и в 10000 фотодокумента. Той имаше над 5 милиона читатели. Създадената от него организация БЧПМ, състояща се от около 500 човека, е унищожена още след арестуването му през 2009 година. Иззети са компакт дисковете и електронната апаратура. Списъкът на членовете на организацията попаднал в ръцете на полицията създава възможност за окончателното ликвидиране на тази организация.

Баща му е роден във Воден и се казвал Михаил Стоянов, а майка му Пенка е родена във Варна. Във Варна, която е посещавал три пъти, Никола Стоянов има братовчед. Родителите му и самият Никола носят фамилия Стоидис. През 1992 година синът дръзва да си възстанови българското си фамилно име – Стоянов. Трябва да се отбележи, че допълнителен факт за тази стъпка на г-н Стоянов, се явява обстоятелството, че окончания на фамилни имена на ”-идис” се присъждат по правило на т.н. „външни” или недостойни и некачествени гърци, наречени „грекили”, което също е скрита индикация на пренебрежение и обида. Такива фамилни имена притежават обикновено дошлите от Мала Азия и Понт пришълци, които са приети в Гърция при размяна на населението между Гърция и Турция през 20-те години на миналия век, заради християнската им вяра, а не са заради гръцкия им произход. Огромно количество от тях даже не са знаели да говорят гръцки език а са говорели предимно турски или някакъв гръцки диалект.

От 1992 година животът на г-н Стоянов се превръща в ад. Стенограмата от разговора с българските журналисти, поместена във вестник „Труд” през 2004 г., разкрива по недвусмислен начин борбата му за възстановяването на фамилното му име. Въпреки висшето си образование (той е завършил Политехниката, специалност минно инженерство), е уволнен от работа в Електрическата компания (ДЕИ).

По време на арестуването му през октомври 2009 г. са му предявени обвинения за притежаване на оръжие, търговия с артефакти от древността, опит за съблазняване на малолетни, уж лъжливи претенции без наличие на документи за имот на бащиното му семейство, експроприиран от гръцката държава през 1963 година и предаден на друго лице, което също не притежава документи за собственост, дейност в ущърб на националните интереси на гръцката държава и др.

Понастоящем редица български политически дейци от Президента до министъра на външните работи правят декларации, че не са индеферентни към съдбата на всеки българин, където и да се намира той. Създава се впечатление, че членството на България е Европейския съюз създава възможност за излизане на страната от блатото на нихилизма, за решаване на проблемите и преодоляване на затлачването им. Случаят Никола Стоянов създава превъзходна възможност за доказване на дело на тези наши стремежи.

Затова по указание на председателя на Комитета за защита на Никола Стоянов си позволявам да призова Световния парламент на българите:

1. Да изпрати писмо-апел до Президента и Министъра на външните работи на на Република България да възложат на представители на Консулството на България в Солун да присъстват на делото, което ще се проведе на 14.11 2012 г. в 09:00 часа от Тричленния апелативен съд за престъпления (Тримелес ефетио какургиматон) в Съдебната палата на град Солун, 3-етаж.

2. Да се обърне към средствата за масова информация да изпрати екипи или да изпратят постоянните кореспонденти на българските средства за масова информация в Гърция, да отразят пренията по делото.

С това нашата страна ще докаже, че ако не може да помогне във финансово отношение, то поне е съпричастна морално към злощастната съдба на нашите сънародници по света.

 

Източник:  в. “Македонска трибуна”, Торонто

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.