Home » Избрано, история

Как Сталин е обучавал Димитров

2012.11.16 Един коментар
Spread the love

Как “вождът и учителят на всички народи” е обучавал “вожда и учителя на българския народ” от 1934 до 1945 г.?

Най-автентичният отговор на този въпрос дава дневникът на Георги Димитров в страниците му за 7 ноември 1937 г.:

 

Сталин и Димитров

„7.11.37

– Парад и демонстрация.

– От разговора със Сталин:

„С разясняването на въпроса за разкритите факти за контрареволюц. дейност (арести и пр.) във ВКП(б) и КИ трябва още да се почака, докато всички необходими материали бъдат разработени. Не си струва да се дава информация на парченца.

Кнорин е полски и немски шпионин (отдаван и до последно време).

Раковски е на служба на Интелиджън Сървис (англ. раз.) още преди революцията и до последно време. Той завербувал и Богомолов на служба на англ. раз.

Пятницки е троцкист. Всички сочат към него. (Кнорин, Абрамович и др.)

Кун – е действал с троцкистите против партията. По всяка вероятност, е замесен и в шпионаж. Много подозрителна е неговата роля при разгрома на унгар. Революция.

Антипов, Варейкис и др. са били агенти на царското разузнаване.

– Има някои материали, показващи, че и Троцки е бил на служба на царското разузнаване 1904 – 1905 г. Тази работа сега се разнищва.

Жената на Яковлев се оказала френска шпионка. През 18 година предала воен. Рев. Комитет в Одеса.

На обеда у Ворошилов (след демонстрацията).

Присъств.: 1) Сталин, 2) Молотов, 3) Ворошилов, 4) Каганович, 5) Калинин, 6) Андреев, 7) Микоян, 8) Ежов, 9) Чубар, 10)Шкирятов, 11) Хрушчов, 12) Булганин, 13) Будьони, 14) Егоров, 15) Шапошников, 16) Викторов, 17) Косарев, 18) Шверник, 19) Фриновски, 20) Реденс, 21) Дигал, 22) представители на НКВД в Червената армия, 23) Межлаук, 24) комендантът на Кремъл, 25) жената на Ворошилов, 26) др.

Тост на Ворошилов за Сталин.

Тамадата Микоян произнася тостове остроумни за всички подред. Ворошилов – за Микоян. Още веднъж за великия Сталин.

Сталин: Искам да кажа няколко думи, може би непразнични. Руските царе направиха много лоши неща. Те ограбваха и поробваха народа. Те водеха войни и заграбваха територии в интерес на помешчиците. Но те направиха една хубава работа – изградиха огромна държава, – до Камчатка. Ние получихме в наследство тази държава. И за пръв път ние, болшевиките, сплотихме и укрепихме тази държава като единна, неделима държава, не в интерес ба помешчиците и капиталистите, а в полза на трудещите се, на всички народи, съставящи тази държава. Ние обединихме държавата по такъв начин, че всяка част, която би била откъсната от общата социалистическа държава, не само би нанесла ущърб на последната, но и не би могла да съществува самостоятелно и неизбежно би попаднала в чужда плячка. Затова всеки, който се опитва да разруши това единство на социалистическата държава, който се стреми към отделянето от нея на отделна част и националност, той е враг, заклет враг на държавата, на народите на СССР. И ние ще унищожаваме всеки такъв враг, даже и да е бил стар болшевик, ние ще унищожаваме целия му род, семейството му. Всекиго, който със своите действия и мисли, да – и с мисли, посяга на единството на социалистическата държава, безпощадно ще го унищожаваме. За унищожаването на всички врагове до край, тях самите и техния род! (Одобрителни възгласи: за Великия Сталин!)

Сталин: Аз не съм свършил тоста си. Твърде много се говори за великите вождове. Но делото не побеждава, ако няма условия за това. При това – главното е в средните кадри – партийни, стопански, военни, те избират вожда, те разясняват позициите на масите, те обезпечават успеха на делото. За тези средни кадри! Те не лазят, те са незабележими.

Димитров: И за онзи, който ги вдъхновява, показва им пътя, води ги – др. Сталин!

Сталин: Не, не. Главното е в тези средни кадри. Генералите нищо не могат да направят без доброто офицерство. Защо победихме Троцки и другите? Известно е, че Троцки, след Ленин, беше най-популярният в нашата страна. Популярни бяха Бухарин, Зиновиев, Риков, Томски. Нас малко ни познаваха. Мене, Молотов, Ворошилов, Калинин тогава. Ние бяхме практици по времето на Ленин, негови сътрудници. Но нас ни поддържаха средните кадри, разясняваха нашите позиции на масите. А троцки не обръщаше на тези кадри никакво внимание…

Димитров: И затова, че след Ленин Вие указвахте верния път и твърдо и мъдро продължавахте неговото дело. Нали е имало в историята случаи, когато приемниците са погубвали делото на своите предшественици.

Ворошилов и Молотов: Димитров иска да произнесе тост!

Димитров: Аз не мога нищо да прибавя към онова, което др. Сталин каза относно безпощадната борба против враговете и относно значението на средните кадри. Това ще бъде отчетено в партията, а аз самият ще направя всичко, което е по силите ми, за да бъде то отчетено и в редиците на Коминтерна. Но аз трябва да кажа, че е не само мое дълбоко убеждение, но това аз и сам съм го преживял в затвора, в условията на най-тежки изпитания, че най-великото щастие за социалистическата революция и за международния пролетариат е, че след Ленин др. Сталин продължи неговото дело с такава непоколебимост и гениалност, на всички остри завои, и обезпечи победата на делото. Не може да се говори за Ленин, без да се свързва той със Сталин! (всички вдигат чаши!)

Сталин: Аз много уважавам др. Димитров. Ние сме приятели и ще останем приятели. Но аз не съм съгласен с него. Той даже не се изрази по марксистки. За победата на делото са необходими съответни условия, а вождове ще се намерят. Не е достатъчно да се покаже само правилният път. Нали английската партия има по нашему правилна политика, но нищо не може да направи, защото средните кадри се намират на страната на лейбъристите. Френската партия води правилна политика, а социалистическата партия е все още много силна. Основното е в средните кадри. Върху това трябва да се обърне внимание и никога да не се забравя, че при други равни условия средните кадри решават успеха на делото.

Хрушчов: Ние имаме щастливо съчетание – и велик вожд и средни кадри!

– След обеда – в Кремъл. Гледахме филм за Ленин. Маневри на Червената армия! ”

(Г. Димитров, Дневник, стр. 128-129.)

————————————————————–

РАЗСТРЕЛЯНИ: Вилхелм Кнорин (1938), Християн Раковски (1941), Дмитрий Василиевич Богомолов (1937), Осип Пятницки (1938), Бела Кун (1938), Николай Антипов (1938), Йосиф Варейкис (1938), Варвара Яковлева (1941), Влас Чубар (1939), маршал Александър Егоров (1939), Александър Косарев (1939), адмирал Михаил Викторов (1938), Михаил Фриновски (1940), Абрамович, Станислав Реденс (1940), Валерий Межлаук (1938).

 

Илия Ганчев,  Iliaganchev.blog.bg

One Comment »

  • OBЕKTIBIZM said:

    Кой не знае че Марксовият край на капитализма е отложен с марксизъм на кредит???????????? И ТАКА, непридържането към златният стандарт по Рикардо, или стоковови пари, прави възможно неограниченото даване на кредити, което е въздух за гнилия капитализъм. Така плодовете на капитализма не изгниват а се купуват на кредит.
    Първата световна, свалянето на царя на Русия, и османската империя, китайска революция 1911та, са поради липса на златно покритие в САЩ и британската империя. Тази инфлация в Европа тогава, е точно заради това. САЩ и Британия източват златото на цял свят. Американските банки точно поради липса на златно покритие правят федералния резерв. След кризата на борсите през 1907ма, Морган е помолен за помощ да даде злато, Руския цар също помага, но златото не е достатъчно. Дори след източеното злато от Русия, Европа, Османската империя, и от света, след нова криза на ликвидност – 1929та, настъпва пак липса на златно покритие. И преди да се намеси Рузвелт, хората от тамани хол и американските банки с федералният резерв, подготвят Хитлер… След войната, дори преди да приключи, светът е на колене, и доларът става злато и резерв за страните с капитализъм. На тези без капитализъм, те и без това са на командна финансова система. Капитализмът е намален чрез кейнсиянска икономика, щото той може да умре когато се спестява – депозитите имат нужда от златна ликвидносст – тоесст нараства нуждата от злато. Но банките страдат от това положение, но Милтън Фридман им помага чрез своят монетаризъм. 11 септември е защото на БУШ му свършил бюджета, ФЕД веднага направил лихвата 1%. Преди това Буш е ожалил капиталистите обещал им ниски данъци, и те не внесли никакви. Неолиберализъм. А ниската лихва прави световен кредитен бум, дават принадена стойност на кредит. И когато Буш си тръгваше, пак въвеждаше неолиберална строгост, последва висока лихва, ниска ликвидност, и КРИЗАТА, БУМА СВЪРШИ!! Социализма го закриват защото, вече има монетаризъм, не е нужно злато.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.