Home » Избрано

Как джиповете и ролексите застрашават Църквата

2012.11.07 Един коментар
Spread the love

След смъртта на патриарх Максим при избора на негов заместник има риск от уставни поправки и бизнесът, който кръжи около църковните имоти, да е подготвил свое лице за финалната битка. Това каза психологът и бивш депутат д-р Николай Михайлов в сутрешния блок на Би Ти Ви.

Политикът от БСП и бивш юрист на Светия синод Татяна Дончева се съгласи, че има такава опасност: “Има риск църквата да попадне в ръцете на духовници, които общуват с бизнесмени, те са тези, които сменят скъпи коли и ролекси”, каза тя.

Според Михайлов обществото има потребност

Църквата да бъде оглавена от лице, от което да не се срамува.

Важно е това да е нормален човек, за да се излъчва адекватност и възможност да се влиза в комуникация с обществото.

По думите му дори новият патриарх да има досие, то не трябва да съдържа нищо и публично да се обясни, че е “нещастен инцидент в извънредно сложен период”.

Ако се избере лице с дебело досие, това ще бъде много арогантно

като избор и ще отпъди значителна част от обществото от Църквата, предупреди той.

Дончева се съгласи с тази идея. Според нея обаче част от досиетата показват, че е имало агресивна интервенция върху архимандритите.

Патриарх Максим успяваше да матира властта. Той служеше достойно, разбираше колелото на живота, искаше да предаде Църквата в добри ръце, каза Дончева.

Много хора обвиняваха Църквата, че не е направила нищо по време на прехода, Максим изглеждаше привидно инертен, но той стоеше непоклатимо. Като анализираш, установяваш как той е направил всичко, за да спечели международната църковна общност, подчерта тя.

В самото начало на разкола патриарх Максим затвори конфликти в американската православна църква и с Кирил Йончев от Питсбърг. Емигрантите така и не преминаха на страната на разколниците, припомни Дончева.

Михайлов коментира, че патриарх Максим е “надживял противниците си в пряк и в преносен смисъл”. Той остана на поста си, управлявайки ненатрапчиво и несприхаво, коментира той. Според него след смъртта на патриарх Максим името му е натоварено с допълнително достойнство.

В сутрешния блок на Нова телевизия директорът на Националния исторически музей проф. Божидар Димитров коментира, че “България загуби една скала, в която се разбиваха вълните на всички бури, които започваха в Българската православна църква и през годините на комунизма, и през годините на т.нар. преход. Дядо Максим успя да преведе църквата през много трудности както по време на комунизма, така и по време на демокрацията”, посочи Димитров.

 

Погребват патриарх Максим в петък

Великотърновският митрополит Григорий ще председателства заседанията на Светия синод до избирането на временен наместник, предаде Агенция “Фокус”.

По Устава на Българската православна църква и според член 42 от него, в качеството си на временно председателстващ заседанията на Светия синод е Великотърновският митрополит Григорий до избирането на временен наместник.

Временният наместник трябва да организира избирането на нов патриарх до 4 месеца от кончината на патриарх Максим. Пловдивски митрополит Николай ще отговаря и за Софийската митрополия, докато се избере временен наместник.

Избирането на временен наместник трябва да стане в 7-дневен срок.

Погребението на патриарх Максим ще бъде извършено от 15.30 часа в петък в Троянската света обител, по личната воля на патриарха. По-късно правителството обяви петък, 9-ти ноември за ден на национален траур.

В завещанието на Негово светейшество, което е било отворено, има описи на неща, които той оставя в полза на Светия синод. Това са най-вече църковни принадлежности.

В четвъртък в храм “Света Неделя” в столицата ще бъде отслужена панихида, на която ще бъде докарано тялото на патриарха.

В петък ще се отслужи официалната литургия в храм-паметник “Свети Александър Невски” от 09.00 часа. От 10.30 часа ще започне опелото, на което ще могат да присъстват и граждани, които искат да изразят последна почит към патриарх Максим. Непосредствено след опелото в храм-паметник „Св. Александър Невски”, тялото на патриарх Максим ще бъде пренесено в Троянския манастир, където ще се извърши погребението.

 

Източник:  Vesti.bg

One Comment »

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.