Home » Авторски страници, българи зад граница

За изборите в Украйна и съмнителния лидер на българите там Антон Киссе

2012.10.10 Един коментар
Spread the love

Достойно ли се защитават интересите на българите в Украйна и знаят ли политическите партии ГЕРБ, БПС и “Атака” кого подкрепят като представител на българската общност в тази страна?

 

ГЕРБ, БСП и “Атака” подпомагат един от кандидатите в изборите за нов състав на Върховната Рада на Украйна. Това е Антон Киссе, председател на Асоциацията на българите в Украйна.  Избирателният окръг 142 се нарича и български, тъй като голяма част избирателите са наши сънародници от Бесарабия. Изглежда обаче получени от България средства по програми като “Български език и култура зад граница” или средства, идващи от Фондация “Българска памет”, успешно участват в предизборните кампании на споменатия Антон Киссе. Както през 2010 г. за местните избори, така и за парламентарните избори през 2012 г.

В материала,който следва по-долу, и който е изпратен до различни български медии от българи в Украйна, се дава информация за факти, събития и съмнения, оставащи встрани от българската медийна публичност. Еврочикаго публикува този материал, след като потърси мнението и на други българи в Украйна по същата тема, които потвърдиха информацията в него.

 

—————————————————————————

В последната неделя на октомври украинските граждани ще изберат нов състав на Върховната Рада. В битката за място в парламента се включват както опитни политици, така и нови лица, стремящи се да променят живота на украинците към по-добро. Общо 225 места пропорционално ще разделят политическите партии помежду си и също толкова места ще заемат депутатите, избрани по мажоритарен принцип.

От години интересът към изборите в Украйна привлича вниманието както от страна на ЕС и САЩ, така и от страна на Русия. Специално внимание към парламентарните Избори – 2012 има и България. Избирателният окръг 142 се нарича още български, тъй като голяма част избирателите са нашите сънародници от Бесарабия.

Сред кандидатите за народни избраници е действащият депутат от партията на властта “Партия на регионите” Игор Плохой. За симпатиите на същите гласоподаватели се борят още двама българина: Антон Киссе, президент на Асоциацията на българите в Украйна и депутат в Одеския областен съвет от “Партията на Регионите”, и Иван Плачков, член на Управителния съвет на Акционерното дружество “Киевенерго” и бивш министър на енергетиката в три правителства. Обединената опозиция също издига кандидат с български корени –  Александър Борняков, шансовите на когото според социологическите агенции е незначителен. Според същите проучвания нагласите в българският окръг No.142 ще бъдат между Игор Плохой, кандидат от властта, и Антон Киссе, също член на провлатова партия и подкрепен от български политически сили. Това са от управляващите – ГЕРБ, от опозицията – БСП и от националистите – „Атака“, които въпреки политическите си различия се обединиха в подкрепа на президента на Асоциацията на българите в Украйна.

Най-сигурно рамо дават управляващите начело с Бойко Борисов. Изградили са дори цяла система за финансиране на Антон Киссе и се надяват българският глас в украинското общество да се издигне от добре закрепените основи. Единият от начините да бъде подпомогнат Антон Киссе е програмата “Български език и култура зад граница”, чрез която всяка година Асоциацията на българите в Украйна печели средства за т.нар. български училища в Одеска област.

Програмата на МОНМ е насочена към неделните училища, където децата изучават български език, литература и история, с цел финансиране на образователните дейности. Въпреки условията и правилата на тази програма, българският данакоплатец праща пари не за неделни училища, а на общообразователни учебни заведения, които се финансират от украинското министерство на образованието. След 1989 г. в всички училища в Украйна, където има голяма етническа група, според училищната програма е отделено място и за роден език, който в съответните краища на Украйна е руски, румънски, полски, унгарски, а в Южната част на Одеска област това е български език. Получените средства от България успешно участват в предизборните кампании на Антон Киссе. Както през 2010 г. за местните избори, така и за парламентарните избори през 2012 г.

По случайност или не, много училища, десетки градини, Домове на културата получават дарения под форма на книги, национални носии, музикални инструменти и компютърно оборудване. При официалното връчване на даренията винаги се подчертава приносът на депутата от “Партията на Регионите” в Одеския областен съвет и, за съжаление, много рядко се говори за ролята на България.

Сериозна подкрепа на г-н Киссе от години оказва и фармацевтичният бизнесмен Милен Врабевски, който оглавява Фондацията “Българска памет”. От 2008 година насам, той спонсорира едноседмични екскурзии на бесарабски българчета до България. През същата година Антон Киссе открива в Одеса туристична агенция “Болгар Тур”, която организира превозът на децата. Тази благородна постъпка на близкият до ГЕРБ Милен Врабевски в Украйна се знае като заслуга на г-н Киссе, и влиза в предизборния му отчет за свършена работа, като името на Фондация “Българска Памет” изобщо не се упоменава.

На 7 октомври 2012 г., като част от предизборната агитация на Антон Киссе, се проведе финалът на конкурсът “Феерия Талантов Бессарабии”, финалистите на който получиха награда – посещение на България, което отново ще бъде спонсорирано от Милен Врабевски, но той още не подозира това.

ГЕРБ активизира много властови ресурси за да окаже помощ на Антон Киссе. ЕвродепутатътАндрей Ковачев посети Украйна през м. юли, където се среща представители на украинските власти. По време на визитата той се договори за изпращане на наблюдатели специално в българският 142 избирателен окръг. Преди две седмици по покана на Андрей Ковачев, българският кандидат Антон Киссе посети Европейският парламент, където се срещна със заместник-председателя на ЕП Яцек Проташиевич.

От своя страна БСП праща също депутати, но от Народното събрание, които ще са официални наблюдатели в Одеска област по време на парламентарните избори в Украйна. БСП-наблюдателите ще бъдат водени от Проф. Андрей Пантев, депутат от ПГ “Коалиция за България”, член на парламентарната комисия за приятелство България – Украйна. Сред наблюдателите от БСП също така ще бъдат Георги Терзийски и Панко Атанасов. Председателят на българските и на европейските социалисти, роденият в Украйна Сергей Станишев планира да се срещне с Антон Киссе, като по този начин иска да покаже, че БСП напълно подкрепя Президента на Асоциацията на българите в Украйна в борбата за място в украинския парламент.

Що се отнася до лидера на партия “Атака” Волен Сидеров, той прояви интерес към българската общност в Украйна след приемането там на Закона за регионални езици, според който българският език може да стане регионален в редица населени места в Одеска и Запорожка област, където етническите българи са над 70%. Срещата на Волен Сидеров и Антон Киссе се проведе на 21 септември в гр. Запорожие, по време на официалната визита на вицепрезидента Маргарита Попова. Тогава Волен Сидеров бе част от официалната делегация по повод честването на 150годишнината от преселването на българите в Таврия.

От своя страна и Маргарита Попова заяви, че и Президенството на Р. България напълно подкрепя Антон Киссе.

В същото време българите в Украйна чуват само за заслугите на набедения им лидер Антон Киссе, който успява да бъде харесан от различни политически сили в България. Тези политически сили без да подозират се обединяват в обща подкрепа на българският кандидат. За последните години България чувствително подпомага българската общност в Украйна, но за съжаление тази помощ стига само до избраните училища и организации, които са надеждно рамо на Антон Киссе.

Неговата Асоциация на българите в Украйна обединява 120 български дружества. Само в Одеса те са шест и всички са регистрирани на един и същ адрес, дейността на които е само на хартия. Но за участието в проекти хартията е по-важна от реалните дела.

Наличието на дружества във всяко българско село е в резултат на разпадналата се партия “Възраждане”, чиито лидер през 2007 г. бе Антон Киссе. Много бързо местните клонове на политически мъртвият проект станаха български дружества. Те играят важна роля във “голямото завръщане” на Антон Киссе в “българското движение” през 2009 г., когато назря скандалът с Българският център в Одеса. Тогава одеските депутати разкриха схемата на доходите на Антон Киссе. Сградата на Българският център, която се намира в историческият център в Одеса, от години се е отдавала по наем за различни мероприятия. Всички доходи от наема се разпределяли между членовете на Управителният съвет на Асоциацията на Българите в Украйна, и нито стотинка не е влизала в хазната на Одеска област, в чието подчинение се намира сградата. Тогава Антон Киссе обвини “Партията на Регионите” в опит да вземе свещеното място за българите в Одеса и подаде отставка като Президент на Асоциацията на българите в Украйна. В същото време до всички дружества, които влизат в състава на Асоциацията, се пращат писма с молба за подкрепа на Антон Киссе. Послушните бивши членове на Партия “Възраждане” и сегашните председатели на българските дружества до един подписват писма в подкрепа на Антон Киссе. Така, “помолен от стотици българи в Украйна”, той остава президент на Асоциацията. И само след 10 месеца по-късно Антон Киссе е избран за депутат в Одеският областен съвет по списъка на Партията на Регионите, същата партия, която “се опита да вземе” Българският център в Одеса.

Доколко ще бъдат оправдани надеждите на ГЕРБ, БСП и АТАКА в тяхната подкрепа за Антон Киссе, не е ясно. За момента Президентът на Асоциацията на българите в Украйна не е направил изявление по повод обявяването на българският език като регионален в редица райони от Одеска област. Това е свързано с предизборната кампания. В Избирателният окръг No.142 повечето населени места са български, но има значителен брой на молдовски, румънски, гагаузски, руски и украински села. Българският език остава на заден план и кога ще се разгледа въпросът не е ясно. Но факт е следното: българският вестник на Асоциацията на българите в Украйна, който от 2001 година излизаше под името “Украйна: Българско обозрение”, тази година потърпя няколко промени, сред които названието стана “Обозрение Плюс”, а статиите на български език за последно се публикуваха през януари 2012 г., иначе всичко стана на руски.

Достойно ли се защитават интересите на българите в Украйна ще разсъди историята. А дали Антон Киссе ще стане депутат във Върховната рада ще бъде известно към края на този месец.

 

Мария Фучеджи, Анатолий Мазур

Одеса, Украйна

————————————————————————————–

Бел.ред.:  Още за това какъв “борец” за правата на българската диаспора в Украйна е Антон Киссе може да прочете тук.

.

One Comment »

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.