Home » Авторски страници

„Танцова работилница“ представя арт фотографии на международния фестивал MitOst в Русе

2012.10.03 Няма коментари
Spread the love

На 4 октомври 2012 г. (четвъртък) от 19 ч. в Мега Мол Русе, Арт Център RG21, ще бъде открита фото изложбата «В полета на танца» на Фондация «Танцово изкуство – Илиев», която е създател на уникалния за България проект «Танцова работилница». 14-те черно-белиарт фотографии са специално подбрани да бъдат представени в рамките на Международния фестивал за културен обмен и неформално образование MitOst, който тази година ще се проведе в гр. Русе, България, в периода между 3 и 7 октомври 2012 г. Очаква се броят на международните участници да бъде над 250.

Чрез обектива фотографът Александър Нишков е успял да улови танцовия полет на четирима от най-успешните стипендианти на международния проект “Танцова работилница”, които към момента работят в Националната опера в София.

Изложбата в гр. Русе се организира като част от програмата на международния фестивал MitOst. От 1996 г. немската организация MitOst обединява в мрежа хора от Средна, Източна и Югоизточна Европа с цел да си сътрудничат по програми и проекти, които подпомагат културния обмен и гражданската активност. В момента мрежата обхваща 1300 членове в повече от 40 страни.

Фестивалът MitOst е гостувал вече в девет европейски града – Печ (Унгария), Вилнюс (Литва), Вроцлав (Полша), Тимишуара (Румъния), Гьорлиц (Германия), Ушгород (Украйна), Гданск (Полша), Перм (Русия), Ческе Будейовице (Чехия).

Изложбата ще бъде открита със специален репертоар на възпитаниците на Националното училище по изкуствата „Проф. Веселин Стоянов”, гр. Русе. Първата стипендиантка на «Работилницата» по хип-хоп в САЩ с нейни танцьори, както и възпитаници на националното училище „Прф. Веселин Стоянов“ ще  открият изложбата със специални хореографии.

Освен тях пространството ще наелектризира и танцова формация “Мираж” към Общински детски център за култура и изкуство под хореографията на Росица Терзийска, която е първият стипендиант в стил хип-хоп на Фондация «Танцово изкуство – Илиев» и Фондация «Америка за България» за лятно обучение в емблематичните Debbie Reynolds Studios в Лос Анджелис, САЩ.

Лъчезарната русенка беше и преподател редом със световно утвърдени хореографи в приключилото съвсем наскоро шесто поредно издание на “Танцова работилница” в гр. София.

Най–известният проект на Фондация «Танцово изкуство – Илиев» е «Танцова работилница». Проектът е създаден през 2008 г. и представлява интензивна танцова програма, по време на която световно известни хореографи обучават млади български танцьори и избират най-добрите от тях за стипендианти в едни от най-утвърдените танцови училища и компании в САЩ.

От 2008 г. досега в „Танцова работилница” са участвали повече от 500 танцьори от България, Черна гора, Португалия, САЩ. Над 25 млади български таланта са получили стипендии за обучение в САЩ. Фондация «Танцово изкуство – Илиев» активно се ангажира и в множество социални проекти в сферата на образованието и работата с деца в риск.

Стипендианти на “Работилницата” работят към момента в Националната опера, в Държавния музикален и балетен център, в Държавната Опера – Русе, в танцови театри и компании в Германия, Италия и САЩ.

 

Силвия Симеонова,

Фондация „Танцово изкуство – Илиев”

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.