Home » Избрано

ЦРУ: България остава в клопката на престъпността

2012.10.12 Няма коментари
Spread the love

България продължава да бъде пленник на корупцията, слабата съдебна система и организираната престъпност. Такова остава становището на Централното разузнавателно управление на САЩ в актуалния вариант на “Книгата с факти за света” от септември, съобщи БГНЕС. Тя съдържа обобщени данни за всяка държава и е публично достояние.

“България е бивша комунистическа държава, която влезе в състава на ЕС на 1 януари 2007 г. Страната бележеше икономически растеж от над 6% годишно в периода от 2004 до 2008 г., което беше задействано от значителното банково кредитиране, потребление и преки чужди инвестиции. Успешните правителства показаха ангажираност към икономически реформи и отговорно фискално планиране. Но световният упадък понижи рязко вътрешното търсене, износа, притока на капитали и индустриалното производство. БВП се сви с 5,5% през 2009 и бе в стагнация през 2010-а въпреки значителното възстановяване на износа. През 2011 г. нарасна с 2,2%”, отбелязва в увода си за българската икономика управлението.

Въпреки това книгата изтъква, че проблемите на България далеч не са свършили. “Макар че има благоприятен инвестиционен режим, в това число нисък, плосък корпоративен данък, пред страната все още има значителни препятствия. Корупцията в държавната администрация, слабата съдебна система и наличието на организирана престъпност възпрепятстват инвестиционния климат в страната и икономическите й перспективи”, се казва в статията за страната ни.

 

Източник:  в. “Сега”

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.