Home » Е-Списание, Избрано

Денят на вси светии – Хелоуин (Halloween)

2012.10.31 Няма коментари
Spread the love

Хелоуин е един от най-популярните празници в цял свят.

Названието Halloween произхожда от католическия празник All Hallows’ Even (навечерието на Вси светии). Всичките три дати – навечерието на деня на Вси светии (31 октомври), самият ден, както и следващият Ден на душите, се наричат още и Hallowmas (подобно на Christmas). Тъй като празникът се падал точно преди Деня на душите, двата празника се слели в един. Празнуването на този ден съчетава по невероятен начин езическата мистика с християнската.

Американците очакват Хелоуин със същото нетърпение, с което очакват и Рождество Христово. В САЩ Хелоуин е всъщност всеамерикански карнавал, за който хората цяла година подготвят костюмите си.

Всяка година, когато настъпи есента в последните дни на октомври, в повечето американски домове се преселват прилепи и паяци, вещици и рицари, пред прозорците се запалват тиквените фенери, а в магазините най-търсената стока са бонбоните. И когато настъпи дългоочакваният и любим ден, всяко дете може да си сложи маска на лицето, да почука дори на непозната врата и да каже “Почерпи, за да не ти напакостя!“. И за това да получи шепа пъстри бонбони – това е “страшният” празник Хелоуин!

В редица страни по света, и най-вече в северното полукълбо, където дните стават по-къси по това време на годината, а нощите по-студени, хората се събират да празнуват с карнавални костюми и лакомства.

Друг неотменен символ на Хелуин е тиквата. На 31 октомври тиквеният Джак свети в много прозорци. Историята на неговото появяване разказва ирландската легенда за един пияница, по прякор свидливият Джак.

Джак пияницата успял три пъти да надхитри Дявола. След последната им уговорка да живее спокоен живот още десет години, Джак внезапно починал. Тъй като бил грешник, не можел да отиде в рая, а заради сделката си с Дявола не можел да отиде и в ада. На прага, Дяволът му дал въглен от ада, който Джак поставил в издълбана тиква, след това тръгнал да скита по света в очакване на Страшния съд.

Най-популярния карнавален костюм в САЩ тази година е този на зомби.

.

.

.                                                                                                                                                                                                                                              Еврочикаго                                                                                                                                                                                                          .

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.