Home » Избрано

Плевнелиев притеснен от опитите за реабилитация на комунизма

2012.09.09 Няма коментари
Spread the love

Притеснение от опитите, които в последно време се правели за реабилитиране на комунистическия режим, изрази президентът Росен Плевнелиев на 9-ти септември, на 68-ата годишнината от преврата, довел на власт комунистическата партия.

“Виждам и се притеснявам от опитите в последно време за реабилитиране на комунистическия режим, Тодор Живков – баща на нацията, човек от народа. Нека ви кажа моето мнение – комунистическият режим в България създаде тоталитарна държава, фалира три пъти икономически държавата и произведе няколко национални предателства”, заяви Плевнелиев, след като даде старта на първия етап от 62-ата колоездачна обиколка на България. Той изрази надежда историята да посочи същото като неговото мнение.

Държавният глава отново коментира  отношенията между София и Скопие, посочвайки, че очаква македонските политици с конкретни действия и доказателства да стартират инициативи и да посочат онзи европейски подход, който сами са декларирали миналата седмица. Президентът бе категоричен, че България съвместно с Брюксел ще следи дали наистина ще има промяна в македонския подход. Той припомни, че страната ни е една от най-добронамерените към своята съседка, тъй като първа е признала македонската република.

Плевнелиев заяви също така, че е необходим прозрачен и обоснован подход при увеличението на доходите. “Моето послание категорично е: учителите – да, пенсиите – да, с обиране на коефициента на инфлация такъв, какъвто се е натрупал след последното увеличение на пенсиите от юли 2009 година. Оттам – нататък за всички останали увеличения в администрацията, сектор “Сигурност” или други сектори на националната икономика, трябва да има прозрачен и обоснован подход. Необходимо е да се посочат източниците на финансиране и приоритетите. Аз не мога да преценя, нито съм този човек, който ще каже – увеличете с 20 или 50 лева заплатите на всички в сектор “Сигурност”, каза президентът.

Той допълни, че очаква от Министерството на финансите, в рамките на дебата, който ще се проведе в парламента и в правителството, да посочи приоритетите за финансиране от правителството през следващата година и източниците, от които ще се осигурят средствата.

“Не бива да се остави и капка съмнение, че в момента през медиите всички говорят за увеличение на доходи просто, защото политизираме ситуацията. Трябва да се посочат откъде ще дойдат парите, какви са източниците, кой колко ще получи, кои са приоритетите и по този начин смятам, че България ще направи един много достоен и добър ход”, заяви Плевнелиев.

 

Източник:  Mediapool

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.