2024-04-26

1 thought on “Перфектна близкоизточна буря за Обама седмици преди изборите

  1. 25 страни демонстрират мощ край бреговете на Иран

    http://www.vesti.bg/index.phtml?tid=40&oid=5135251

    В момент, когато Израел и Иран са на ръба на война, в стратегическия Ормузки проток бойни кораби, самолетоносачи, миноносци и подводници от 25 страни вече трети ден участват в безпрецедентна демонстрация на сила.

    Западните лидери са убедени, че Иран би отвърнал на всяка атака с опит да минира или блокира корабоплаването в протока, през който се превозват приблизително 35% от търгувания по море петрол в света.

    Блокадата би имала катастрофален ефект върху икономиките на Европа, САЩ и Япония, които разчитат на петролни и газови доставки от Залива.

    Подготвяйки се за превантивен или ответен удар от Иран, кораби от 25 страни, между които САЩ, Великобритания, Франция, Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства, започнаха в събота 12-дневно учение.

    То е най-голямото, правено някога в региона, и целта му е да се отработят тактики за разбиване на иранска блокада или разминиране на протока, пише британският вестник „Телеграф“.

    Демонстрацията на сила наистина е внушителна – в мултинационалната армада от кораби има три американски самолетоносача клас „Нимиц“ (Nimitz), всеки от които превозва повече самолети, отколкото е цялата иранска военновъздушна флотилия.

    Самолетоносачите са придружавани от най-малко 12 бойни кораба с
    хиляди американски морски пехотинци и командоси
    от специалните сили на САЩ.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *