Home » Авторски страници, българи зад граница

Откриване на новата учебна година в училище „Джон Атанасов” – Чикаго

2012.09.11 Няма коментари
Spread the love

Всяка година месец септември разкрива пред нас не само есенното си платно от багри и цветове, но и своята пъстра  читанка, своя буквар, зове учители и ученици за първия учебен час.

Училището – това е светла и красива спирка по пътя наречен  живот, откъдето всеки от нас тръгва  подир мечтите си.

Само човешкия ум, труд и чисти помисли могат да променят времето и пространството,  за ги направят от полза на хората. Но за да стане това, трябва да го има училището.

.

Първият учебен ден е денят, който влиза във всеки дом, било чрез грижите по децата или носталгията на спомените.

Първият учебен ден влезе  за пореден, единайсти път в училище „Джон Атанасов“ и внесе отново радостно въодушевление , усмивки, много цветя, една задушевна, чисто българска атмосфера.

Празнично украсената зала, звучащите училищни песни, веселата детска глъч, приповдигнаха още повече настроението.

По традиция тържеството започна с  националния ни химн, след което г-жа Боянка Иванова – директор на училището, поднесе приветствие към всички. Тя започна с думите:

Уважаеми сънародници,скъпи български деца,  родители, учители, спомоществуватели,
Добре дошли на нашата българска духовна територия на американска земя!
Българско училище „Джон Атанасов“ в Чикаго от самото си създаване до днес, вече 11-та година носи огромната си отговорност на днешното съвремие да бъде неугасващ светилник на просвещението и родолюбието. Нашата мисия е да бъдем фактор в развитието на интелектуалния потенциал на България, да изграждаме мостове между поколенията, да създаваме и обогатяваме модели на човешко поведение в свят на духовността, далеч от пределите на Родината. Въпреки трудностите, през които сме минали, българските училища зад граница доказват свободомислието на българския национален дух и стремежа на българския народ към културно извисяване , за което българско училище „ Джон Атанасов ” в Чикаго дава своя достоен принос.


За постиженията си в тази насока в продължение на десетилетие българското ни училище  е удостоено с няколко отличия, най-голямото от които е паметният медал ”Иван Вазов” на Държавната агенция за българите в чужбина през 2010 година. Две години подред инициативи на училището ни са определени като събития на годината сред българите в САЩ в конкурс, организиран от медийния портал EuroChicago.
Училището ни е учредител и член на Асоциацията на българските училища в чужбина, която скоро отпразнува пет години на всеотдайна дейност в полза на всички български училища по света. Тяхното число днес надминава 200.
Ежегодни са наградите и на нашите възпитаници в литературните конкурси и конкурсите по изобразително изкуство на Държавната агенция. В тазгодишния литературен конкурс е отличена Зорница Георгиева от 3А клас.
Всички тези успехи са плод на вашето усърдие, скъпи български ученици, които в името на родното четмо и писмо се лишавате от почивния си ден; на вас, скъпи родители, които вярвате в нас и ни следвате, където и да сме.
Значителен е приносът за постиженията ни и на всеотдайните ни учители, които като истински духовни водачи, неуморно изпълняват мисията си за съхранение на българското по света.

След прочувственото слово на г-жа Иванова на сцена бе нашият гост- г-жа Веселина Цветкова, новият консул на Чикаго, която също ни пожела една ползотворна учебна година от името и на генералния консул в Чикаго – Симеон Стоилов.

Изпълнението на група “Хорце“, с ръководител г-жа Ирина Гочева, за пореден път завладя залата с красотата на българския фолклор, с красотата на нашите деца, облечени в националните ни носии.


След това всички с интерес изгледахме филма, запечатал най-вълнуващите моменти от 10-годишната история на училището ни.

Госпожа Елена Липкова, втори директор на училището, запозна присъстващите с организацията на учебния процес.

Както всяка година, така и тази, на почетно място бяха нашите първокласници. Първият учебен ден е изключително важен  за тях. Но прекрачвайки училищния праг, това съвсем не означава, че те трябва да се разделят с Пепеляшка и Мечо Пух. Те ще останат с тях, докато  пожелаят. Учението ще им даде не само безценния дар да четат и пишат на родния си език, но ще им помогне да открият хиляди интересни неща за света и за самите себе си.


По традиция отново звънна училищния звънец и ни подкани да влезем в класните стаи. Всички ученици, начело с първокласниците минаха под цветния венец и вкусиха от топлата пита и меда за здраве. За това благодарим на ресторант „Вкусен свят”, а на фирма „Amerifreight”- за лакомствата.

Когато се качихме на втория етаж за започване на учебни часове, всички бяхме приятно изненадани от изцяло обновените и модернизирани класни стаи.

Уважаеми колеги, всички ние осъзнаваме огромната отговорност, която стои пред нас – да дадем на нашите ученици съзнанието за техните корени, за това, че те са част от българската нация. Заедно с това трябва да ги накараме да повярват  в себе си, да почувстват, че имат криле и сили да достигнат мечтите си.

Да ни е честита новата учебна година и нека все така заедно и сърцато отстояваме българския дух и книжовност тук, на американска земя!

На добър час!

Виолета Петрова,

преподавател по български език и литература, член на административното ръководство в училище “Джон Атанасов“

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.