Home » българи зад граница, Избрано

Осъдиха българи в Сърбия за провесването на българско знаме на 3-ти март

2012.09.24 Няма коментари
Spread the love

Културно-информационният център в Босилеград, Р. Сърбия, и неговият председател са били осъдени на първа инстанция на глоба от 1000 евро за поставяне на български знамена, предаде Агенция “Фокус”.

 

24.09.2012 г., Босилеград. Съдът по нарушенията във Враня, Р. Сърбия, със съдия Драган Станкович, осъди на първа инстанция, без изслушване, Културно-информационния център на българското национално малцинство „Босилеград” (КИЦ) и Иван Николов, председател на Културно-информационния център на българското национално малцинство, на четири глоби на обща сума от 112 000 динара (около 1000 евро). Това съобщиха от КИЦ – Босилеград. Присъдите са произнесени по обвинение на Полицейското управление в Босилеград и неговия началник полицейски инспектор Новица Стоянов.

Едната присъда е заради това, че по повод Националния празник на Р. България 3 март, на 3 март 2011 г. от 09.30 до 19.30 часа, КИЦ като организатор на публично събрание, на балкона на КИЦ-а е поставил държавното знаме на Р. България, а не е поставил държавното знаме на Сърбия.

Другата присъда е заради това, че на 7 ноември 2010 година по повод Деня на Западните покрайнини и промоцията на книгата „Железният полк” на българския автор Тодор Димитров, КИЦ е провел публично събрание, а не е заявил в Полицейското управление в Босилеград къде ще се проведе събранието 48 часа преди това.

КИЦ смята, че и двете присъди са юридически неиздържани, с големи процесуални пропуски и нарушения, постановени само въз основа на обвиненията на Полицейското управление в Босилеград и показанията на свидетели-полицаи, без обвиняемите да са изложили своята отбрана, без утвърдителни доказателства и въз основа на свободно убеждение на съдията.

По повод Деня на Западните покрайнини, на 07. 11. 2010 година КИЦ „Босилеград” не е провеждал никакво публично събрание и не е имало нужда да подава заявка в Полицейското управление. Промоцията на книгата „Железният полк” с автор Тодор Димитров се проведе в затворено помещение в салона на КИЦ-а, в присъствието на около 40 посетители и представители на медии.

Още по-несъстоятелно е обвинението, че на 03. 03. 2011 г. в периода от 09.30 часа до 19.30 часа, обвиняемите са организирали публично събрание и на балкона на сградата на КИЦ-а са поставили държавното знаме на България, а не са поставили държавното знаме на Сърбия. На този ден КИЦ-а също не е организирал никакво публично събрание. Отбелязването на Националния празник на България 3 март – Ден на освобождение на България от османско робство, може да стане само с поставяне на българско знаме, а не със сръбско. С оглед на това, че в сградата на КИЦ-а са седалищата на две български организации, съдът не е установил по безспорен начин кой точно и под какви обстоятелства евентуално е изтъкнал българското или някакво друго знаме, се казва в съобщението на КИЦ – Босилеград.

Според КИЦ – Босилеград – полицейското управление в Босилеград не за първи път злоупотребява с правомощията си за да изпълнява политически поръчки на управляващите срещу българските организации в Сърбия, за което началника на Полицейското управление в Босилеград Новица Стоянов бе осъден на парична глоба от КИЦ „Босилеград”.

Присъдите, произнесени срещу КИЦ „Босилеград” и неговия председател ще бъдат обжалвани на втора инстанция пред Висшия съд по нарушенията в Ниш по редовна процедура.

 

Източник:  Focus-news.net

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.